Bonjour à tous! Buna ziua ! 10 juin 2017/ 10 iunie 2017
Astazi este sambata 10 Iunie 2017, si este ziua de nastere a profesorului si doctorului LEON ZAGREAN, CARUIA II urez LA MULTI ANI SI VIATA LUNGA, PLINA DE VIGOARE, IUBIRE SI IMPLINIRI ALATURI DE CEI DRAGI SI ALATURI SI DE NOI !!!!!
Si acum, sa va povestesc putin de una de alta, si din zilele in care plecam la spital la tata si cand plecam la Biserica, dupa externarea lui tata :
Intr-una din ultimele mele zile in vizita la spital la tata Nicolae...
Ma aflam la etajul 1 la lift, asteptand un lift, care a venit de altfel, si un cetatean, un barbat foarte brun, si nu imi pot sa seama daca era din partea lui simpatie, sau era neutru sau era mai deosebit, mai "agresiv" in ...nu stiu cum sa le numesc, trairile lui emotionale.
A venit un lift pentru etajele impare cred ( uneori luam liftul pentru etaje pare si mai urcam un etaj de la et. 8, pe scari pana la 9 la Neurologie ) si acest barbat brunet, plin, gras si inaltut, destul de inalt, insa cam trecut de-acuma, avea o varsta, parul nu ii albise inca, avea insa si fire de par alb, purta un tricou cu dungi albe si negre....
A venit si parca tot "tindea" sa stea langa mine, desi holul cu lifturi era mare, adica prea tindea anume sa se apropie de mine, dar nu de apropieri imi e frica mie, doar ca mi s-a parut cam neprietenos, cam agresiv - si mi-am spus privindu-l ca, pe de o parte asa si este firea, natura lui - si intr-un fel, parca totusi cauta sa para, la un moment dat si ceva mai putin agresiv, mai prietenos.
As zice direct ca parea un om care nu e obisnuit sa socializeze, unul din aceia ai regimului trecut, gen " militian" care bate, loveste, spurca, si care mai intai de toate nu gandeste nici sanatos, nici prietenos, nici frumos semenii.
A luat si el liftul si a coborat la un etaj superior, insa mai jos de etajul 9 unde urcam eu.
In aceeasi zi, si aici mi s-a parut mie mai bizara situatia, m-am dus in salonul 14 desi cred ca tata deja era mutat la salonul 44, aproape sigur, si pe cand ma indreptam din salonul 14, pe coridorul cu saloane, spre salonul 44, am trecut prin dreptul salonului 13.
In fata salonului 13 sedea, imbracat de oras, nu parea un pacient de AVC, parea sanatos fizic, organic, sau poate se insanatosise desi pe la Neurologie pe acolo, pacienti care sa plece din spital complet sanatosi si asa sa si arate, nu prea vedeai..
Un cetatean ai fi spus "fratele" sau copia putin de tot mai redusa a cetateanului de la lift, de cand urcasem cu liftul, despre care am scris mai sus, tot brunet, brun, arata ca cel de la lift, putin de tot mai slabut si mai scund putin, adica era intr-un fel copia in dimensiuni usor reduse a celui care coborase mai jos de et. 9.
Sedea in fata usii inchise a salonului 13, si ma privea urat, inca nu mi-a venit sa cred !
Adica, mi-am spus ce are omul asta ? Nu se simte bine ? S-a sculat din vreun AVC si nu vede bine sau cine stie ce vede ? Ca eu nu arat a monstru, nici asa urata sa ma privesti dusmanos !
Cu toate ca pe oamenii urati nu trebuie si nu e firesc sa ii privesti dusmanos.
Ma privea amenintator, si cand luasem liftul, pentru cateva clipe mi se paruse ca ceva amenintator are si brunetul acela inaltut, gras, cu tricou alb si negru, cand ma priveste.
Si acum in fata salonului 13 un barbat aproape "leit" ca asemanare si cu o camasa pe el cu dungi albastre, bleu deschis ca cerul si alb, cu o camasa in culorile bleu deschis si alb, si purtand un pantalon negru, pesemne de stofa.
Si parul era pieptanat la fel, in sus, un par destul de des, care era inca negru si cu putine fire albe prin el, pieptanat in sus, ca o tufa deasa.
Ambii barbati nu mai erau demult tineri, sa fi trecut de 50 si ceva de ani, si unul si altul.
Cred ca a fost in ziua in care, fiind eu sub dus, in baie, acasa, cand am inchis apa la dus, cineva pe strada Delinesti, o voce de femeie, de fata, striga : " A terminat dusul ? Sa o arestam !"
In toate zilele mele de vizite la spital, nu am intalnit pe cineva sa ma priveasca asa, neplacut, urat, si chiar amenintator.
Pe coridorul cu saloanele 13 si 14 nu era nici tipenie de om, si deci numai barbatul asta sedea in fata usii inchise si ma privea urat de-a dreptul si coridorul era ingust.
Pacientii nu privesc pe nimeni dusmanos, de altfel cei mai multi nici nu mai stiu bine de ei, bietii, si stau in paturile lor asteptand sa se faca bine, de multe ori dorm sau in tot cazul sunt sub influenta medicatiei si a suferintei pe care au avut-o si care nu trece imediat.
Da, si mama povestea ca in salonul 13 era internat si fusese externat apoi, si un barbat de 47 de ani, venit cu sotia acolo, ea se ocupa de el.
47 de ani !
L-a externat, dar am impresia ca nu mergea inca.
Acolo ii tine cateva zile, cam intre 10 - 14 zile, la Terapie, pana la urma aceea e Terapia intensiva, cel putin pe usa salonului 14 scria Terapie si nu aparea mi se pare si cuvantul " intensiva", salonul 13 comunica cu salonul 14.
Dupa ce raman pacientii acolo, ii muta in saloanele 44 ca pe tata, sau 47 ca pe " barbatul cu succesiunea" si in alte saloane, numite sau considerate de transfer.
Pe usa salonului 44 de pilda scria ca se dau informatii rudelor pacientilor, familiei, intre orele .... cutare si cutare, dar am remarcat ca orele erau inainte de ora 15h00 cand se permite intrarea in saloane pentru vizitele familiei !!!
Doctorita care raspundea, se ocupa de salonul 44, era un nume trecut, se numea dr. COBZARU.
Mi-am amintit de o prietena a colegei mele Mihaela Milos, de pe Facebook, care prin ea, mi-a devenit si mie prietena, o tanara pe care Mihaela probabil a cunoscut-o la facultatea de Drept la noi, dar la FR unde a invatat ea in primii 3 ani de facultate, si care se numeste COBZARU.
Am fost impresionata placut de faptul ca exista azi multi doctori tineri, si doctorite, doctorii, baietii, le spun asa, fiind ei inca foarte tineri, sincer vorbind sunt mai practici, daca ii intrebi ceva frumos si nu ai de ce sa nu intrebi frumos, iti dau un raspuns, fara suparare, fara enervare, fara "figuri", in mod cu totul normal si firesc.
Mi s-a parut o mare diferenta intre baietii si fetele sau femeile - doctori.
Femeile, orice pregatire au ele, au o alta gandire, ele sunt totusi, le simti, parca gata sa se ia cumva, pe undeva, chiar " pe muteste" la harta, sau sa discute in contradictoriu, sau gata sa se irite, sa se monteze, ele sunt diferite de baietii sau tinerii doctori.
Baietii, tinerii raspund direct la intrebare, isi vad in continuare de pacientii lor sau activitatea lor din acel moment.
Femeile sunt diferite.
Mai intai barbatii sunt mai expeditivi, mai practici, la obiect, insa femeile, parca le simti gata sa intre "la idei" cum spunea odata colega noastra Carmen Cirstea, ma refer la expresia in sine " a intra la idei".
Asa, daca i-ai vedea pe strada, pe acei tineri doctori neurologi, dat fiind ca sunt inca foarte tineri si asa si arata, nu ai ghici, banui, ca sunt doctori neurologi ! Ci numai niste tineri, nu le-ai banui profesia.
Imi amintesc ca asa eram si noi in tinerete, cand s-au facut angajari in judecatorii, si au fost multi tineri angajati, pentru Personalul intreg al judecatoriei : arhivari, grefieri, judecatori, si apoi procurori ( mai mult procuroare ) la Parchet.
Eram foarte tineri si poate ca la prima vedere nimeni nu putea banui cam cu ce ne ocupam, daca ne vedea pur si simplu pe strada trecand.
La Biserica :
Plecam la Biserica intr-una din aceste zile...
Descui usa si ies pe palier.
In aceeasi clipa s-a descuiat si usa vecinului Boanta, un vecin azi de peste 80 de ani, da, trebuie ca are peste 80, si cand m-a vazut, el se astepta cred sa fie mama mea cu care toata viata a vorbit, si in special in lungii lui ani de cand a iesit la pensie, cand se mutase la tara, unde are o casa si sedea vara si numai iarna aproape il mai gaseai la Bucuresti, fiind mai cald.
Cand m-a vazut, s-a varat inapoi in apartament, gestul fiind foarte explicit.
Pe de alta parte, am inteles ca, odata cu varsta ar avea niste simptome de Alzheimer, sau vreo boala asemanatoare, iar nora lui i-a reprosat odata, sau a constatat ca el "sta pe palier de vorba cu oamenii".
Un lucru pe care nu l-am inteles, pentru ca nu intra nimeni in bloc la noi si inca la etajul 2, unde sa se si opreasca de vorba. In ultimii ani, si mai ales de cand blocul e incuiat la parter, - pentru ca au fost multi ani, inainte de 1990 si dupa 1990 blocul nu era incuiat.....
Moda incuiatului a sosit tarziu dupa anii 2000....
Adica dupa ce pasisem deja in anii 2000....
In urma cu multi ani, terminasem insa liceul, mama mi-a spus - daca o fi fost adevarat - ca vecinul Boanta i-a zis ca el ar vrea sa se insoare cu mine !!!!!
Cat ma priveste, nici nu am dat atentie.
Insa acum imi spun ca poate el de fapt, in felul asta, a vrut sa se apropie de mama care l-a ajutat si am impresia ca si azi il mai ajuta.
Cred ca ii - totusi nu stiu - poate ii mai face vreo cumparatura, nu stiu dar si azi e atenta la el.
El locuia mult la tara unde acum nu cred sa mai plece, nu mai poate, vara, si uneori ii aducea mamei un borcan de dulceata sau gem si o data i-a adus niste oua.
Dar o ruga sa fie atenta la apartamentul lui, sau daca vine Lumina, si asa mai departe.
Zilele trecute pe internet m-am uitat, si cand nu stii si nu esti in tema, am cautat un timp, adica sincer, nici nu aveam chef, dar a trebuit....
Mama a spus sa ma interesez de cardul de sanatate pentru ca toti l-au primit, s-a eliberat TUTUROR.
Aceeasi varianta o stia si Maica Iustina.
Dar nu e asa.
Pe internet am gasit o platforma PIAS, unde verifici IN ACELASI TIMP, DACA ESTI ASIGURAT ( in fond tu stii daca esti, sau nu ) si DACA TI S-A ELIBERAT CARDUL DE SANATATE. Introduci CNP-ul tau.
Am obtinut rezultatul, anume ca nu sunt asigurata si nu mi-a fost eliberat ( " intocmit " ) cardul de sanatate si i-am aratat mamei, careia parca nu ii venea sa creada.
Ea credea, pe undeva, ca totusi mi-au facut si mie un card, pe care insa nu mi l-au expediat.
Am aflat in concluzie ca acest CARD DE SANATATE NECESAR IN ZILELE NOASTRE CA SA MERGI LA DOCTOR, se elibereaza de la varsta de 18 ani in sus, NUMAI PERSOANELOR ASIGURATE medical.
Am cautat cum ma pot asigura.
Mama a spus sa imi fac Cartea de identitate si sa obtin cardul de sanatate.
trebuie sa ma asigur pentru obtinerea cardului.
Cand insa a auzit mama ca, pentru a te asigura, daca nu ai niciun venit, platesti cam 5 milioane de lei vechi si ca urmare, TI SE ELIBEREAZA O ADEVERINTA PRIN CARE SE ARATA CA ESTI ASIGURAT MEDICAL PENTRU TREI LUNI DE ZILE !!!!
Platesti 6 luni + 1 luna, care e luna in curs, de asigurare medicala din urma, calculata la nivelul salariului brut minim pe economie, cam asa, un procent din acel salariu.
Platesti 7 luni pentru ca sa te asigure 3 luni !!!!
Mama a cam dat inapoi, a tacut.
Pe de alta parte, mama insista CA TREBUIE CARDUL DE SANATATE, CA PE ACELA TI-L CERE DOCTORUL LA CONSULT.
Si daca te asiguri pentru 3 luni, in baza UNEI ADEVERINTE NUMAI, cum obtii tu CARDUL DE SANATATE ? TE PRIMESTE DOCTORUL LA CONSULTATIE FARA CARD ???
Pe Facebook, zilele trecute, o prietena din lista, nu o cunosc, a postat 2 fotografii ale oamenilor aflati buluc in fata unei Policlinici din Bucuresti, sunt atatea azi si eu nu le stiu pe toate, abia aflu despre ele, citind, pe ici pe colo, era pe la ora 6h45 AM si clinica deschidea la ora 7h00.
De ce se buluceau bietii la usa policlinicii ?
PENTRU CA ANALIZE GRATUITE.
Ca exista, se spune niste fonduri pentru analize gratuite.
Dar si acolo e cu cantec, ca nu stii cand si cum obtii si tu analize gratuite din fondurile acelea.
Si nu ar ajunge, nu ar fi de ajuns.
Mama insa s-a intrebat de ce analize gratuite ?
Adica nu au asigurare ? Nu au bani de doctori ? Nu au venit ? Nu au medic de familie ?
Daca nu au venit, cum au cardul de sanatate ????
Cine beneficiaza de analize medicale gratuite ?
Oamenii fara venituri sau ce categorie a populatiei, sau toata lumea ????
Si tot navigand eu pe internet, in cautarea modului obtinerii cardului de sanatate....
Am aflat ca, CNASMB adica CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE A MUNICIPIULUI BUCURESTI, sa cititi pagina lor introductiva, site-ul !!!!
S-AU MUTAT INTR-UN SEDIU NOU [ tocmai la ... ] IN BANEASA !!!
Casa nationala de asigurari de sanatate a BUCURESTIULUI, mutata la periferia capitalei !!!!
Si de ce ?
O sa intelegeti, cum au inteles si ei si s-au gandit la binele cetateanului :
Deoarece, spun ei, OAMENII CARE APELEAZA LA NOI, SAU VIN LA NOI - la CNASMB - SUNT PERSOANE CU AFECTIUNI DIVERSE.... etc ..... !!!!!
Deci sunt oameni in baston, in carje, batrani, fara vlaga, bolnavi, suferinzi de boli fel de fel, si cu o varsta deja la activ, inaintata, sau mai tineri si bolnavi, tocmai bine pentru AFECTIUNILE LOR, le vor fi rezolvate cu mai multa solicitudine sau promptitudine, DACA REUSESC EI PERFORMANTA DE A AJUNGE LA SEDIUL LOR NOU SI MODERN DIN BANEASA, DE LA MARGINEA CAPITALEI !!!!
Ei bine, cred, daca ajungi pana acolo, cred ca scapi de carje sau baston si redevii tanar si nu mai ai nevoie de ei !
Sau nu ajungi deloc.
Daca mai mergi putin de la Podul Baneasa in sus, unde au ei sediul actual si modern, CNASMB.ro, AJUNGI LA OTOPENI SI IEI AVIONUL, de ce nu ?????
Vreau sa va spun, ca dupa ce atata timp nu mai mersesem afara din casa, da, nu ma mir ca si circulatia venoasa s-a dat peste cap....
Dar simt o presiune intracraniana, ma apasa, nu stiu daca sunt doar urmarile racelii de care abia scap, am scapat, oarecum, cu chiu cu vai....
Am facut zic eu si o sinuzita in ultimii ani.
Asa incat racita fiind ma durea capul, nu puternic, difuz, dar apasator.
Si chiar cand puneam capul pe perna.
Direct spus imi e frica ca fac si eu un AVC !!!!!!!!!
Adica prea am presiunea asta intracranioana, poate fi si vremea asta cu ploaie si umezeala, insa totusi, ma ingrijoreaza.
Mama zice ca tomografie nu ajungi sa faci oricum, ci trebuie sa fii un caz grav, de urgenta, doamne fereste !
Ca eu ziceam ca poate mi-ar trebui o tomografie si mie, sa previn un AVC, sa nu am vreun cheag de sange, sa vad - se vede cred la tomografie - daca am arterele sanatoase....
desi pentru artere se fac alte analize si unele cred eu, dureroase, citisem si eu pe internet....
Chiar asa, o tomografie in sine, oare doare ?
Te sufoci ? Esti fara aer ?
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu