olivia
Le Mercredi 1 mars 2017 19h40, Olivia Marcov <oliviamarcov@yahoo.fr> a écrit :
Bonsoir à tous! Buna seara tuturor !VESTI / Nouvelles : 1/03/2017
As vrea ca lucrurile sa mearga si firesc este ca ma intereseaza mersul vietii, si al societatii...
De aceea, de fiecare data cand imi da telefon, o mai intreb pe Laura daca si-a mai vazut colegii de facultate si cum mai marg lucrurile.....
O vreme, dupa terminarea facultatii ( Laura a terminat in 2008, si, vorba ei, la anul se fac 10 ani de la absolvirea facultatii ! ), lucrurile au parut ca merg si au si mers se pare.
Insa de catva timp, sau cam de anul trecut, nu mai par sa mearga....
Fiecare isi cunoaste cel mai bine viata, insa dupa cum o vad eu, ma intreb chiar cum se descurca fiecare si ma refer la locul de munca, la castigarea vietii de zi cu zi...
Intr-un fel, Laura, de fapt da, mi-a dat niste vesti cam proaste..
Mi-a dat telefon acum putin timp pe la ora 18h10, azi, chiar de 1 martie !
Mi-a spus ca s-a pensionat Parintele Cornitescu, tatal Ceciliei, care a fost parohul Bisericii Sfintilor Ioachim si Ana de la Foisorul de Foc, si in locul sau a sosit un preot de la Constanta.
In schimb, Cecilia, impreuna cu parintii ei, curand vor trebui sa se mute din casa lor spatioasa, am inteles eu in timp, din vila in care au locuit in zona Foisor, sau chiar la Foisor.
Deoarece, vila apartine Bisericii si nu era proprietatea parintilor Ceciliei.
Familia Ceciliei a cumparat o casa veche, cu spatiu cam mic, sau mai mic, undeva langa Kaufland COLENTINA si curand se vor muta acolo.
Ce inseamna viata si cam repede a trecut timpul, parca ieri, zau, parca ieri am cunoscut-o pe Cecilia !
Laura A. mi-a spus ca Ady, fiica ei e clasa a XII-a, da Bac-ul anul asta, si acum cand vorbea cu mine Laura la telefon se gasea chiar in Drumul Taberei intr-un studio unde inregistra un cantec, impreuna cu un partener.
Profesorul nostru de drept financiar o suna mereu pe Laura, sau a mai sunat-o, si chiar de curand, o invita la conferintele organizate de asociata sa, Asociatia Avram Iancu ( e vorba de ceva cu Unirea, mi-a spus Laura ),iar Laura mergea.
Acum insa Ady i-a facut o adresa noua de email Laurei si profesorul Condor o vroia, sa i-o zica.
Laura mi-a spus ca nu stie, ca si-ar fi sters contul de facebook ( eu cu ea pe FB nu am fost prietena mi se pare, si tarziu am si vazut-o pe acolo, desi imi spunea ca este... a vrut sa fie oarecum "singura" si eu nu am insistat cand, la un moment dat o gasisem pe FB, de fapt tot datorita ei, caci mi-a spus cum sa o caut si gasesc.
I-am explicat ca emailul ei actual functioneaza, si e foarte bine asa.
Mi-a spus ca nu s-a uitat.
In general imi spunea mereu la telefon " Vad ca imi scrii !"
In schimb, pe Laura o durea apendicita cam rau.
Tatal ei e nascut in 1934, un om care e tare muncit la viata lui, acum insa e foarte bolnav si Laura zice ca nu mai rezista, ca "tremura", ia medicamente, mai precis Aspirine pentru inima, iar mama ei, desi e mult mai tanara, a slabit si a imbatranit parca brusc, dintr-o data !
Da, imi spun eu, se consuma, viata ei a fost langa sotul ei si e cazul multor soti cand unul se imbolnaveste, si celalalt il urmeaza.
Insa i-am spus Laurei sa se roage pentru tatal ei, mi-a spus ca nu e prea bisericoasa, iar fratele ei Relu care e diacon, inca mai merge la Biserica, dar pentru viitor Laura zice ca nu stie daca mai vrea el sa mai mearga, asta, din pricina pensionarii Parintelui Cornitescu, a carui "mana dreapta" era Relu.
Laura nu mai colaboreaza cu banca, nu a mers, oamenii nu vor si nu pot face credite, deci afacerile nu merg.
Cu colegul nostru comun John Holuta nu a mai vorbit, si nici el nu a mai dat telefon la ea.
Insa acum asteapta Decizia CEDO, mi-a spus Laura ca termenul maxim este de 6 luni si s-ar implini.... in legatura cu redeschiderea Baroului Bota.
In autobuzul 131 Laura s-a intalnit cu un coleg profesor, au fost colegi de facultate, insa colegul era profesor, Laura nu stie ce disciplina preda, dar i-a spus colegul ca el s-a pensionat, i-a cerut numarul de telefon, ar fi spus ca nu stie de ce a mai facut el facultatea asta, si il cheama Marafet Ion.
Mirela, o colega de facultate a Laurei, era asistenta medicala la spitalul Polizu din Bucuresti in anii facultatii, s-a pensionat si cred, asta, de vreo 2, 3 ? ani, si [...] .
A plecat din Bucuresti desi incepuse aici, inteleg ca ar fi fost si ea avocata in Baroul Bota, pesemne ca da, [...] .
[...]
Putin umor si putin m-a amuzat, dar in sens bun, deci nu e nimic rau in asta, Laura imi spune ca Cecilia isi cumpara mereu lucruri si i-a spus unde le mai pune ? ce face cu ele ? Mai ales ca noua casa veche, in care se vor muta, Cecilia si parintii ei, curand, e mai mica decat vila in care au locuit ani la rand la Foisorul de Foc.
Insa familia are apartamente, unul in Obor si altul in Banu Manta cu patru camere, e bine ca sunt chibzuiti, caci asa Cecilia va avea un venit din care sa traiasca, cred eu, prin inchirierea acestor apartamente.
E drept, mai e si fratele lui Cici, cu care ea va imparti.
Insa Cici avea stiam eu, de la Laura, un apartament cumparat de tatal ei, in Calea Mosilor, doar nu e Oborul, Calea Mosilor, nu ?
Cred ca e vorba de apartamente diferite.
Parintii nu o lasau sa locuiasca in Calea Mosilor, unde a locuit totusi o data, o perioada, insa apoi s-a reintors acasa in vila de la Foisor.
Nu stiu, adica eu ma gandesc sa reincep mai intens sa ma rog, pentru ca am impresia ca nu prea merg lucrurile, viata.....
Adica, eu nu stiu, si ma intreb din ce traiesc azi oamenii pentru ca nimic nu mai merge ?!
Ma gandesc si la colegii mei, fireste.
Si sunt atatia absolventi de facultati anual.
Si locuri de munca eu vad ca nu se prea gasesc, sau nu se prea obtin.
ma si intreb cum supravietuim asa ?
Pentru ca ar fi cazul sa se obtina simplu un loc de munca, si nu cum era la noi ca nu era bine, mereu trebuia sa cunosti pe cineva, sau mai nou, auzisem ca in ministere se cumpara postul efectiv, acum cativa ani, un post "simplu" cu vreo 50 de mii de euro.
Asta in minister.
Dupa aceea nici nu reusesti sa ramai prea mult in acel post.
Pentru ca, pana la revolutia romana din 22 decembrie 1989, absolventii de facultate primeau REPARTITIE GUVERNAMENTALA, si trebuiau sa se prezinte la post, obligatoriu.
Si asta stiu si din familie, de la o verisoara, Magda Elena Turcu, cand era ea tanara.
Insa tatal meu mi-a spus odata, anul trecut, ca, daca nu se mai dau aceste repartitii guvernamentele, este DIN CAUZA CA, DUPA 1989, CHIAR STUDENTII AU CERUT SA NU SE MAI DEA, sa nu mai primeasca repartitie.
Presupun ca nu vroiau sa ajunga la tara, caci multe locuri erau la tara, sau in orase de provincie, si cei din Bucuresti normal doreau in Bucuresti.
Nu stiu exact cum a fost evolutia situatiei pentru ca eu nu am putut sa fac facultatea dupa terminarea liceului, si abia dupa mai multi ani, si, ideea e ca nu am prins anii de dinainte de 1989 cand altfel stateau lucrurile cu absolventii.
In schimb, atunci nu existau decat Universitatile DE STAT.
Si nicio Universitate particulara.
In rest, Laura nu s-a mai intalnit cu colegii ei, poate cu o colega, Corina L.. care i-a spus ca ea are 3 fetite.
O fata inalta slabuta, blonduta.
Da, cred ca e aceeasi Corina pe care o stiu din amfiteatru cand mergeam la cursurile Laurei cu colegii ei de an.
Intrebare e din ce traiesc azi oamenii in Romania ???
Vad ca e indiferenta.
Si mai vad ca generatii precum a mea, cele dinaintea mea, totusi nu au putut face nimic in viata, decat au mers pe urmele profesorilor lor "mai mari", "batrani" (azi batrani ), adica mie intotdeauna mi s-a parut ca generatia mea nu a avut in Romania niciun rol, niciun cuvant de spus, ca a fost ignorata, pe de o parte, si ca pe de alta parte, nici nu a fost luptatoare ca generatiile parintilor mei.
Generatiile parintilor mei, cei apropiati de varsta lor, in mod clar au avut aceasta Repartitie Guvernamentala, de aceea au avut un loc sigur de munca la terminarea unei facultati.
Mama mea insa, ea s-a angajat, ajutata de un unchi, un frate al mamei ei, cand era tanara, cand nu a putut sa inceapa Dreptul, cand s-a inscris si a urmat o Post-liceala de desenatori proiectanti tehnicieni, si s-a angajat la Uzina 9 Mai si dupa ce a stat putin aici, la uzina Vulcan unde a stat pana in iunie 1997 si avea 19 ani cand a inceput sa lucreze.
Acesta e un exemplu de traseu al unei persoane care nu a absolvit facultatea pe vremea comunistilor.
Acel unchi a ajutat-o sa se angajeze, si era normal pe atunci sa se procedeze asa, dar dupa angajare mama a muncit, ca oricare angajat adica, iar unchii mamei nu au mai trait cred prea mult.
Dar eu vad dezordine, si nici oamenii nu se inteleg unii cu altii.
Generatia parintilor mei a reusit in viata sa aiba locul de munca, asa cum am explicat mai sus, insa in regimul de dinainte de 1989 nu exista sectorul privat, si exceptiile erau prea putine, erau Cooperativele Mestesugaresti sau cum se numeau, ele mai scapau, cred, putin, de sub constrangerea domeniului public sau sectorului public al Statului.
Insa Universitatile particulare se dezintereseaza expres de studenti si absolventi, eu am auzit ca la noi nu vor sa angajeze decat daca ai terminat o facultate la Stat.
Si totusi, decanul in septembrie 2009, in scurta audienta, cand am fost cu Mihai Taciu colegul meu de an, ne-a explicat ca sunt asistenti universitari care au facut facultatea la noi la Spiru Haret si la noi la Drept.
In general insa, sistemul e dezorganizat si Universitatile particulare, in fond, nu mai pot de absolventii lor.
Ba chiar se bucura daca acestia termina si pleaca.
Insa nu se bucura daca nu vin, adica daca nu se inscriu la o facultate particulara.
Reusita asta in viata s-a datorat tot sectorului public si Statului, si toti care au reusit au fost in stransa legatura cu Statul, au invatat la Stat.
Dar nici nu mi se pare normal sa existe dezordinea actuala, din moment ce sunt perfect normale si legitime si legale universitatile particulare, absolventii sa nu se bucure de niciun drept, sa nu aiba nicio perspectiva si sa existe un dezinteres total.
Sectorul privat in Romania e mult prea slab dezvoltat si cred ca e mai mult de forma, aparent.
Nu exista un sistem de relatii private, bine pus la punct in Romania.
De altfel oamenii care au un loc de munca, il au tot in mod direct prin si de la Stat anume.
De aici putem trage concluzia, si fara sa vreau sa supar, ca studiile superioare nu se reflecta prea mult in activitatea ulterioara de dupa facultate a unui om care a facut facultatea.
Cei de la Stat au fost pasivi si obisnuiti sa fie pasivi, pentru ca Statul le acorda un loc de munca.
Cei de la particular, sunt incurajati sa stea pe drumuri.
Ceea ce deja mi se pare grav.
Ma uit ca toti se agata de un fotoliu in Parlament si exista acum tineri fara vreo experienta de niciun fel, chiar era fotografia in presa a unor tineri in tricou simplu de tot si pantalon simplu de tot, blugi, jeans, care faceau coada in fata vitrinei cu mancare de la CANTINA PARLAMENTULUI, se pare ca sunt actualii si noii parlamentari, si articolul publica preturile la mancare, cat sunt de ieftine.
Tot in presa mai citeam ca se duc toti sa manance.
Si eu nu rad.
Eu inteleg ca oamenii nu au ce manca, nu au un job, un loc de munca si ca sunt si infometati, ca nu mananca pe cat au nevoie sau vor, si acum nu ma refer la cei lacomi care nu se pot opri din mancare niciodata.
Ci la cei cu nevoi oarecum normale.
Mi se pare ca situatia e jalnica.
In presa mai apar articole despre tot felul de oferta de la Stat sau sprijinite de Stat cum sa incepi o afacere, sa cumperi o casa, etc.
Dar multi care si-au cumparat case s-au plans de lipsa calitatii caselor celor noi, apartamente adesea, sau au facut credite pe fata dezavantajoase la Banci si multi au dat inapoi sau vor trebui cumva sa plateasca creditul, sau sa dea inapoi casa.
A curs multa cerneala pe acest subiect in ultimii ani.
deci ofertele Statului nu sunt stabile, sunt miscatoare si nu ofera stabilitate si nici siguranta.
Dimpotriva.
Statul nu mai e credibil, poate nu e toata vina lui, dar vina e si a lui.
O fata avea la parterul unui bloc nou un apartament nou, cu mobile noi, ajutata de parinti, i-au cumparat "casa", cand a plouat mai mult, si cum era la parter, wc-ul a dat pe dinafara si la fel instalatiile, cada de baie si chiuveta si toate mobilele inotau in apa care venea inapoi din wc, si ea locuia la parter, deci venea si de sus de la altii.
Mobile si lucruri si covoare erau sub apa, nu e gluma, aratau si pozele casei acesteia.
Totul devenise stricat si nu mai putea fi folosit.
Deci constructiile sau instalatiile sunt de proasta calitate, te prejudiciaza complet.
In cartierul Pajura, nu pot spune ca vreodata l-am vizitat, era construit mi se pare pe timpul lui Ceausescu.
De cand e moda cu spuma care lipeste geamurile termopane, la TVR aratau locuitorii, proprietarii culmea, din blocurile din Pajura, cu crapaturi enorme, incredibile, santuri, le cad peretii camerelor, isi cumparasera spray spuma de lipit termopane si lipisera crapaturile camerelor din beton, dar nu pot tine asa, pesemne insa sa limiteze aerul, curentul.
La noi in bloc, e mereu curent de aer, si, si intentionat, si fara intentie directa, insa se aud usile pocnite, trantite puternic, si chiar zgomote ciudate rau, unii vecini ( nu ii cunosc ) trantesc mai mult decat usa apartamentului, odata, recent, unul intrand in casa lui parca ar fi trantit pe jos o bucata solida de beton sau marmura, adica zgomotul indica un obiect mai mult decat foarte greu, pocnit, azvarlit pe sol.
A zguduit blocul.
Dar, CE LE PASA ????
Poate sunt numai chiriasi.
Si afara din bloc cred, acum 2 saptamani, zgomote ciudate, unii lucreaza sambata si duminica la fel de fel de amenajari interioare, sfredelesc zidurile cred.
Afara insa, m-am intrebat daca repara scara din fata intrarii in blocul nostru.
dar parca intentionau sa arunce cu blocul, sa il scoata din temelie, asa zgomote cumplite faceau !
Si asta, de cel putin 2 ori.
Eu cred ca unii urmaresc SA DISTRUGA BLOCUL NOSTRU.
Pesemne sunt chiriasi, oameni care aici locuiesc prin institutiile unde lucreaza, prin ministere de pilda.
Si care nu au grija de casa lor, asta e clar, dimpotriva parca doresc sa darame acest bloc.
Sau nu sunt oameni si nu stiu sa locuiasca intr-o casa de om.
Zgomotele auzite, produse sunt prea puternice, intense, si zguduie blocul .. sunt sigura ca apartamentele au toate fisuri in pereti, de la 1977 si dupa aceea, din 1986 ( cutremurul din august ) si de la trantitul usilor cu putere din ultimii ani !!!
Usa liftului e pocnita cu putere, ca sa aratam ca stim sa o pocnim, si pe langa lift zidul, peretele se fisureaza !!!!
Cand intra in casa, pocnesc usa.
Stiu ca unii au yala cu arca, exista un modl, dar producatorii au avut idee proasta :
Yala cu arc, ieseai din casa ta si in urma ta tranteai usa, ea se inchidea si automat se si incuia yala, ca sa nu mai bagi cu cheia in yala sa incui.
Stiu ca in 1991 la Paris exista moda asta, si unii erau amuzati ca asa e moda, si tranteau usa si apoi verificau pe clanta, cu mana, daca yala automata s-a incuiat.
Si plecau.
Pai, daca unul sau 2 din bloc pocneau asa usa de fiecare data si minim o data pe zi !
Dar ma intreb daca oamenii chiar nu inteleg, nu pricep sa se fisureaza si crapa peretele din jurul usii ????????????
Cred ca v-am dat vestile si mai bune nu sunt, si imi pare foarte rau, cu adevarat.
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu