Bonsoir à tous! Buna seara! la Liturgie du dimanche 18 juin 2017
Le Dimanche de tous (les) Saints Roumains, le 18 juin 2017 : Duminica Tuturor Sfintilor Români :
Je suis arrivé à 9h30 à l'Eglise et j'ai donné ma Liturgie au Pr.Emilian Tincu, à la Porte du Saint Autel.
Mais je me suis réveillée à 6h00 du matin !
Il a plu aujourd'hui, il pleuvait quand je suis sortie de l'Eglise après midi, il pleut toujours et il fait de plus en plus froid.
Dans l'Eglise j'ai rencontré ma voisine du 8ème, Mme Elena-Florentina BALAS-CIOCARLAN et je l'ai embrassée sur les joues, elle est restée quelque temps près de moi, mais elle est partie sans que je m'en aperçoive.
Elle m'a dit que son fils +Dragos Ciocârlan avait 2 prénoms, il s'appelait COSTIN-DRAGOS, " Costin", un nom de saint, me dit-elle, cela vient de " Constantin ".
Je lui ai dit que je l'avais mentionné sur ma Liturgie.
Elle pleurait pendant la messe, elle se souvenait de son fils + Dragos, lequel, lorsqu'il était en Roumanie, venait à l'Eglise mais restait derrière, vers les portes de l'Eglise, d'où il lui faisait un signe de la main !
Elle était habillée toute en noir, en deuil.
J'ai pris quelques photos aujourd'hui ( juste 34 photos ! ) que je vais vous montrer !
Astazi si desi m-am trezit la ora 6h00 dimineata, am ajuns la Biserica la 9h30 si m-am asezat la randul format de cei care asteapta la usa Altarului cu Liturghiile lor.
Am aprins cele 2 lumanari pregatite si la usa Altarului, Liturghia i-am dat-o Parintelui Emilian Tincu.
Parintele Cosmin astazi nu a fost deloc.
Pentru prima data, azi, si in seara asta, tata a spus ca " AZI M-AM SIMTIT MAI BINE ", si astfel am aflat ca pana azi nu se simtea bine, dimpotriva, asa as fi spus si eu, judecand dupa faptul ca dormea mult si adanc si nu se simtea bine sa il trezesti.
Nu stiu acuma, daca mi-a citit concret Liturghia, eu zic ca da, dar mai ales e important ca am dat-o in Altar.
Eu am stat pana la sfarsitul slujbei, desi simteam ca nu mai pot, eram obosita si ma durea spatele in zona osului coxal, cred ca asa se numeste, acolo sunt 2 articulatii, simetrice, articulatia sacroiliaca, - m-am uitat pe Atlasul meu mic de Anatomie pentru ca altfel nu mai stiam asa precis cum se numeste, si am identificat eu ca acele articulatii sunt cele care ma dor !
Am un Mic Atlas de Anatomia Omului de DEM. THEODORESCU, pe care eu chiar intentionam sa vi-l arat, dar daca mi s-a schimbat programul nu am apucat.
La sfarsit am intalnit-o intr-un jilt din lemn, in fata, acolo unde sunt jilturi separate, adica nu lipite de peretele Bisericii, pe doamna Olga, care m-a intrebat cu umor : " Dar ora 6 nu e ora ta de sculare? "
Se facuse frig cand s-a terminat slujba, dupa ora pranzului ora 12h00, si afara ploua, urma o cununie si o invitata era imbracata de toamna, cu haina de toamna iarna si caciula pe cap.
Nu imi luasem umbrela, pentru ca in Biserica unde s-o mai pun si pe ea ?
Si mi-am pus pe cap gluga din lana a pulovarului meu alb, calduros, " Sara ", si am ajuns acasa, se formasera balti, pe drumul meu scurt de intoarcere, trebuie sa treci cat poti, pana nu se umplu si cresc baltile ( ca apele Dunarii ), cand ploua, si am grabit pasul, pentru ca, in curand nu mai puteam trece de apa mare din balti, daca intarziam.
Am ajuns acasa si ploaia s-a intetit si pana acum inca ploua si acum si e ora 20h22 la Bucuresti.
La 18h45 a sunat Laura, am emotii si cu ea, sper ca nu are vesti rele, m-am tot gandit la parintii ei, e mult de cand nu am vorbit cu ea si ultima oara parintii ei erau deja bolnavi si tatal ei slabise, nu mai avea forta, zicea Laura, si eu " Du-te si te roaga pentru el la Biserica ".
Dupa aceea, iata, s-a intamplat cu tata necazul, AVC-ul in 23 mai 2017 !
Si m-am gandit si la Laura la parintii ei !
La un moment dat, din spate a venit - eu stateam in fata la slujba, vecina de la 8, dna Balas Ciocarlan.
I-am facut semn si am chemat-o sa stea langa mine si am sarutat-o pe obraji, a stat o vreme, plangea, si a plecat, pe moment nu mi-am dat seama, apoi am vazut ca disparuse, la final nu am regasit-o, cred ca plecase acasa.
Era toata in doliu si avea haine foarte elegante si bune.
Si palarie neagra.
Mi-a spus ca pe + Dragos- i-am spus ca l-am mentionat pe Liturghie - il chema si +COSTIN-DRAGOS, Costin, nume de sfant, de la Constantin, a spus ea.
Si cand era el in tara, statea in spate si de acolo facea cu mana.
La multi ani colegului nostru SORIN SILVIU UDUBASA, pe 18 iunie 2017 e ziua lui, si am aflat de pe Fb ca azi implineste 50 de ani !!!!
Colegul meu de clasa de liceu implineste 50 de ani ! Iar eu in 12 noiembrie 2017 voi implini 49 de ani !!!
Mai tarziu, afara am auzit-o pe dna Balas, jos, isi plimba cainii aproape sigur, ea trebuie sa ii scoata afara.
Doamna Olga, - o intreb eu - " Cand sa duc si eu Liturghia, ca la microfon, Pr. Constantin nu am auzit ca a citit-o, ce se intampla cu liturghiile necitite la microfon, mai sunt citite ? "
Doamna Olga : raspuns : " PAI TU TREBUIE SA VII , SA FII AICI LA 8H30 CAND DA BINECUVANTAREA, TU SA FII AICI, SA DAI SA CITEASCA LA PROSCOMIDIE !"
Eu : " La ce ora e Proscomidia ?"
Olga : " Tu sa vii aici deja la 8h30 cand Preotul da binecuvantarea, atunci !"
In anii trecuti, preotii primeau la Altar liturghiile de la oameni CEL MAI TARZIU PANA LA ORA 11H00 dimineata.
Acum insa, oamenii vin CONTINUU CU LITURGHII, INCLUSIV LA SFARSITUL SLUJBEI LA PREDICA SI MAI TARZIU CHIAR, e incredibil !
Pentru ca, totusi daca o duci chiar la final ! Dar pesemne ei o duc sa le-ao citeasca la urmatoarea liturghie.
Mama spune ca nu le citeste, ca nu are timp si nici cum si cand preotul sa le citeasca, dar important e ca sunt acolo in Altar duse.
Totusi, eu am sa caut sa ma duc la 8h30 cum m-a sfatuit dna Olga, sa o duc atunci Liturghia.
Am fost in Biserica, si e important acel moment, cand din Altar, iese preotul cu SFINTELE DARURI si azi au iesit, si au iesit pe un platou si cu prescuri, cu vreo 4 prescuri, cam asa, si ma gandeam chiar ca eu azi am dus 4 prescuri, ca sa aiba sa ia particele, sa decupeze preotii particele pentru toti cei de pe Liturghia mea !!!!
Iesirea cu Sfintele Daruri din Altar, a preotului E UN MOMENT CHEIE, FOARTE, CEL MAI IMPORTANT AL LITURGHIEI, iese cu Sfintele Taine, si de obicei, si asa este, dar noi oamenii nu vedem, IES INGERII, IESE ( am auzit eu ) DUHUL SFANT, CARE SE AFLA ACOLO IN SI IN JURUL SFINTELOR TAINE.
E mare taina Liturghiei !!!
Din cate am mai vazut si eu, cineva fotografiase odata la o Liturghie, nu stie cine, de unde, nu mai stiu, dar cand a developat sau a scos fotografia, in fotografie se vedea O LUMINA PUTERNICA IN JURUL SFINTELOR DARURI.
Ceea ce noi oamenii nu vedem deci este INSASI PREZENTA LUI DUMNEZEU CAND PREOTUL IESE CU SFINTELE DARURI.
Si ii binecuvanteaza sau il roaga pe Dumnezeu sa binecuvanteze pe toti cei care au adus aceste DARURI ! Si pe cei pentru care s-au adus aceste DARURI !
Darurile sunt prescura, tamaia !!! Si Liturghia pe care o dam, acolo sunt scrisi cei pentru care sunt aduse "aceste DARURI".
Am citit in cartea de Rugaciuni, cea din 2016, ca la Liturghie s-ar duce si vin, dar azi oamenii nu mai duc si vin, si nici tamaie chiar.
Eu pentru ca am citit, de aceea am pus si tamaie si am cumparat mai multe prescuri.
O femeie a dus o paine intreaga.
Dar se duc PRESCURI, ca, ati vazut sunt cu totul speciale Prescurile.
Astazi am facut numai 34 de fotografii si vi le trimit.
Nu imi vine sa rad, dar pe undeva e "amuzant" cum se imbraca in Biserica unele persoane, ca nu sunt persoane care se imbraca asa, deoarece nu au alte haine.
Pe fondul cauzei, cum s-ar spune, nu este insa deloc amuzant.
Mai ales pe Dumnezeu nu Il amuza !
O fata tanara a venit in blugi rupti in genunchi ! si pantofi metalizati, argintiu metal.
O femeie care a stat in fata, pe mijloc, si a stat mai mult in genunchi, era ca un salamior ( fiind grasa si stransa in hainele ei ), imbracata in alb, cu pantofi cu tocuri inalte ( nici nu se cuvine, SI NICI NU REZISTI LA SLUJBE, MAI ALES DUMINICA, CEA MAI LUNGA SLUJBA, SA STIA CEL PUTIN 3 ore in pantofi cu toc inalt, ba una avea si platforme duminica trecuta ! ).
Femeia in alb a stat in genunchi, pe mijloc, in fata, blonda, vopsita, cu fusta alba care plesnea pe ea, si bluza alba la fel, care ii scotea colacei de grasime in relief, ca un salamior !!!
Data trecuta, o fata tanara cu parul vopsit, lung, blong, micuta de statura, a venit cu o fasie de esarfa pe cap, cum isi pun femeile, si fasia si transparenta, care nici nu ii statea....ca si azi de altfel.
A venit cu pantofi cu toc inalt si platforme, talpi groase inalte.
Azi a venit la fel, doar ca isi pusese la tinuta ei cu fusta stramta - insa era in bleumarine si negru imbracata - isi pusese adidasi albi in picioare !
Unghiile cred ca ii erau roz.
Mai sunt persoane care, aparent sunt ok, cand te uiti insa la mainile lor, au unghii lungi si date cu oja roz, cat se poate de roz si stridenta !!!
Sunt persoane, femei mai ales, cand incep sa vina la Biserica, chiar ai zice ca vor sa iasa in evidenta, sa faca parada modei, chiar daca nu au ele toalete chiar de parada modei.
Dar, daca continua sa vina la Biserica, treptat, incep sa renunte la toaletele lor, complet nepotrivite cu tinuta la Biserica.
Si cum sa stai pe tocuri atatea ore ?
Imi amintesc ca prin 1997 am fost cu Beatrice de la Curtea Suprema, era magistrat-asistent ea, la Biserica Sf. Mina, am plecat insa dupa programul de lucru de la judecatorie, - ne aflam in aceeasi cladire a Palatului de Justitie, si eu purtam pantofi negri cu toc, insa sobri si sa fiu sincera da, nu m-am simtit prea bine si nu am cautat sa ies in evidenta, dar veneam direct de la serviciu.
Dupa munca, anii mei de munca la judecatorie am renuntat treptat la tocuri, si mai purtam rar de tot tocuri.
Am mai purtat, ocazional, da, insa nu la Biserica.
Beatrice nu purta tocuri !
Dar sunt cate unele, sunt si ele cum sunt, unele nici macar prea frumoase, dar vezi in ochii lor ca ele se simt foarte frumoase, si efectiv parca vor sa se vada frumusetea lor si sunt asa mandre, fericite !
Si efectiv e ciudat, pentru ca la Biserica chiar nu e locul si nimeni nu da atentie.
Mai sunt si din cele care cred ca daca intri in Biserica, adesea se vede, in graba, si saruti icoanele, imbracata in haine bune sau cele mai bune, elegante adica, foarte elegante, de calitate, cu pantofi cu toc si iti legi pe cap o marama, e ok, dar nu este.
Ideea e ca te duci in casa lui Dumnezeu, cand mergi la Biserica, te duci sa te intalnesti cu El, si sa te rogi Lui.
E drept ca Dumnezeu ne-a facut pe noi oamenii frumosi, da, pentru ca sunt multi oameni frumosi pe lume, si sunt, chiar sunt.
Dar nu ti se cere sa te arati mandru de asta, nici de hainele tale.
Daca te imbraci chiar mai simplu e inca cu mult mai bine !!!!
Eu tot vreau si nu mai gasesc, sa imi cumpar un batic sau doua, ALBE, ALBE, din matase, insa baticuri nu se gasesc decat din materiale pestrite, in culori, etc.
Am avut batic alb, insa bine au trecut anii si acum imi trebuie altul.
Dar cand cineva incepe abia atunci sa calce in Biserica, se vede acest lucru, pentru ca e complet diferit de spiritul Bisericii, e complet "defazat" sau pe alaturi.
Si face un contrast puternic.
Multi oameni bolnavi vin la Biserica, batrani, si nu numai ei, iar cei mai bolnavi nu mai pot sa vina la Biserica de acuma.
Acolo vin oameni cu fel de fel de probleme, dar boala e cea mai mare si raspandita problema !
Vin mame cu copii la impartasit.
Cum spunea Pr. Constantin : "Impartasim copiii pana la 7 ani, dupa aceea, de la 7 ani trebuie sa se spovedeasca mai intai, si apoi sa se impartaseasca, insa pana la 7 ani ii impartasim "direct" ( fara spovedanie ).
Si mame tinere si tatici ( mai rar ei ) vin cu copilasii micuti in brate la Impartasit in fiecare duminica.
Sa incep sa va trimit fotografiile !!
Da, vineri la Maslu :
sa vedeti, dar subliniez ca nu vreau sa fiu rea :
Am remarcat, asa, la prima vedere, si mi se pare incredibil, deja mi se pare incredibil :
Deci se sfintesc mai ales ULEIUL, si se fac rugaciuni la inceput de Maslu de catre preoti speciale PENTRU SFINTIREA ULEIULUI, CARE, IL ROAGA PREOTII PE DUMNEZEU IN RUGACIUNI, SA STRALUCEASCA, SA SE IMBRACE IN HAINA STRALUCITOARE, ADICA ULEIUL PUS PE MASA DE CREDINCIOSI, adusi la Maslu...
Se sfinteste painea, faina.
La un anumit moment se aprind lumanarile infipte in paini.
Pe masa, si apoi se sting.
E mare si taina Maslului.
LA MASLU NE RUGAM, ATAT PENTRU OAMENII BOLNAVI, CAT SI PENTRU OAMENII SANATOSI, DECI DEOPOTRIVA.
Prin rugaciunile de la Maslu repetate, Il rugam prin preoti pe Dumnezeu SA NE IERTE PACATELE, STIUTE SI NESTIUTE, cu voie si fara de voie, SI CRESTINII STRIGA : " IARTA-NE DOAMNE !" - deci e 'valabil" pentru cei pentru care te rogi la Maslu si pe care ii treci in POMELNIC.
Eu strig : " Iarta-ne, Doamne !", cu privire la toti oamenii pe care ii am trecuti in Pomelnicul pe care il duc la Maslu !
E o iertare colectiva a pacatelor.
INSA E OBLIGATORIU CA FIECARE OM SI CRESTIN SA SE SPOVEDEASCA INDIVIDUAL DE PACATELE SALE.
Te spovedesti, cand te spovedesti, insa Biserica prefera in perioada posturilor de peste an !!!!!
Taina Maslului e mare !!!!
Din uleiul adus de credinciosi la Maslu, preotii miruiesc, deci ei miruiesc la sfaristul slujbelor cu ulei de la Maslu !!!! Care fost sfintit in decursul slujbei Sfantului Maslu.
Dar, la final, oamenii impart painea de la unul la altul, painea sfintita, cand fiecare isi ia bucatele de pe masa din Biserica.
Am remarcat CA DACA TU NU AI PAINE, NICI NU ITI IMPARTE , ADICA NIMENI NU ITI DA O BUCATA DE PAINE SFINTITA.
Mi se pare cumplit acest lucru, odios !
Oamenii care au avut pusa pe masa, painea, care a fost sfintita, se vad, se stiu, ca sunt toti acolo, si dupa ce se iau bucatele de pe masa, se privesc cu multumire si isi impart fiecare o bucatica din painea lor, unul altuia, este pur si simplu un schimb : " Ia din painea mea si imi dai din painea ta !"
NU POT CREDE !!!
Si eu am luat painea mea, am simtit ca se pun niste ochi asupra mea, culmea, parca, pe tacute ma priveau oarecum reprobator la modul " Ia te uita, asta nu imparte la nimeni painea ei !".
Dar nu e asa, ca eu ma uit dupa femeile care NU AU PAINE DELOC si le dau lor cate o bucatica.
Impart cam jumatate de paine si pe urma, recunosc ca jumatate o ADUC ACASA LA TATICUL MEU SA IL FACA DUMNEZEU SANATOS.
daca as avea 2 paini, as imparti una intreaga, dar nu fortez nota cu mama, ca pe urma se supara si nu imi mai da jertfa pentru pomelnice !!
Asa incat eu iau painea mea si incep si ma uit dupa cine nu are.
Sunt femeile mai ales.
Recunosti uneori aceleasi femei, care vin la Maslu pentru ca nu au paine ( nu au bani si mancare ).
Dar uneori sunt femei care nu sunt chiar din cele care nu au, sau care cu jumatate de gura uneori mai cer o pomana, ci femei care au pesemne o pensie foarte mica, si care nu cer nimic niciodata.
Dar chiar asa, mi se pare deplasat, sfidator, sa te uiti la cei care au paine ca si tine, si sa incepi sa iti imparti painea, cu vecinul de langa tine, care ca si tine a dus o paine si adesea se vede ca e bine imbracat, sau foarte bine, ca are bani si de toate si nu ii lipseste nimic, cand langa NOI STAU UNII, DESTUI CARE NU AU CE MANCA si nu au avut paine sa duca la Maslu, tocmai pentru ca nu au bani.
Dar si in cartile de credinta am citit undeva si asa este, ca :
de pilda, daca dai o masa - la noi oamenii dadeau mese, dar pentru rude, care aveau bani la fel de multi, ca si ei, sau pentru prieteni bogati ca ei, etc, pentru si din diverse interese si obligatii, dar acestea nu au caracter crestin. Acelea sunt mondene.
Sau de familie.
Cand dai o masa, ii inviti pe cei care nu prea au, sau nu au mancare sau bani destui in casa, venituri adica, sa isi cumpere sau sa manance pe saturate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu