Bonsoir à tous! Buna seara ! Droit pénal/Drept penal
( 1 )
Infractions contre la liberté de la personne / Infractiuni contra libertatii persoanei
Am facut o comparatie intre : ( vechiul ) Codul Penal / si ( Noul ) Cod Penal numit Noul Cod Penal ( de aici incolo a inceput sa i se spuna simplu, doar Codul Penal este vorba de Legea 286 / 2009 ) ;
intre : ( vechiul ) Cod de procedura penala / si ( Noul ) Cod de procedura penala ;
[ din vechiul cod de procedura penala insa nu am extras nimic ! ] ;
Am selectat si extras cateva pagini din Cursul de Drept Procesual Penal al profesorului nostru din anii facultatii, prof. Nicu Jidovu.
Precizare : Intrucat eu am facut Dreptul intre 2005-2009 si dupa ce l-am terminat, atunci au aparut si Noile Coduri, e vorba de cele 4 coduri de baza : Codul Civil si Codul de Procedura Civila ; Codul Penal si Codul de Procedura Penala - rezulta ca absolut toate cursurile mele din facultate au fost scrise in acord cu acele coduri de la vremea respectiva, si pe care azi le-am numi Vechile coduri, deci au fost scrise pana la aparitiile Noilor Coduri mai sus mentionate.
Referiri despre anul aparitiei cursului profesorului Nicu Jidovu veti gasi dupa ce veti vedea paginile din curs, de teorie, selectate, la urma am extras si primele pagini cu referinte, pentru ca uitasem sa incep cu ele pur si simplu.
Din fiecare pagina aflati ceva, si mai ales vedeti cum se trateaza o infractiune la dreptul penal partea speciala, sau penal special.
Din nefericire, dupa ce a aparut Noul Cod Penal, deci dupa ce am sustinut eu licenta in iunie 2009, s-a schimbat si definitia INFRACTIUNII.
Aici a fost mai delicata problema pentru ca in anul I la Drept la disciplina dreptul penal-partea generala, Infractiunii, definitiei infractiunii si trasaturilor infractiunii si termenilor.. - li se acorda o mare parte din semestru, spre studiu.
Iar Noul Cod Penal a "venit" si ne-a modificat tocmai INFRACTIUNEA, [ adica ] si definitia infractiunii si trasaturile infractiunii.
De ce fac o mica diferenta intre definitia infractiunii si trasaturile infractiunii ?
Pentru ca prin definitia infractiunii inteleg integul text de lege, adica articol din codul penal care imi defineste infractiunea, numai ca,- atentie - acest articol se intituleaza "Trasaturile esentiale ale infractiunii", articolul in intregul sau reprezinta definitia infractiunii.
Si acuma, daca le luam pe rand si le studiem, deoarece exact asa se procedeaza la curs, fiecare trasatura a infractiunii in parte - putem spune ca vorbim despre trasaturile infractiunii.
Ele se studiaza fiecare in parte, pe rand.
Ele sunt diferite in Codul penal ( vechi ) si in Noul cod penal ( nou si actual ).
Pana la urma pentru ca incepe sa se faca tarziu si vreau sa apuc sa va trimit toate fotografiile paginilor din coduri si cursuri de drept penal special, sa incep !
Aveti si cateva pagini extrase din Cursul profesorului Ion Diaconescu ( profesorul nostru titular de curs ) in colaborare cu profesorul Constantin Duvac ( profesorul titular al Laurei Agurida ), precum si, separat pagini din Cursul profesorului Boroi din Academia de Politie Al Ioan Cuza - facultatea de Drept, care, pe cand eram noi prin anul IV la Drept, mi se pare ca atunci, s-a tansformat in Facultatea de Politie cuprinzand atat cursuri de Drept cat si discipline specifice activitatii de si in Politie.
Dar, initial, in Academia de Politie exista si a existat multi ani, facultatea de Drept.
Am spus ca ma refer la categoria de infractiuni contra libertatii persoanei.
La inceput de capitol exista cateva pagini care cuprind aspecte generale, sau un fel de Notiuni introductive, tot ce este comun, tuturor acestor infractiuni contra libertatii persoanei.
Elemente comune pentru toate infractiunile din categoria aceasta.
Profesorul Boroi le clasifica putin altfel, la infractiuni contra persoanei, dar, cu toate acestea, avem si aici vreo 2 pagini de Notiuni Introductive, sau Aspecte generale, Elemente comune, sau cum se mai numesc ele, comune adica tuturor acestor infractiuni.
Si mai bine veti intelege vazand cartile ca atare !
*** Cu privire la prof. Boroi din academia de politie, de drept penal special :
Am auzit de la un fost student de-al acelui profesor, ca mai exista inca un alt profesor cu numele de Boroi [ de fapt, ar fi o familie intreaga consacrata cu toti membrii ei, Dreptului ! ] care preda disciplina procedura civila ( ! ) la facultatea de Drept a Universitatii Nicolae Titulescu ( unde se dadeau note extrem de mici, incat un fost student, dupa unul sau 2 ani s-a mutat la noi la Drept la Spiru Haret, si a luat-o de la capat, el imi povestea ... ).
deci ar mai exista un alt om, alt profesor, numit tot Boroi, de procedura civila, care venea - sa va fac sa zambiti putin ! - cu banana la curs, pentru a explica studentilor sai dreptul procesual civil.... nu stiu de ce era banana edificatoare, in fine...
Asa fiind, existand cel putin 2 profesori Boroi, niciodata nu tin minte si prenumele.
de altfel prof. Boroi a scris si penal general....
Olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu