Judecata lui Solomon
Ce înseamnã judecata lui Solomon ?
Privind una din emisiunile “Le Pourquoi du Comment” realizate de Katéo, emisiune care explicã in numai cateva minute, semnificatia si originea unor expresii, locutiuni, m-am oprit asupra uneia dintre emisiuni care vorbeste despre originea expresiei, astazi putin utilizate, « le jugement de Salomon », adica « Judecata lui Solomon ».
M-am gandit si la una din spetele infatisate pe scurt de o colega de facultate care a inceput sa practice Dreptul si este avocatã.
Ea mi-a povestit cum instanta, in speta judecatorul, a incredintat la desfacerea casatoriei, spre crestere si educare, copilul de frageda varsta, mamei sale, adica nu tatalui.
Ca sa fiu sincera, tanara mea colega a fost oripilata de solutia instantei.
Intrucat, se pare – lucru care imi e complet necunoscut – astazi ar exista o ocupatie, legala, permisa, care constã in a practica desfranarea ( parca e mai elegant termenul biblic ) pe chat.
Eu am intrebat-o daca, fiind ingaduita aceasta ocupatie, este ea mentionata in codul CAEN si daca femeia care o practica plateste cotizatii sociale ( pensie, somaj, sanatate ) la bugetul de Stat ?
Colega mea de facultate nu a stiut sa imi raspunda la aceasta intrebare.
De unde cred ca pot deduce cã este inca sub socul uimirii daca pot spune astfel, cu privire la noile activitati intalnite in societatea anului 2013.
Ce inseamna cand cineva spune Judecata lui Solomon ?
Inseamna o judecata care a reusit sa stabileasca adevarul faptelor, situatiei de fapt si sa infaptuiasca Justitia, o solutie buna, corecta si care respecta adevarul faptelor cu alte cuvinte.
Aceste emisiuni realizate de televiziunea catolica sunt delicioase, au o durata de maxim 7 minute si nu de putine ori ne explica lucruri pe care chiar nu le cunosteam, astfel de pilda, m-a amuzat sa citesc rezumatul uneia dintre emisiuni care ne intreba daca stim care este originea personajelor de pe cartile de joc ?
Raspunsul este ca pe cartile de joc, personajele pe care le numim, valet, rege, regina, isi au originea in Biblie, in personajele biblice.
Se spune cã, atunci cand Solomon a fost pus pe tron, rege, el i-a cerut lui Dumnezeu “doua masuri de intelepciune si o inimã care ascultã”.
Si lui Dumnezeu i-a placut ce i-a cerut Solomon.
( In biblia ortodoxa gasim ce i-a cerut Solomon lui Dumnezeu in versetul 9, al capitolului 3, din III Regi. )
Cum a solutionat Solomon un litigiu spinos care opunea doua femei “desfranate” ( prostituate ) care isi “imparteau” un copil, fiecare dintre ele afirmand ca acel copil era al ei ( si nu al celeilalte ), ca ea este mama copilului si nu cealalta ?
Judecata lui Solomon este cuprinsa, spune prezentatorul emisiunii in Cartea Intâia a Regilor din Biblie.
Imi amintesc ca odata, cautam cartea lui Samuel in Biblie si nu am gasit-o in biblia ortodoxa.
Insa Pãrintele Adrian Magdici m-a lamurit si mi-a explicat imediat cã, dintre cele patru Carti ale Regilor din Biblia ortodoxa, primele douã in Biblia catolica se numesc Samuel – intrucat vorbesc despre Samuel -, iar urmatoarele douã se numesc Cartile Regilor.
Cu alte cuvinte, Cartea Intâia a Regilor din Biblia Catolica este in biblia ortodoxa Cartea a III-a a Regilor.
Prin urmare ” Le Pourquoi du Comment “ de pe site-ul ktotv.com ne trimite la Cartea a III-a a Regilor in Biblia ortodoxa, atunci cand spune sa privim in Cartea Intaia a Regilor din biblia catolica, in Franta majoritatea credinciosilor fiind catolici.
Daca deschidem III Regi in biblia ortodoxa, vom gasi judecata lui Solomon in capitolul 3, versetele de la 16 la 28 inclusiv.
Puteti asculta si privi emisiunea de 4 minute, despre originea expresiei “Judecata lui Solomon”, urmand acest link :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu