Bonjour à tous! Buna ziua ! Le parc Drumul Taberei ou Moghioros 23 juin 2017
Am descarcat fotografiile facute Vineri pe 23 iunie 2017, cand a fost si ziua de nastere a lui Silviu ( care ne-a lasat si s-a dus la plimbare cred, zicea ieri ca are 2 zile libere....) ( nascut 23 iunie 1977 ).
Bine ca ma gandisem de joi seara sa ii urez La multi ani !, pentru ca vineri m-am sculat devreme de tot, m-am pregatit si am plecat la Biserica si cand m-am intors acasa el tocmai pleca, cu noul sau tricou "polo" bleumarin cu palmieri mici albi.
Ieri a venit seara, noaptea tarziu acasa.
Sa va explic putin ce veti vedea in fotografii :
Foarte putine, primele fotografii ( dar nu chiar prima, in care eu apar cu o sapca alba pe cap, nu era prima facuta, dar asa mi-a descarcat-o aparatul ! ) sunt la Biserica Nasterea Maicii Domnului Drumul Taberei, situata pe strada TARGU-NEAMT nr. 12 C, sector 6.
Dupa slujba de Maslu, ii cumparasem lui tata cartea " MICA BIBLIE " ilustrata, care e insasi BIBLIA, si din care o sa va arat, cat de frumoasa este, de aceea nici nu am rezistat sa nu o cumpar !
Urmatoarele fotografii sunt cu mine, cu sepcuta alba ( cadou de la fratele meu ) pe care cu litere verzi scrie " Evenimente SILIVESTRU...".
Pe urma incep fotografiile din PARCUL MOGHIOROS, redenumit PARCUL DRUMUL TABEREI si REAMENAJAT, CU RE-AMENAJAREA IN CURS " in progress", si nu stim cand se va termina, dar am vazut lucratori, muncitori pe langa drumul ce duce spre piata Moghioros, mergand pe langa parcul nostru, deci sa speram ca il vor termina, candva....
Parcul acum are 2 movile create, care nu au existat niciodata, la intrarea dinspre Piata Moghioros, acolo unde se afla o intersectie ( destul de mare pentru un cartier ) Drumul Taberei cu....strada Brasov pare-mi-se, intersectia care duce la piata Drumul Taberei, sau Moghioros, si la Biserica cu o cupola din foita de aur, aurie deci, BISERICA SFANTA VINERI, ADICA SFANTA PARASCHEVA, parohia Parintelui BURLAN.
In Intersectie circula tramvaiul 41.
Au fost create niste ... constructii, inovatii "futuriste", un loc in care se joaca ping-pong, daca veti putea vedea in fotografii...
Emblematic pentru parcul nostru este FURNALUL care e un fel de Turnul Eiffel al parcului Moghioros !!!
Furnalul domina lacul din parcul nostru.
Au construit si un pod sau doua (?), au scos complet spatiul de joaca delicios, care a facut deliciul copilariei mele si a lui Silviu, locul cu leagane, cu balansoare, cu ratuste pe arc, cu leagane cauciucuri, cu tobogane, locul acela magic pentru copii nu mai exista, e desfiintat complet, am zarit insa ( nu apar deloc in pozele mele de ieri insa ) niste banci spatiate pe locul unde se jucau mereu, intotdeauna, multi copii si erau in parc cu bunicii si parintii, cu frati si surori mai mari....
Acolo se vindeau si jucarii pentru copii, si erau si niste buburuze sau masinute care se invarteau...
Am intrat in parc venind din intersectia mare cu Piata, Biserica Sf. Parascheva aurie si Tip-Top-ul care se afla pe un alt colt, si am mers pe o alee insorita, fara umbra, pana am cotit-o inspre lacul nostru, si am ajuns apoi langa lac.
Am ocolit lacul si am ajuns sub nou constuctie care e un pod.
Am iesit din parc pe la iesirea care da, in stanga cand iesi, pe strada TARGU-NEAMT 12 C, adica la Biserica Nasterea Maicii Domnului Drumul Taberei.
Niste copii se plimbau cu "biclele", cu bicicletele, la vreo 10, 12 anisori cam asa, sau mai mari putin si spuneau cu vocile lor cristaline : " Sa mergem sub pod ca e mai racoare acolo !".
Copiii stiu totul, am ajuns si eu sub pod si m-am bucurat de racoare cateva clipe, ca nu m-am oprit, am continuat mersul spre iesire.
In schimb, la iesirea din parc, inainte insa sa ies efectiv din parc, alti copilasi, vreo doi, se jucau ceva, nu stiu daca ping-pong, nu cred, nu stiu ce, si eu m-am oprit sa fotografiez pe acolo, si inclusiv o pancarta pe care ni se aducea la cunostinta CE E INTERZIS SI CE E PERMIS.
Atunci unul din copii a spus tare catre celalalt : " Ah, e nebuna ! A fost internata la spitalul 9 !"
In rest, foarte putini oameni in parc, dar erau, unul pe iarba asezat ( zice-se ca ar fi ingaduit sa sezi pe iarba ), alti 2 copii incercau cred sa lanseze un zmeu.
Batea vantul, insa era un soare arzator si vantul nu te racorea prea mult, era cald si el.
Cate unii, mai incolo, apropriindu-ma de zona parcului mai aproape de casa noastra, de acasa, pe iarba, dar nu aveau umbra prea multa, niste parinti cu carutul, mai ales mame fara tatii care pesemne erau la munca, si cu copii chiar foarte mici in carucior.
O femeie, parea femeie, fara domiciliu " a strazii ", saraca de ea, pe iarba se radea la zero !
Cand intri in parc si incepi sa o iei pe langa lac, acolo incepe un deal, care a existat mereu in parc, si se putea urca/ cobori pe el, in trepte, ducea sus la strand, de sus vedei strandul.
Iarna copiii faceau derdelus pentru saniuta pe acel deal.
Nu am urcat, e o zona cu copaci plantati de mult, spre deosebire de noi copacei micuti, plantati, se vede, recent.
Langa terenurile de tenis de langa casa ( se vedeau din statia RATB de la " Poiana Muntelui " ) sunt copaci mai mari, plantati demult, acolo e umbra.
In general, parcul e parca "ras ", plat, ses complet lasat in bataia necrutatoare a soarelui.
Doua cismele, una cand te apropiai de lac, si alta mai departe, spre, aproape de iesirea din parc pe la Biserica noastra.
Apa curge continuu, e racoritor putin si frumos, dar poate trebuia un robinet, sa o inchizi si deschizi cand ai nevoie.
Scrie pe un afis mic lipit pe cismea cu steagul Uniunii europene ( pe a 2-a cismea afisul nu mai era ) ca e " initiativa cetatenilor ".
Din parc au disparut masutele sau buticurile mici, de unde cumparai inghetata, sucuri, vata de zahar, si sau si alte dulciuri.
Nu mai sunt nici terasele din ultimii ani, unde mancai Pizza si beai apa, suc, sau bere cine dorea.
Nici terasa " Primavara " aflata aproape de iesirea / intrarea in parc, pe la Biserica, nu mai exista, acolo ne-am intalnit in august 2009 cu colegii de la diferite facultati ale Universitatii Spiru Haret, absolventi de la formele de invatamant ID sau FR ( invatamant la distanta sau frecventa redusa ) pentru recunoasterea studiilor, licentei si eliberarea diplomelor lor, deci de la Asociatia Absolventilor Universitatii Spiru Haret, pe atunci se numea AAUSH.
In parc vezi mame cu copii in carucior, sau mame cu mama lor ( bunica copilului ), sau chiar persoane in varsta, in, sau pe langa parc, pe bicicleta, sau pe iarba, sau pe banci la o discutie in liniste parca....
Sus pe dealul de unde se vede strandul Drumul Taberei se auzea muzica, pesemne tinerii isi pusesera muzica.
Doua fete, una tinea in mana un trandafir rosu foarte proaspat, se intalnisera sa se plimbe, sub soarele cu adevarat, necrutator !!!!
Cand ma gandesc : atunci mi-am dat seama ce racoare e in Biserica la slujba la noi ( cu exceptia duminicii cand vin mai multi oameni ) si ce racoare si bine e in casa la noi si pe langa blocul nostru si pe strada Delinesti, zona fiind umbrita de copacii binefacatori, o adevarata sursa de viata, racoare si oxigen !
Iesind eu din casa, din Biserica, si dupa mai multi ani pe drumul spre piata si in parc, am descoperit ce cumplit de cald e pana in piata, dar si in parc !!!
O mamica, o fata tanara cu copilasul ei, mi-a zambit si vorbit prietenos, sedeau pe jos la umbra, vorba vine, ca nu era umbra, pe urma s-au sculat si au plecat, fata m-a privit de jos si a glumit si razand mi-a spus : " Am iesit si noi, ne-am asezat la umbra, LA CERSIT !", radea...
M-am asezat mai departe pe o banca, sa fac niste fotografii, batea vantul tare, eram aproape de lac de acuma, si ea s-a ridicat si a plecat cu copilasul care mergea si el....
O fata ingrijita, a glumit cu cersitul.
Poate din cauza ca multi oameni sunt rai cu cersetorii.
Poate din cauza ca azi oamenii imediat te taxeaza de boschetar si cersetor.
Lumea s-a schimbat in rau din punctul asta de vedere !!!!!
Deja sunt mai mult decat meschini.
Ar vrea cineva sa schimbe situatia sa, cu a unui cersetor ?
Cineva spunea deunazi : sa comparam un farmacist cu carte si responsabilitate in munca, cu un cersetor !
Cersetorul ce raspundere are ? Niciuna. Cerseste zi de zi si strange bani.
Tu inveti o facultate si ai raspundere.
E corect ?
Daca te poti compara - ca statut, ca FERICIRE - cu un cersetor, tu, om cu carte, eu nu stiu ce sa mai zic.
Ai vrea sa fii tu cersetorul, iar cersetorul omul cu carte care esti tu ??????
Sau : femeia de serviciu de la bloc : are un salariu minim pe economie ( ! deci minim pe economie ) si ce raspundere are ea ?????? daca nu vrea, nu spala ca lumea blocul !
Si are si carte de munca, femeia de serviciu, nu credeti, nu ? E corect asa ?
Astfel se intreba, retoric, o doamna cu carte, deunazi la Biserica, in curte.
Si o femeie frumoasa, cu trasaturi frumoase, cu carte, se spune ca invatand iti deschizi mintea si in general, nu numai in domeniul pentru care inveti !!!!
Acuma, sa explic putin :
La iesirea din parcul nostru, pe la Biserica :
Ies in strada Targu-Neamt, in stanga mea si in fotografii se vede Biserica Nasterea Maicii Domnului, parohia noastra, ma aflu iesind, in straga Targu-Neamt, e o iau in dreapta, nu in stanga spre Biserica, dar in dreapta si merg tot inainte pe strada Targu-Neamt pana la prima strada pe stanga, care e strada Delinesti.
Cand ies din parc, chiar in fata, fata mea, se afla blocul colegului Octavian Cicos.
In dreapta, aproape lipit de blocul lui Octavian, e blocul R 7 si scara A, intrarea la scara A a blocului R 7.
Mergand pe strada Targu-Neamt, am in stanga mea blocul R 7 si in dreapta mea se iveste blocul R 6 al Lilianei Iacob.
Ajung la intrarea dinspre parc si Biserica, a blocului R 6 acoperit si el in mod fericit de copaci.
Blocul R 6 a fost reabilitat, ca si R 4 al nostru.
Blocurile R 7 si R 5 nu au fost reabilitate inca si arata cum aratau ele la construire, initial in anii 1971.
Ajung, insa aici s-a descarcat aparatul, smartphone-ul, ajung la scara blocului R 7, care e fata in fata cu scara blocului R 5.
Ajungand la intersectia dintre strada targu-Neamt care o tine tot inainte si da in strada Drumul Taberei, la intersectia cu Delinesti, eu fac stanga pe str. Delinesti si ma aflu chiar intre blocurile R 7 si R 5 fata in fata fiind cele 2 blocuri.
Merg si fac usor dreapta dupa cativa metri si ma apropii de blocul nostru R 4, aflat dupa R 5.
Paralel cu R 5.
Si, iata, cam ceea ce veti zari in fotografiile mele de ieri !
Si acum ma simt cam neplacut, cam rau putin, am luat tinctura pentru inima de frica tensiunii arteriale crescute.....
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu