Postul si Treptele Postului (
Doxologia )
Treptele postului, după Sfântul Ioan
Episcopul cel Minunat ( Doxologia )
Postul este de folos tuturor, mireni și călugări. Există mai multe
feluri de a posti, adică de a ne înfrâna de la consumul anumitor alimente. În acest sens, Episcopul
Ioan face o clasificare în șapte trepte.
A zis fericitul Episcop Ioan: „Părinte
Teodul, de mare folos este postul pentru călugăr. Să ştii că şapte sunt
treptele postului, adică sunt şapte feluri de hrană pentru om, şi anume:
a. Carnivorii, care
mănâncă întotdeauna carne. Aceştia sunt în treapta cea mai de jos a postului
şi, chiar dacă se înfrânează uneori de la mâncare, ei nu pot spori niciodată în
rugăciune.
b. Lactovegetarienii, care
nu mănâncă niciodată carne, ci numai lapte, brânză, ouă şi tot felul de legume
fierte. Aceştia sunt în treapta a doua a postului, pe care o ţin de obicei
călugării din mănăstiri şi foarte rar mirenii.
c. Vegetarienii, care
mănâncă numai zarzavaturi şi legume fierte sau nefierte. Rânduiala aceasta
formează treapta a treia a postului şi o ţin călugării cei mai râvnitori din
mănăstiri. De aici încolo încep treptele postului cele mai aspre, pe care
păşesc, de obicei, călugării sihaştri şi pustnicii cei mai nevoitori.
d. Fructiferii, care
mănâncă o dată pe zi pâine şi fructe nefierte, fără a gusta vreodată altfel de
hrană. Cine a ajuns la această treaptă a postului, acela poate stăpâni cu
uşurinţă trupul şi gândurile şi poate spori repede pe calea rugăciunii.
e. Cerealierii formează treapta
a cincea a postului. La această treaptă ajung călugării, mai ales cei din
sihăstrii şi pustnicii, care mănâncă o dată pe zi numai pâine neagră de cereale
şi boabe muiate de grâu, porumb, mei, linte, bob, mazăre etc.
f. Hrana uscată este a şasea
treaptă a postului călugăresc, la care ajung de obicei pustnicii cei mai
râvnitori. Cei care petrec în această nevoinţă mănâncă numai pesmeţi de pâine
muiaţi în apă, cu sare sau puţin oţet, o dată pe zi şi cu măsură. Aşa se nevoiau sihaştrii de pe Valea
Nilului.
g. Hrana sau mana dumnezeiască este ultima şi cea mai înaltă treaptă
a postului călugăresc, la care ajung foarte puţini dintre asceţi, după o
îndelungată nevoinţă, întăriţi fiind cu darul Sfântului Duh. Aceştia se
îndestulează numai cu Preacuratele Taine, adică cu Trupul şi Sângele lui
Hristos, pe care le primesc o dată sau de două ori pe săptămână, fără a mai
gusta ceva decât numai apă. După grele ispite şi nevoinţe am ajuns, cu darul
lui Dumnezeu, să mă mulţumesc numai cu Preacuratele Taine, şi nu mai simt
foame, nici trebuinţă de pâine şi legume...”.
(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Patericul românesc, Editura Mănăstirea
Sihăstria, pp. 591-592)
Sursa:
https://doxologia.ro/biblioteca/pateric/sfantul-ioan-episcopul-cel-minunat-felurile-de-hrana-pentru-om-reprezinta-trepte
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu