Bonjour à tous! Buna ziua tuturor!Pr.Arsenie et Pr Dometie du monastère de Rîmet
le 25 mars 2017, L'Annonciation = Buna Vestire
Ci-joint, 3 livrets :
(1) L'Ame après la mort : les douanes et les douaniers ; la rançon ( l'obole ) à payer pour que l'âme puisse monter au Ciel ;
"Les douaniers sont vieux et méchants", disait le Père Arsenie Boca aux Sœurs du monastère de Prislop, nous raconte Mère Marina LUPOU dans un de ses documentaires sur le Père Arsenie Boca...
(2) Le Père Dometie du Monastère de Rîmet ( Râmetz ) de Roumanie ;
(3) Des enseignements du Père Arsenie Boca : Sur les souffrances ( douleurs ) des hommes. Le malheur ( la ruine ) apporté(e) [ entraîné(e) ] par les passions ( les souffrances morales ), Volume 3.
De son nom Stélian [ Stéliane ] MANOLACHE, le Père Dométié est né le 13 octobre 1924, dans le village de Mãrculesti - [ dans ] la commune de Bãlãnesti, du département de Buzãu de la Roumanie.
Ses parents étaient Ioan ( le père ) et Filoftéia ( la mère ), des paysans qui avaient 12 enfants, dont le Père Dometie était le 4ème.
Pendant ses années d' études à la faculté de Théologie de Bucarest, le Père Dometie, alors Stelian Manolache, passait ses vacances d'été au monastère de Sâmbãta de Sus..
Stelian Manolache a terminé ses études de Théologie en 1949.
Stelian chantait très bien, de sorte que le Père Arsenie Boca lui donna le nom de "Cucuzel" [ Coucouzél ], selon le nom d'un grand chanteur ( chantre, peut-être, le mot roumain "cântãret" ne fait pas de différence entre "chanteur" et "chantre" ) d'Athos.
En 1949, Stelian Manolache se rend au monastère de Prislop, près de Hateg [ Hatzègue ], où se trouvait alors le Père Arsenie Boca et reste son disciple.
Le 14 septembre 1949 il devient moine et reçoit le nom de DOMETIE.
Va atasez 2 brosuri, sau carticele, una despre Parintele Dometie, despre care aflati rapid chiar din carticica, si alta "Din invataturile Pr.Arsenie Boca : Despre durerile omaenilor. Prapadul adus de patimi. Vol. 3", sunt subtiri si clare, iar cartea Pr. Arsenie Boca priveste mai mult casatoria si starea persoanelor casatorite, zamislirea pruncilor, sanatatea, cum trebuie sa convietuiasca sotii si consecintele in care nerespectarii unei convietuiri sanatoase si traite in credinta de Dumnezeu.
Aceasta brosura am cumparat-o chiar eu, impreuna cu o alta, care avea cred copertile verzi, aceasta le are albastre, de la tanarul Alexandru Stelian Geogea, da, am sa caut in casa cartea lui de vizita, facea parte din Asociatie Ortodoxa, am aflat ca se intruneau ( daca azi o mai fi valabil, asta nu stiu ), intr-un apartament de bloc, si din Asociatie faceau parte avocati români, medici ( ? nu mai stiu, posibil insa ), asistente medicale ( parca ), in fine oameni cu scoala, cu studii, si pana la urma cred ca oameni si cu carte multa si mai simpli, dar toti, ortodocsi.
Intr-una din Agendele mele, fotografiate, am notat ziua - de vara - prin 2010, cand ma intorceam din oras cu Catalin Ciorobea, si eram in statia RATB de la Universitate, aceea care e la cativa metri mai sus de intrarea pe colt in facultatea de Geologie, a Universitatii Bucuresti ( ia te uita, mi-am adus aminte de visul din noaptea trecuta, o sa vi-l spun ... ), si asteptand pe o canicula frumoasa, sa soseasca in statie autobuzul nr.268, de peste drum, de pe Bulevardul Magheru ( sau Balcescu, sau cum se cheama, ca fiecare segment al acelui Bulevard lung, lung, poarta un nume diferit, in sens larg, il putem numit Bul Magheru, pentru ca se intelege ), din directia, cum ar veni, cinematografului Patria, aproape de Intercontinental ( exista o trecere de pietoni acolo, in dreptul unui magazin, unui bijutier italian, daca nu a dat faliment, in ziar citisem ca ar putea falimenta, un bijutier italian frumos "Cellini" ), din dreptul acelui Cellini, a traversat strada Alexandru Geogea, si a venit tinta, dar direct, tinta la noi, deci ne vazuse, are vederea agera si treaza, observa, la Catalin si la mine, care sufeream putin de caldura mare, arsita... si asteptam 268- ul...
In autobuz, cand a sosit in sfarsit ( acum ma gandesc daca nu am luat in final autobuzul nr.137 care ne lasa in statie pe Bul Timisoara, in dreptul liceului PTTR ), aproape gol autobuzul, am stat pe scaune duble, si Alexandru in fata noastra a scos din "desaga", avea o geanta din piele naturala, buna piele, superba geanta, niste brosuri ale Pr. Arsenie Boca si ni le-a oferit sa le cumparam, eu am cumparat doua, iar Catalin cu vocea lui ritmata si calma in acelasi timp, usor monotona, a spus, bland, rar : "Eu nu cumpar, ca nu am bani. Mie mi-a spus Parintele Emilian Tincu ( de la biserica din parohia noastra Nasterea Maicii Domnului ) sa nu mai dau bani la Biserica, ca eu nu am bani, am pensia mica... si eu nu mai dau bani..."
Era asa nostim, calm, linistit, si cum eram noi si cam toropiti de caldura, in schimb Alexandru purta o haina ca de primavara, cu maneci lungi, peste camasa, o haina cam groasa, pentru ziua aceea caniculara, si ne-a explicat ca fusese la manastirea Antim din Bucuresti si de acolo acum, se indrepta spre casa, in Drumul Taberei....
Atunci eu, oarecum si pentru ca nu avea bani Catalin, am cumparat nu una, ci doua brosuri, si poate as mai fi cumparat, dar nici eu nu eram prea instarita.
Acasa i le-am oferit pe amandoua, sau doar pe una, fratelui meu.
Nu mai stiu daca am cumparat 3, nu cred.
Nu mai retin.
Brosusa despre Parintele Dometie de la Ramet, e cumparata de mama mea in mod sigur, sau de Silviu ( dar el nu cumpara ), sigur insa nu de mine.
Da, mai am o carte, NEAPARAT SA O CITITI, DESPRE VAMILE VAZDUHULUI, mica, mica....
Sfanta Teodora, dar nu stiu care, cea de la Sihla ( ? ), in vedenie, unui om, Grigorie, i-a aratat Vamile Vazduhului, stiti ca Pr. Arsenie le spunea maicilor la Prislop si Maicii Marina Lupou ca vamesii sunt foarte rai, si parca si batrani, no, sa zic asa, in stilul ardelenesc, ca daca imbatranesti ai timpul sa te si acresti si sa te si inveninezi, deci e firesc ca sunt si batrani si rai...
Sfanta Teodora i-a aratat lui Grigorie " ....lacasurile ...si bogatiile duhovnicesti... care s-au adunat cu sudorile celor mai multe osteneli ale SFANTULUI VASILIE CEL NOU, pe care Sfanta Biserica il praznuieste la 26 MARTIE."
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu