“ [ ... ] “ Asezãmântul “ se face tot prin hrisov sau carte domneasca, deci forma sa exterioara nu ne intereseaza.
“ Anaforaua “ este un raport sau referat adresat Domnitorului, care hotaraste in ultim resort aproband, respingand, modificand, stergand in parte sau adaogand la dispozitiunile din ea.
Din aceasta pricina anaforalele au o infatisare a parte.
Raportul sau referatul boerilor incepe in partea de jos a coalei cu adresarea “ Prea inaltate Doamne “, iar partea de sus a coalei este rezervata hotararei domnesti care se scrie sus in frunte adaogandu-se titulatura domneasca si pecetea tarii.
Iata de pilda o anafora :
“ Prea inãltate Doamne,
“ Cu plecata anafora aratam Mãriei Tale, ca casa raposatului paharnicului Raducanul Herãscul fiind cufundata sub grele datorii si dupa datoria noastra ca nisce obstesti epitropi randuiti in locul Inaltimei Tale asupra saramanilor evghenisti, avand ingrijire spre a nu se stinge cu totul ingreuindu-se din vreme in vreme cu dobanzile, dupa aratarea ce am facut Inaltimei Tale, din doua mosii ce are casa, una adeca Bragadirul s’au vandut cu mezat esind la pret de taleri 155,300, insa acest pret au esit caci am dat cuvant musteriilor cum ca cel ce o va cumpara nu are a da avaetul starostei si al cutiei de milostenie, care avaet coprinde taleri 15.530 si cand va ramanea a-i raspunde casa ii vine cu mare greutate dupa ticalosia intru care se afla, fiindca deosebit de aceasta mosie s’au mai vandut doua vii i nisce pravalii care de la aceste fiind sume mai mici nu am suparat pe Maria Ta.
Deci dupa nemarginita milostivirea Mariei Tale si parinteasca dragoste ce ai aratat si arati cu durere asupra acestor case scapatate, facem plecata rugaciune ca sa se urmeze aceasta plata, a se da dintr’ansa o a treia parte din care sa se impartaseasca atat starostea de negustori cat si cutia de milostenie, spre a se ajuta ticaloasa casa la plata datoriilor si a nu fi silita ca sa mai faca dezghinare si din cealalta mosie in care reazima toata nadejdea chiverniselei clironomului si a maicei dumneasale, care acest ajutor hotarandu-se si cu intarirea Mariei Tale se savarseste chipul si sfarsitul milosteniei pentru care este intocmita si cutia milosteniei.
Grigorie Brancoveanu, Constantin Balaceanu Vel Vornic, Fotache Stirbeiu Vel Vornic. 1815 Aprilie 25.”
Deasupra acestei anaforale este rezolutia urmatoare pusa de Domnitor :
“ Io Ioan Gheorghe Caragea Voevod i Gospodar zemle Vlachiscoie “.
“ Primita fiind Domniei mele rugaciunea dumnealor boerilor epitropi ce ne fac printr’aceasta anafora, pentru scapataciunea si reaua datorie intru care se afla cufundata aceasta casa, hotarim ca din taleri 15.530 ce se arata mai jos ca face havaetul starostiei de negustori si al cutiei milosteniei a lua din talalâc, sa dea casa raposatului paharnicul Raducan Herãscu numai taleri 6000, din care acestia sa ia taleri 3000 cutia milosteniilor si taleri 3000 starostea de negustori. 1815 Maiu 4 “.
( Pecetea gpd ).
Vel Logofet.
“ PITACUL “, care este un ordin al Domnitorului si se confunda in realitate cu ‘ cartea deschisa “ ia de obiceiu forma urmatoare :
“ Fiindca Iancu Cocorãscul serdarul, ce se afla ispravnic la sud Buzau, au indraznit de au rupt porunca Domniei mele ce s’au fost dat la jalba unor mazili de acolo, rumpând impreuna cu acea porunca a noastra, dupa tot cuvantul drept ce i se cuvenea mai strasnica pedeapsa dar cu milostivire si cu blandete aratandu-se catre el, dupa masura pedepsei ce i se cuvenea, volnicim pe .... ca luandu-l de aici in fiare sa-l duca surghiun la Margineni, unde porunciu Cuviosiei tale egumene de acolo, sa-l tii inauntru in manastire in fiara si buna paza si fara de al doilea porunci a Domniei mele, sa nu fie slobod nici din fiara, nici din manastire a esi, si de primirea lui sa dai adeverinta in mana oranduitului mumbasir subt iscalitura Cuviosiei tale.
1813 Maiu 10 “.
Iata si o carte legata, spre a se vedea ca deosebirea nu e decat in forma exterioara :
“ Carte legata catre Divanul Craiovei pentru gresala clucerului Vladoianu ce facuse si acum s’au ertat de acea gresala “.
“ Io Ioan Gheorghe Caragea voevod i gospodar zemle vlahiscoie “. – Cinstite si credincios boerule al Domniei mele dumneata biv vel Dvornice Costache samurcas, vechilule al Caimacamiei Craiovei si dumneavoastra boerilor divaniti de acolo, sanatate.
Datoria neaparata a stapanirei, este de a pedepsi greselile fie-caruia, dar iarasi a stapanirei cei cu milosardie inchipuire este de a-i erta pe cei gresiti ; drept aceea Domnia mea milostivindu-ne catre Clucerul Vladoianu pentru sciuta vina si gresala sa, harazind domneasca noastra ertaciune, ridicandu-i deasupra-i pedeapsa intru care l-am fost osandit, de a nu mai fi adeca oranduit la nici o treaba de ale tarei, pentru care am poruncit si dumnealui Vel Logofatului de Tara de sus de au sters din condica domnescului nostru Divan acea osanda a numitului Clucer a caruia urmare iata si dumneavoastra o facem cunoscuta. 1816 Ianuar 15 “.
Mai redam un exemplu de “ ponturi “ si unul de ‘ publicatie “.
« Ponturile pentru lucru ce s’au socotit sa lucreze cei ce sãd pe mosiile altora dupa hotararea hrisovului « .
1-iu 12 zile sa lucreze fieste cre satean intru un an stapanului mosiei, insa patru zile de primavara, patru zile de vara, si patru zile de toamna.
2-le. Fieste care satean sa lucreaze aceste 12 zile la randuitele vremi la ori-ce lucru ar avea trebuinta stapanul mosiei, insa din rasaritul soarelui, si pana la apusul cu odihna sa ce i s’ar cãde cu dreptate lucrand slujba de o zi, ca si cand ar lucra si insusi pentru trebuinta sa « .
3-le Fieste care casariu si holteiu in varsta fara tata, care vor fi de slujba, se lucreze aceste 12 zile randuite, iar flacaul neinsurat ce va side in casa cu tatal sau de va fi si de slujba, sa nu se supere, fiindca va lucra tatal lui, iar cel neputincios si nevolnic sa nu se supere cu slujba intru nimicã.
[ ... ] . “
Iata si un model de publicatii :
“ Publicatii la toate judetele pentru hoti sa nu-i tie la ispravnicaturi, ci sa-i trimita aici “ :
Dumneavoastra ispravnici ot sud .... sanatate.
Am luat Domnia mea in stire ca pentru talharii, hoti si facatori de rele, cari se prind pe afara pe la judete, cum si pentru gazdele lor, ca dumneavoastra nu paziti, datoria ce aveti, ca dupa ce se prind acest fel de oameni in fapta de hotie, sau gazda sa le faceti egzamenul lor si sa-i trimeteti aici la d-lui Spatar, cu insciintare catre Domnia mea, ci ii tineti la inchisoare acolo la ispravnicat zile multe, asijderea ati fi obicinuind si alta urmare, adeca de globiti pre unii ca acestia si ii sloboziti fara de a-i trimite aici ; pentru care acestea fiindca sunt nesuferite la auzul Domniei mele, iata va poruncim strasnic, ca de acum inainte cand se prind hotii si facatori de rau, cum si gazde sa nu se tie acolo la judet mai mult de cat trei zile pana sa li se faca cercetarea si examenul lor dupa oranduiala si apoi cu acel examen si cu foaie de tot avutul lor, cu buna paza sa-i trimiteti aici la Spatarie, cu insciintare catre D-lui Vel Spatarul, iar mai mult sa nu se tie acolo inchisi, nici sa se faca risipa avutului lor, luandu-se de unii altii, caci impotriva de se va face urmare, nu numai de catre dumneavoastra si de oamenii ce-i aveti, sa sciti cu hotarare ca aveti a da seama, si fiti sanatosi. 1813 Septembre 13. “
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu