olivia
Le Lundi 14 mai 2018 21h17, Olivia Marcov <oliviamarcov@yahoo.fr> a écrit :
Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! simigerie / 14 mai 2018
Imi amintesc vara lui 2017 cand la Bucuresti, intr-o frumoasa seara, ne-am plimbat, Arjen si cu mine, de la Ateneul Roman pe Calea Victoriei, spre Casa ( restaurantul ) Capsa unde Arjen mancase la pranz, singur, dupa ce sosise in Romania, niste mici ( mititei ), insa nu am ajuns la Capsa, intrucat ne-am " abatut" sa vedem Biserica Albaneza Sfantul Nicolae Dintr-o zi de pe strada Academiei, si apoi, am ajuns la Biserica Sfantul Nicolae sau Biserica Rusa sau a Studentilor, iar de acolo, prin Centrul Vechi, trecand si pe la manastirea Stavropoleos, am ajuns la Hanul lui Manuc unde Arjen dorea sa luam cina.
Ei bine, in plimbarea noastra, Arjen vazand ( dar unde a fost asta oare ? ) emblema unui magazin, ma intreaba : " Simigerie. Ce inseamna ?"
Ii raspund : " Adica, simigerie, unde se fac COVRIGI ".
Arjen era insa nedumerit in continuare, adica, vroia sa spuna si a spus ceva, ei bine, daca se fac ( si se vand ) covrigi, in fond, de ce nu se numeste COVRIGARIE ?
Trebuie sa spun ca nu am stiut sa ii dau un raspuns.
Dar i-am spus ca totusi la Simigerie se vand covrigi.
In fisierul pe care vi l-am trimis, atasat, in emailul anterior, am extras si dintr-un articol in care aflam ce dulciuri si ce mancau in general romanii in Bucurestiul de altadata ?
Bucurestiul de altadata era tare cosmopolit, dar, desigur era mai intai de toate " bizantin", era oriental ...
Români, turci, tatari, greci, armeni, tigani, si ceea ce numim Occidentali : italieni, francezi ( uneori ), germani, apoi erau sau era si cate un polonez,...
Pana la urma, ma intreb de ce Bucurestiul DE DUPA ANII 90 nu s-a obisnuit cu cosmopolitismul ??????
Varietatea de produse, de marfuri era foarte mare, si in special pentru vremea aceea....
Se manca bine, te indulceai bine, desigur, cu conditia sa faci parte din norocosii soartei, din cei care isi permiteau....
Citesc in Dictionarul Hachette de Poche 2003, 2005 in dreptul cuvintelor urmatoare, explicatia acestora, si anume :
"byzantin / byzantine = De Byzance ; qui fait preuve de byzantinisme.
Byzantinisme = goût des discussions oiseuses, subtiles à l'excès."
[ oiseux / oiseuse = inutile, vain = adica, inutil, zadarnic ]
Dar sa revin la SIMIGERIE :
Ce inseamna simigerie ?
Simigerie ( sg.) / simigerii ( pl. ) = local prevazut cu un cuptor de brutarie in care se fac si se vand SIMITI, COVRIGI, PLACINTE.
Cu ocazia aceasta aflu si eu ce sunt SIMITII ?
simit ( sg. ) / simiti ( pl. ) = un fel de COVRIG turtit facut din cocã mai moale decat a covrigilor obisnuiti, presãrat cu seminte de susan.
In articolul din fisierul pe care vi l-am trimis se mentioneaza si JIMBLA.
Jimbla din care stiam, este tot un sortiment, un soi de paine, si am intalnit-o cred ( aproape sigur ) in romanulGROAPA, de Eugen Barbu.
Aici puteti downloada / descarca gratuit romanul GROAPA DE EUGEN BARBU, merita citit poate, fie si numai pentru VOCABULAR, pentru limba romana...
Despre romanul " GROAPA " de Eugen Barbu, care a fost tradus si in limba franceza, puteti citi aici, apare si cartea, am aceeasi carte, cu aceeasi coperta, a cumparat-o mama prin anii 2000 si urmatorii, si am citit-o insa nu am terminat-o, in ultima parte e cam neplacuta, dezagreabila, prea era urata viata descrisa acolo, a unor categorii de persoane, ca sa ma exprim asa....zau, era asa urat, ca nici nu mai aveai chef sa citesti, in plus te gandeai ce neplacut era pe atunci...pentru cei care au trait prin apropiere....
|
Intre timp am gasit tot romanul GROAPA, de Eugen BARBU, in format pdf, si vi-l atasez, dorindu-va o lectura interesanta, daca nu chiar foarte placuta... o lectura pitoreasca, pot spune ca daca citim Groapa avem parte de o lectura pitoreascã !!!!
O noapte senina tuturor !!!!
Pe maine !
olivia
Pièces jointes
- Groapa-Eugen-Barbu.pdf (1,71 Mo)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu