Bonjour à tous! Buna ziua tuturor ! 17/ 03 / 2017
Despre una, despre alta :
Astazi este Sfantul Alexie-Omul lui Dumnezeu, si despre acest lucru, cine credeti ca mi-a reamintit ?
Tata. Da, chiar el.
Ieri seara vizionam, si mai mult notam pe hartie, - un documentar cu marturia unui preot de la Biserica Sf Ioan Botezatorul din cartierul Kreiter din Brasov si a sotiei sale, preoteasa Ileana, despre Viata Parintelui Arsenie Boca, intrucat acesti 2 soti l-au cunoscut pe Pr. Arsenie.
Si intrã tatal meu in camera...
Cand intra, stiu ca nu prea se intampla sa bage de seama ca fac ceva, sau ascult ceva, adica daca te uiti la vreun film pierzi sigur firul, pentru ca tata zice ceva, face ceva, cauta ceva, incat nu se uita el ca tu ascultai un documentar...
Ieri parea ca nu vrea ceva anume din camera, nici vreo carte din biblioteca, nici perna lui sa se intinda dincolo pe pat, nimic, de altfel era seara...
Ma gandeam ca deja o fi vrand sa doarma, sa fi fost ora 9h00 PM cam asa.
Am oprit documentarul, ca sa nu pierd firul si l-am intrebat ce doreste.
M-a intrebat, caci el nu se exprima direct, NICIODATA, ce zi e maine ?
Pe moment nu am stiut ce sa ii spun, nicio zi de nastere, vreo mare sarbatoare, dar care ?
Si mai ales tata nu se pricepe la sarbatori.
Pana la urma tot el a "spus" ceva, a "bombanit" ceva... cu "Sfantul Alexie..."
Si mi-am dat seama ca e ziua sfantului.
Insa mi-am dat seama de ceva mai grav...
MI-A CITIT BLOGUL.
Sau o parte din el.
Pentru ca eu am scris pe blog despre Sfantul Alexie si am postat fotografia facuta de tata insusi, a Bisericii Sf Alexie din Bucuresti, unde am fost botezata.
Pentru ca, pana ieri, absolut niciodata nu a stiut tata, nici de sfantul Alexie si nici ca sarbatoarea lui e in luna martie !
Insa a tacut, cam avea ceva, umbra de lacrimi in ochi, semn la tata ca plange de ciuda.
Mai mult de ciuda, ba chiar de rautate.
Adica, mi-am tradus eu : Olivia, ti-a vazut blogul si ii e ciuda ca scrii, si ce publici tu acolo pe blogul tau, daca ar putea, cine stie ce ti-ar face, dar tace !!!
Dupa ce m-am "retras' in sufrageria care e camera mea noaptea, l-am intrebat pe tata : "Si zici ca maine e Sf Alexie ? VREI SA ITI DAU SA CITESTI ACATISTUL LUI ? ca il am !"
"SA IL CAUT, SI SA TI-L DAU ?"
In sinea mea, uite ai ajuns la acatistele mele, la maculatura si teancul de coli de scris...cu care nu am ce sa fac !
Dar cred ca mi-a citit gandurile, caci e semet si mandru mare tata !
Si si-a varat capul in foile cursului pe care si-l scrie, pentru ca le aranja in dosare, in ordine si s-a facut ca nu ma aude...
Intr-adevar, daca e sa privesc viata prin prisma coincidentelor, cu privire la Sfantul Alex(i)e si numele Alexie, sau Alexe, sunt unele coincidente chiar in viata parintilor mei :
Dupa ce s-au casatorit in anul...cred ( iar ma uit pe fotografie sa il nimeresc sigur.... ) in anul 1966 sau 1965 ? in 18 februarie ( exact cu un an inainte decedase bunica mea paterna, Feodosia sau Teodora Marcov ) parintii mei au locuit o vreme la bunicul meu matern Paraschiv Mardale, care locuia in strada Sebastian, care azi se afla in sectorul 5 al Bucurestiului.
[ Numarul sectoarelor Bucurestiului a fost in timp modificat, in septembrie 1976 cand ne-am intors din Algeria, cred ca INCA, Drumul Taberei se afla in sectorul 7, si se afla in sectorul 7 in 1972 cand ne-am mutat in blocul R 4 aici.... unde locuim , dupa un timp, sectoarele au fost reconsiderate si noi am trecut in sectorul 6, din 7 cum eram.... ]
Parintii mei au locuit la Paraschiv Mardale, un timp, nu stiu cat, dar au locuit si cu chirie intr-o casa, casa de casa, mai veche, despre care am o imagine foarte, extrem de vaga, cumva, pe undeva, imi amintesc parca de o casa, eram foarte micuta, si casa se afla in strada BISERICA ALEXE, in sectorul 4, in zona Tineretului si liceului Gh.Sincai din Bucuresti.
Insa, in strada Biserica Alexe au locuit din cate am inteles chiar bunicii mei ALEXEI SI TEODORA MARCOV si tatal meu Nicolae si sora lui mai mare, Adriana Marcov.
Deci tata a locuit pe aceasta strada inainte sa se insoare.
Vedeti ca dupa aceea mama si tata au fost elevii liceului Gheorghe Sincai din Bucuresti, adica aici s-au cunoscut, iar liceul avea, mi se pare, clasele I - XII, deci de la clasa intai pana la terminarea liceului.
Si, de fapt, parintii mei au facut, pentru ca asa era atunci, numai 11 clase ce liceu, si nu 12, cum am facut noi.
Tot in zona Tineretului, Sincai se afla pe Calea Serban-Voda si Biserica SFANTUL ALEXE.
Unde pe mine m-au dus parintii si -amu botezat !
Pentru ca locuiau, cred, in apropiere, pe strada Biserica Alexe !
Nu mai stiu in ce ordine au locuit ai mei : mai intai la bunicii materni, in str. Sebastian, si dupa aceea in str. Biserica Alexe, sau invers.
Nu imi pot aminti,
Poate ca mai intai in str. Biserica Alexe, si apoi in str. Sebastian, parca asa ar fi mai degraba.
De asemenea, bunicul meu Alexei Marcov era nascut in luna martie ! Pe la inceputul lunii martie, incat ziua lui de nastere a trecut acum, deja, in anul acesta.
In schimb, Sfantul Alexie e sarbatorit azi pe 17 martie.
Si in fiecare an.
Martie reprezinta si luna Bunei Vestiri, cand, pe 25 martie, Arhanghelul Gavriil i-a adus Vestea cea Buna Fecioarei Maria.
Am citit in Libertatea ca pe 30 noiembrie 2017 va fi tarnosita, sfintita adica, Catedrala Mantuirii Neamului, de ziua Sf Apostol cel Intai Chemat de Iisus Hristos, Apostolul Andrei care a crestinat Romania.
In franceza, pentru a sfinti, a inaugura si a sfinti, a târnosi o Biserica, o Catedrala, vom folosi verbul "dédier" = a târnosi, si substantivul " la dédicace" ( d'une Eglise ) = târnosirea ( unei Biserici ).
Cine va putea merge, inutil de spus, in mod sigur va fi o multime mare de tot de oameni prezenta la fata locului.
La tarnosirea unei Biserici ( sau Catedrale, etc. ) se daruieste credinciosilor, sincer, care apucã sa ia ! - o bucata de panza, de etamina de culoare galbena, un galben-inchis, culoarea mirului, etamina e imbibata intr-un Mir special, sfintit special pentru ceremonia sfintii, tarnosirii Bisericii, si se aseaza panza aceasta la temelia Bisericii, insa cum anume exact, chiar nu stiu.
Dar, apoi, bucatele din panza aceasta de la tarnosirea Bisericii se impart credinciosilor.
Va dati seama ?
E panza sfanta si sfintita pe care se aseaza temelia unei Biserici !!!!
Va dati seama ce putere are ????
Eu stiu pentru ca in parohia noastra de langa blocul nostru au fost 2 tarnosiri, la inceput cand s-a ridicat prima Bisericuta din lemn cu hramul Schimbarea la Fata, si desigur s-a facut slujba mare si s-a tarnosit Biserica, apoi, cand s-a ridicat a doua Biserica, langa cea din lemn, cea mare, alba din piatra sau beton, cu hramul Nasterea Maicii Domnului si din nou s-a facut mare, mare slujba mare de tarnosire a Bisericii.
Si in plus, mama mea a fost la o slujba de tarnosire a unei Biserici cred cu hramul Sfanta Treime, construita pe Calea 13 septembrie, adica mai sus cred, oricum in apropiere de strada Sebastian unde a locuit cu parintii ei o vreme, inainte sa se marite si unde locuiau bunicii mei cand eram eu mica.
Asa incat, la ora actuala, nu am 3, insa am 2 bucatele de panza, de etamina ingalbenita, imbibata in mir sfant si poate si alte substante nu stiu, poate si in apa sfintita sau tamaie.
Nu mai stiu, cu privire la cele 2 bucatele de etamina, fiecare e invelita intr-un plic mic din plastic, si am sa fotografiez una si am sa v-o arat ! - nu mai stiu, care, de la ce Biserica provine.
Insa cu una din aceste bucati din etamina eu mergeam la facultate, o aveam in geanta mea, o luam in orice geanta schimbam cand mergeam la facultate, intre 2005-2009... dar nu chiar din 2005, de aceea cred ca poate fi de la tarnosirea mai noii biserici Nasterea Maicii Domnului.
Si acum, pe fiecare dintre aceste bucati de etamina am asezat-o : una se afla exact lipita de icoana mare a Maicii Domnului cu Pruncul Isus, numita, A Ajutorului Perpetuu care e adusa din Grecia, si mi-a facut-o tata cadou, in fapt, vedeti e a noastra, a familiei, in casa cu noi toti, am asezat-o pe biblioteca mea cu carti de drept, si v-am aratat icoana mare in fotografii.
A doua bucatica de etamina sfintita se afla acuma, pe raftul celeilalte biblioteci cu carti de drept, din spatele usii sufrageriei, si sta sub icoana Inimii Preasfinte a lui Isus, o icoana catolica cumparata de la libraria Sf Iosif de langa Catedrala Sf Iosif.
De aceea, vroiam sa nu uit sa va spun daca veti reusi sa mergeti la tarnosirea Catedralei Mantuirii Neamului sa ramaneti la final sa luati o bucata de etamina de la tarnosire, care trebuie pastrata toata viata si va ocroteste viata si casa !!!!!!
Mama zice : "Ei da ! Pai cine " prinde" o bucata de la tarnosirea catedralei ?" - adica va fi puhoi de oameni si nu vom putea.
Despre una, despre alta :
Intr-un documentar sau film- si sunt mai multe realizate, sau re-adaptate, reactualizare, realizate mai lungi, mai putin lungi - despre sau cu privire la Viata Parintelui Arsenie Boca...
Mai demult, acum cativa ani, mama si Silviu se uitau la TVR ( ca sa vedeti ca mama dupa aceea uitase ! ) la un film difuzat chiar despre Pr. Arsenie Boca.
Si m-am dus si eu sa vad la ce se uita ei : era mai inspre final.
Vorbea o femeie, si pe ecran scria numele ei : Aspazia Otel-Petrescu.
Acum am gasit-o pe youtube si am s-o mai ascult odata, adica, mai exact, un documentar e alcatuit numai si numai cu marturia ei !
In film la TVR insa erau si alte marturii si date despre pr. Arsenie Boca, nu era doar Aspazia !
Aspazia vorbea foarte frumos, si in seara aceea, am ramas si eu si inca, in picioare, sa o ascult.....
Are talent cand vorbeste, daca mai era necesar talentul ei de naratoare....
Insa Aspazia a vorbit ( si am revazut de curand in "Pr. Arsenie Boca - Omul lui Dumnezeu " ) despre episodul sau momentul din viata ei, cand ea era tanara si a fost sa il cunoasca pe Parintele Arsenie si Parintele a binecuvantat-o.
Si ce a spus Aspazia ?
Ca, dupa ce au plecat, ea si o prietena de-a ei cu care venise impreuna, de la manastire, prietena ei i-a atras atentia, dar totusi a subliniat si faptul ca Aspazia nu avea cum sa vada totul, intrucat era mi se pare, asezata fie sub patrafirul Parintelui, fie, oricum in genunchi sau cu capul plecat..... insa amica ei vazuse totul si ce nu vazuse aspazia in clipele acelea.
Aspazia, pentru ca atunci este si emotia cand esti in cauza direct....
Prietena ei a intrebat-o : " [ Aspazia !] Mai ! Dar tu ai vazut DE CATE ORI TE-A BINECUVANTAT PARINTELE ? ? "
"Tu ai mai vazut PE CINEVA SA FIE BINECUVANTAT DE ATATEA ORI LA RAND ?"
Pentru ca, atunci cand la Biserica, si in Biserica, primesti binecuvantarea Parintelui, preotului aflat si care slujeste in Biserica respectiva, primesti o singura data, adica o binecuvantare, UNA.
Dar in cazul Aspaziei, ea a fost binecuvantata atunci cand l-a cunoscut pe Pr Arsenie de cateva ori la rand !!!!!
Prietena ei mai remarcase si atitudinea Parintelui in timp ce o binecuvanta pe Aspazia.
Ceea ce Aspazia cu capul plecat nu putea vedea.
Si, DUPA ACEEA, ce s-a mai intamplat cu Aspazia ?????
Aspazia, pentru ca, in curand s-au schimbat vremurile si regimurile politice, a fost inchisa si a facut inchisoare sau detentie politica....
Parintele Arsenie stia ca urma sa treaca prin mari incercari, si de aceea a binecuvantat-o si inca, succesiv, de mai multe ori.....
Primind binecuvantarile Sale, Aspazia a primit de la Dumnezeu, prin Parintele Arsenie, PUTEREA DE A INDURA SUFERINTELE care aveau sa o atinga curand.
Aspazia nu a murit in inchisoare si traieste si azi si da marturie.
Mai jos, despre BINECUVANTARE si despre terminologie si vocabularul propriu, specific, in limba franceza, atasez un articol in franceza, care ne explica binecuvantarea, consacrarea, sfintirea.....
Va mai scriu pe tema aceasta, am sa va trimit bucata de etamina in fotografie, sa vedeti exact cum este si filmul pe care il voi revedea cu aspazia....
sa cititi articolul atasat .....
olivia
Pièces jointes
- LITURGIE point CATHOLIQUE point Fr LES SACRAMENTAUX 17 mars 2017.doc (53,00 Ko)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu