Bonjour à tous! Buna ziua tututor ! 8 iunie / juin 2018
Si a sosit si ziua in care ajung la Bucuresti moastele Sfantului Anton....
Ieri seara am mai vizionat un film romanesc, ecranizare dupa un roman " Apa " al lui Alexandru Ivasiuc, titlul filmului era insa " Trei zile si trei nopti " si are drept subiect pregatirile necesare inlaturarii bandei de speculanti dintr-un oras din Nordul Transilvaniei conduse de " Piticu' ".
E un film cu o durata de 1h44:54.
Cand te uiti cum s-a scris Istoria, pur si simplu nu iti vine sa crezi !
Actiunea filmului incepe in anul 1946...
In aceasta dimineata m-am trezit si mi-am facut cafeaua, ieri noapte am adormit citind Acatistul Sfantului Nicodim Aghioritul, si intentionez sa-l termin azi.
"Auziti" si voi cum am auzit eu pe cand in bucatarie imi pregateam cafeaua :
Afara, langa blocul A 5, privind oarecum spre Notarul din B 35, 2 barbati discutau :
Amandoi cu parul cam alb, si unul alb de-a binelea, cel mai tanar putin nu se zarea din pricina crengilor copacilor, de fapt nici interlocutorul lui, insa cand si-au luat ramas bun si acesta din urma a plecat, am vazut ca era un batran tare vioi la trup pentru parul lui complet alb, purta o camasa alba si soseste albe, pantofi un fel de tenisi si un pantalon bermuda decolorat care tragea spre alb.
Jos, cei doi discutau cu cateva minute inainte de a se desparti :
Batranul ii zicea celui cu camasa bleu ciel, adica albastru deschis : " Lasa, ca pun eu mana pe ea !", celalalt ii raspunse : " Nu, lasa fata ! Las-o, e o familie civilizata !"
Batranul insa s-a pus pe povestit si ce spunea el ?
Povestea despre o cunostinta de-a lui, sau mai degraba de o ruda apropiata, cine stie, poate chiar de fiica lui, pentru ca spunea : " Biata Cutare [ Tina ? ], biata Cutare a rezistat asa multi ani pana cand a inceput sa arunce cu obiectele prin casa !", moment la care batranul n-a mai cainat-o pe biata Cutare, ci a schimbat tonul usor dar ferm, a schimbat " placa", povesteste el : "Am chemat o avocata si i-am spus : " Uite colea 30 de milioane, ia-i si du-o de aici ! "
"Avocata nu stiu ce-a facut, a umblat.... ".
Mai departe nu am auzit care a fost urmarea, poate ca avocata l-a scapat de " Biata ...Tina", sau cum o chema pe acea persoana.
Au mai vorbit ce-au mai vorbit si in sfarsit si-au luat ramas bun cei doi.
Batranul, alert, multumit de el si viata lui, el, om norocos nu-i asa ? a plecat in pas absolut vioi, incat nu ziceai ca un tanar de azi poate fi asa sanatos la trup si energic, precum acest om cu parul alb pe care nu il deranja nimic decat probabil, in virtutea trecutului sau, " Biata Tina !"
Era multumit de el, a luat-o prin spatele blocului A 5, trecand pe sub straduta mica care se vede bine de la fereastra bucatariei noastre.... , a mai spus batranul : " M-am luat de senatoare ! Dar hai ca nu e nicio nenorocire ! "
A trebuit sa rasnesc boabe de cafea in dimineata aceasta, nu mai aveam cafea rasnita in rasnita....
Inainte de asta, tot afara, se auzeau niste indivizi, mai asa, ca din departare care spuneau : " .... Ii mai avertizam pe parinti ? "
Si acum, eu, care nu am habar de cum s-a trait sub ideologia comunista, stiu cum am trait eu, nascuta in 1968, pana in 1989 si atat.
Dar eu n-am fost in situatia de a face ideologie politica.
Deloc.
Insa comunismul de la instaurarea sa in 1945 a cunoscut diferite etape si legislatie si " metode " si deci a avut, daca se poate spune asa, o " evolutie "....
Pentru ca nu am habar de toate acestea am fost putin atenta in filmul " 3 zile si 3 nopti ".
In orasul din Nordul Transilvaniei, in apropiere de granita, in 1946 prin februarie....
O banda de speculanti sperie orasul si " inghite " autoritatile, toata lumea e la curent cu seful ei, Piticu' si toti mai-marii sunt cu Piticu' , inclusiv prefectul si comisarul-sef ( politistul ) Mesesan (in film, actorul Gh.Dinica ).
Oamenii tac, pentru ca stiu ca si autoritatile tac, de fapt acestea erau implicate, mai ales comisarul-sef, era si el unul din oamenii lui Piticu' speculantul.
Totul pana cand se intampla ceva ce ridica oamenii pana la capat :
Intr-o noapte, la vagoanele cu faina si malai, care ii apartineau lui Piticu' si de fapt, se pare ca nu erau ale lui, ca el platise doar un acont pentru toate vagoanele cu saci cu alimente...
Se apropie un taran, care de fapt era paznic, el cauta, deschide usile vagoanelor, se uita la faina alba din saci...
Afara, zi de zi in piata mare, speculantii veneau si vroiau sa cumpere graul si marfa taranilor veniti sa vanda, cand acestia refuzau le taiau sacii cu grau, si risipeau graul.
Incepeau sa traga cu arma automata, sa ii sperie pe toti.
Oamenii erau infometati.
Trebuiau sa cumpere la pret de specula si nu isi permiteau.
Multi lucrau la CFR.
In paralel, partidul comunist prinsese contur, si deja se instalase cu organele sale in orasul cu pricina.
Paznicul din noaptea aceea este desigur vazut, urmarit si impuscat de oamenii Piticului
noaptea pazeau vagoanele cu cereale.
E impuscat pentru ca scoate un fluier si fluiera si alerteaza Armata.
Din pacate, a doua zi e impuscat un al doilea paznic.
Era prea mult.
Oamenii se aduna si vor dreptate.
Problema e ca in Romania, cam toata lumea trecuse se partea comunistilor, ma refer la majoritate, la grosul populatiei.
Toti cei care fusesera si erau inca de fapt, saraci, au trecut de partea comunistilor.
Da, sigur ca au fost si exceptii, dar cu totul, exceptiile alcatuiau o minoritate.
Reprezentantul partidului comunist in oras era un profesor, tovarasul Dancus ( numit inca cred Dragus in film ), pentru ca oamenii cereau, el a hotarat sa se faca o ancheta penala pentru pedepsirea ucigasilor paznicului de noapte, de la gara...
Interesant insa cum se organiza ancheta penala, si interesant si ce a urmat ...
Ancheta penala trebuia urmata de cercetarea organelor de Justitie, dar nu singure, cum ar veni nu instanta de judecata ' singura ", ci impreuna cu o Comisie de comunisti si necomunisti, de control muncitoresc, democratic.
In completare, secretarul de partid intentiona sa creeze ( aici nici nu am inteles la inceput, nu mi-a venit sa cred ! ) ECHIPE DE AGITATIE care sa agite impreuna cu garzile patriotice, totul apoi trecea la etapa urmatoare : curatirea Politiei de elementele corupte.
Interesant ca in film el spune la un moment dat, ati auzit poate la curs la Drept :
" Fiata Justitia, pereat mundus !".
Ati auzit nu, in anul I... la TGD sau Introducere in Drept...
In paralel fusese numit un procuror, cel de serviciu sa faca ancheta, pentru ca prim-procurorul se afla la vanatoare 2, 3 zile si lipsea.
Procurorul cel tanar, cel de serviciu insarcinat cu ancheta il aresteaza pe comisarul-sef Mesesan si il incredinteaza pentru a fi concret retinut, arestat, chestorului care ii statea la ordin.
Oamenii vroiau sa organizeze si o greva politica pentru ca nu il mai doreau pe prefectul corupt, dl Florescu, care si el primise bani de la speculantul Piticu.
Greva se organiza impreuna cu Sindicatul.
Pentru ca oamenii sa inainteze revendicarile lor, fata cu situatia creata in orasul lor, s-a creat un Comitet de actiune.
De la un nivel superior de organizare a partidului comunist, apare, chemat si tovarasul Grigorescu, el e cel mai tare, ne arata cum se facea istoria....
Grigorescu spune ca il destituie pe prefectul Florescu care de fapt nu opune nici cea mai mica rezistenta, il destituie pe comisarul arestat Mesesan si in locul prefectului se numeste pe el insusi, prefect.
Pe un tanar de 20 de ani care avea 7 clase de scoala + 2 clase de meserie ( era mecanic auto ) il numeste comisar, pe loc, si il numeste si Tovaras. Lui ii incredinteaza ancheta penala si el trebuia sa-l cerceteze pe comisarul arestat, Mesesan, dar, desigur nu avea nici cea mai mica idee sau pregatire ; el va fi impuscat, va muri si astfel se va termina cariera lui care a durat numai cateva ore.
Pana la urma, tov. Grigorescu ( Amza Pellea in film ) cere si o companie de Armata pentru asedierea Piticului care iti cumparase o casa mare unde sedea cu hotii lui zi si noapte, si in care se baricadase, avea saci cu nisip, arme si chiar si un telescop.
Cumparase vila de la o baroneasa, asa am inteles, oricum de la o domnisoara care suferise in lagar, dra Hermina ( Irina Petrescu blonda ) si era mandru de casa lui.
Cand armata se aseza in pozitie de atac insa, in fata casei, Piticu ii indeamna pe hotii lui sa plece, sa se predea, pentru ca altminteri ii vor darama casa, si o puteau face, isi pregateau 10 bombe si nu mai stiu ce alte arme de foc.... si munitie....
Interesant ca Piticu spune ca daca vila e demolata, nu mai ramane nimic dupa el, desi se parea ca era singur si nu avea urmasi, descendenti.
Nu avea rude, nevasta si nici copii.
In final, hotii lui ies pe rand si se predau, insa Piticu se spanzuta si asa e gasit, spanzurat in casa lui de care era mandru...
Vagoanele cu marfa, cu grau, cu faina, ii apartineau insa unui fost ministru, si Piticu ii platise un acont acestuia numai, pentru a le cumpara.
Echipe de agitatie ! Iata din tot filmul, ce mi-a retinut atentia, ca sa nu mai spun de felul cum se faceau numirile in functie si destituirile si ce rapid ii asigura pe cei nou numiti, de pilda pe tanarul comisar ( mecanicul auto ) de 20 de ani " Esti comisar din clipa asta. Ordinul Ministerului de Interne ( de numire ) iti va sosi maine. Te numesti tov. Matus.
Grigorescu acesta numea, destituia si ordinele corespunzatoare urmau sa soeasca a doua zi, fulger de la ministere !
Si asta, in conditiile in care atunci si acolo, pana si o comunicatie telefonica se obtinea concret incet, cu greu, si nu direct, prin centrala.
In mod similar, Grigorescu spune ca are aprobarea Ministerului Apararii, atunci cand telefoneaza si cere o companie de Armata pentru a -l lichida pe speculantul Piticu.
El avea aprobarea deja.
Cum ? De unde ? Asa repede ?
Tov. Grigorescu era de la Comitetul central al Partidului comunist.
Cand, in film, l-a numit pe bietul tanar de 20 de ani ( pe actor il cheama... Oseciuc ? O sa-l recunoasteti cand o sa-l vedeti .... ) comisar de politie eram sigura ca il numeste pentru ca in fond o ancheta ca aceea, penala, cu privire la fostul comisar de Politie, la coruptul si carieristul Mesesan aflat deja in arest, retinut oricum, arestat, desi nu era intr-o celula de inchisoare - eram sigura ca il numeste si ca acesta va muri.
Nu avea experienta deloc, nici studii, desi in fond, mai tarziu cred ca multi au fost ca cel, numiti fara studii.
Dar mai tarziu ; acum in film era o imprejurare critica, oamenii se ridicasera revoltati, infuriati de uciderea celor 2 paznici de la gara...
Asa dupa cum azi se exagereaza cu studiile si cine stie si azi ca si ieri cat de bine se fac aceste studii..., in trecut nu aveau studii.
IN 1995 cand eram la judecatoria sector 1 - inca - am auzit ca in trecut fusesera, cred ca e mai corect sa spun, angajati, da, ma rog, numiti, judecatori care la fel aveau vreo 7 clase.
Nu stiu, ma intreb daca pe-atunci se faceau 7 in loc de 8 clase de scoala generala.
( Dupa cum au fost perioade cand s-au facut numai 3 clase de liceu si nu 4, adica terminai scoala + liceu = cu 11 clase numai si dadeai bacul. )
Judecatorii aceia fusesera numiti de comunisti, demult, mai tarziu si nu stiu cum, si-au completat studiile, au facut o facultate....
Aici iarasi e de cercetat istoria si aflat....
Pentru ca nu stiu ce facultate exact ?
Am auzit si eu ca existau pe vremea comunistilor facultatile numite
FACULTATI MUNCITORESTI.
Nu aveau cred acelasi statut, regim, ca facultatile obisnuite...
Daca privesti istoria asa, ti se pare totul cam haotic....asa cum a fost. Si a fost bine asa ???
Destituiri facute pe loc, numiri fara nici cea mai mica pregatire, tot pe loc...
Un fel de loterie a vietii.
Care cum a fost prins in caruselul si loteria vietii, asa a trecut prin viata.
Adica bezmetic - fara voia lui adesea.
Intr-un fel, asa e si astazi....
Unii se instapanesc pe viata altora, cu mandrie, si nu ai niciun drept sa ii faca altuia viata si destinul...
Comunistii faureau o viata noua, ceva maret, dar exact in acelasi timp se lepadasera de Dumnezeu in care nu credeau ( nu credeau in El, dar ii deranja ) si prioritatile lor erau sapunul si mancarea ( asa a ramas pana in 22 decembrie 1989, va amintiti ca era pe piata, in comert, criza si de chiloti, si de sapun chiar la un moment dat, si de alimente ce sa mai spunem ? )
In filmul SURORILE, biata Valentina vroia si ea dragoste, amor, era o fire mai frivola, dar nu era o ideoloaga, asa in felul ei frivol, insa era apropiata de viata !
Mereuta, un vecin din imobilul in care locuiau cele 3 surori, Iulia, Ioana si Valentina crede in FERICIRE, EL VREA FERICIRE, si scrie un articol cand vin comunistii la putere, un articol pe care il resping comunistii, nu ii interesa fericirea, prioritatile lor erau sapunul si hrana...
PANA IN 1989 SAPUNUL SI HRANA AU RAMAS LA NIVELUL LOR, NIVEL PE CARE NU L-AU DEPASIT.
Respira ideologie....
Mereuta dupa ce avanseaza el in colaborarea cu partidul comunist, incepe sa gandeasca la fel precum comunistii, cand Valentina, asa frivola cum era ea, divortata de sotul ei cel in varsta, ii vorbeste de dragoste, Mereuta care era in cautarea fericirii pentru toti oamenii, se enerveaza si incepe sa ii vorbeasca urat, cum nici nu se cade unui om civilizat si normal !
Isi da seama insa ca nu mai are reactii normale..
Si azi ca si ieri ideologii vor numai ideologie, nu vor viata, o resping si au deja o gandire bolnava.
Ei nu suporta viata.
Nu o suporta, o alunga.
Tov. Panait din filmul SURORILE era deranjat pana si de prezenta fizica a " burghejilor" in oraselul lor de provincie, deja nu mai suporta sa ii vada fizic....
Tot el era de parere ca a fi comunist INSEAMNA A LASA DEOPARTE OMENIA, NU TREBUIE SA FII OMENOS CAND ESTI COMUNIST, NU TREBUIE, AUZI INFRACTIUNE, AUZI NEBUNIE, SA TE ROGI LA DUMNEZEU !!!
Asa vedea el VIITORUL CEL NOU, MARET, FAURIREA UNEI NOI VIETI....
Parca mai sunt cuvinte ?
Numai nebunii sunt cei care nu ar putea nici azi intelege !
Daca v-ati uitat la filmul SURORILE sau va veti uita....
Si de acolo sunt niste concluzii de tras....
Sa va spun, unii poate ati aflat deja,sau precis stiti deja....
Pe agerpres.ro, ieri un articol :
Codul de procedura penala s-a modificat din nou, ce mai, traim vremuri cand se modifica Codurile, precum revistele de moda, pe anotimpuri si nici nu e o exagerare...
Codul de procedura penala s-a modificat cu privire la :
- Hotararile judecatoresti definitive : revizuire; cazuri , " pe latura penala " ;
- Solutiile instantei de apel .
Am sa atasez articolul !!!!
olivia
Pièces jointes
- Codul de Procedura Penala a fost modificat din nou 7 iunie 2018.doc (30,50 Ko
UPDATE Comisia specială
pentru legile justiţiei a aprobat modificările la Codul de procedură penală
7 iunie 2018, ora 16h07:33
Comisia specială pentru legile
justiţiei a aprobat, joi, modificările la Codul de procedură penală.
Printre amendamentele adoptate se
află şi cel care se referă la revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive.
Astfel, "revizuirea hotărârilor
judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută şi în
cazul neredactării şi/sau nesemnării hotărârii de condamnare de judecătorul
care a participat la soluţionarea cauzei", prevede textul. Un alt caz în
care se poate cere revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive este şi dacă
un judecător sau un procuror a fost sancţionat disciplinar definitiv pentru exercitarea
funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, dacă aceste împrejurări au
influenţat soluţia pronunţată, au mai stabilit parlamentarii din comisie.
De asemenea, conform unui alt
amendament adoptat, "instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei
instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o
hotărâre de condamnare direct în apel decât dacă sunt administrate probe noi care
să conducă la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe pentru
infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea".
Proiectul de modificare a Codului de
procedură penală a fost aprobat cu 15 voturi "pentru" şi 3
"împotrivă" şi urmează să intre în dezbaterea Senatului ca primă
Cameră sesizată. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai
Simionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Sursa:
https://www.agerpres.ro/politica/2018/06/07/update-comisia-speciala-pentru-legile-justitiei-a-aprobat-modificarile-la-codul-de-procedura-penala--122601
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu