Bonjour à tous! Buna ziua tuturor! Noëls Français/Craciunuri Franceze + Droit / Drept 23 nov 2017
Vreau sa va arat o lista cu carti interesante, frumoase, si nu numai... carti, gratuite desigur, in format pdf...
Am intrat pe biblioteca numerizata ( franceza ) Gallica, unde sunt foarte multe carti, sa tot cauti si numai de curiozitate sa parcurgi cartile pe care le au, si apoi, nu au numai carti, ci si manuscrise, reviste, ...
De fapt ieri seara dupa ce v-am scris despre documentarul cu privire la Magda Goebells, l-am reluat, deci l-am inceput de la capat, si mi-am luat niste notite, am inteles despre ce era vorba, iar astazi de dimineata am cautat pe wikipedia in limba franceza sa citesc despre Magda Goebells.
Vroiam sa va povestesc documentarul, pe scurt, mi-am clarificat aspectele nelamurite, dar am sa aman pentru ca imi e foame si astept sa merg la bucatarie sa mananc, insa sa va trimit lista de carti mai intai...!!!
Stiti ca citesc Calvarul de Alexei Tolstoi, in paralel insa am ramas la capitolul despre Mihail Kogalniceau dinSecretele Bucurestilor volumul XIV, la paginile 109-143 din carte.
La pagina 111 din Secretele Bucurestilor XIV, iata ce scrie despre Mihail Kogalniceanu, voi cita cateva fraze cu privire la educatia primita de Kogalniceanu :
Deci, scrie asa : " Kogalniceanu a fost educat la Manastirea Trei Ierarhi din Iasi, inainte de a fi instruit de catre Gherman Vida, un calugar care apartinea Scolii Ardelene si care era asociat cu Gheorghe Sincai. A terminat scoala primara din Miroslava, unde a invatat la Pensionul francezului Victor Cuénim.
In aceasta perioada, i-a intalnit pentru prima data pe poetul Vasile Alecsandri ( ambii au studiat la Vida si Cuénim ), pe Costache Negri si pe Cuza.
In acea perioada, Kogalniceanu a dezvoltat o pasiune pentru Istorie, cercetand vechile cronici moldave.
Ajutat si de Printul Sturdza, Kogalniceanu si-a continuat studiile in strainatate, initial in orasul francez Lunéville ( unde a fost ingrijit de fostul tutore al lui Sturdza, Abatele Lhommé ) si mai tarziu la Universitatea Humboldt din Berlin.
[...] In timpul perioadei petrecute la Berlin, i-a cunoscut si a fost influentat de juristul hughenot Friedrich Carl von Saligny, de Alexander von Humboldt, Eduard Gans si in special de Profesorul Leopold von Ranke, ale carui idei asupra necesitatii politicienilor de a fi la curent cu Stiinta Istoriei au fost rapid adoptate de Kogalniceanu. "
Am cautat sa citesc putin despre Friedrich Carl von Savigny si am gasit Tratatele [ sale ] de Drept Roman, in 8 volume ( nu stiu daca sunt mai multe, nu cred ), unele fiind pe internet si se pot descarca, pentru moment eu am descarcat numai Tomul / Volumul 2, despre Persoane si Capacitate, insa am link-urile si spre alte volume, 3, 6 si 8 si pesemne sunt cam toate, pe Gallica !!!
Deci cautarile mele nu au fost epuizate, va spun cat am gasit deocamdata.
In Franta mai ales ca se apropie Craciunul, se pare - era un articol ieri pe FB, am vazut numai o fraza rezumat.... - ca, Consiliul de Stat sau d'Etat a devenit oarecum mai indaguitor, ma rog, asa ingaduinta... dar isi interpreteaza ingaduinta prin prisma tot a Legii din 1905, asa rezulta, nu am vazut eu scris acest lucru, deoarece a dat o Decizie ( o hotarare/ sentinta judecatoareasca care se numeste Decizie la nivelul Consiliului ) prin care acum, permite instalarea Cresei / Ieslei de Craciun, in institutiile publice, insa acest lucru numai intrucat este ( si trebuie sa fie ) artistic, cultural si inca cumva*[ *festiv ], adica nu se intemeieaza pe religie, nu face referire la credinta, religie si nici la traditie ( intrucat in Franta existã TRADITIA Ieslei in sediul Primariilor / Consiliilor / de foarte multi ani, iar in urma cu vreo 3 ani, prin 2014 ar fi inceput persecutia Cresei / Ieslei, dintr-o data nu au mai permis instalarea Cresei, bine, bine, dar devenise o Traditie, ce te faci cu Traditia, faci abstractie de ea ? )
Pentru ca, acum ca se apropie Craciunul chiar am asa, chef, pofta sa citesc Povesti / Povestiri de Craciun " Contes de Noël ", si in cuprinsul lor putem descoperi traditii, obiceiuri in tarile din Europa, de Craciun....
In Franta exista ca si la noi Revelionul, insa francezii si de Craciun au Revelionul... in total ar fi doua Revelioane... Cum, de ce ? Nici eu nu stiu, dar poate vom afla...
Deoarece am gasit si descarcat de pe Gallica o carte cu titlul Craciunurile franceze sau Les Noëls Français in care este vorba numai despre felul in care se sarbatoreste in Franta Craciunul, ce se mananca, care sunt obiceiurile, cand se celebreaza, cat dureaza intreaga perioada a Craciunului, si asa mai departe... si am vazut, face vorbire si despre cele doua Revelioane, mai mult nu stiu inca..
Am descarcat cartea.
Voi cauta sa va atasez cartile pe care eu insami le-am descarcat, in pdf, dar, in cazul in care nu reusesc sa le atasez, pentru ca volumul lor si yahoo france nu imi da posibilitatea, va trebui - cine doreste, normal - sa le descarcati voi insiva, intrucat eu am precizt link-ul, unde gasiti cartea !!!!!
Deci, daca nu primiti la atasamente nicio carte, inseamna ca nu functioneaza si nu pot sa atasez !!!
De acum voi intra mai des pe biblioteca Gallica, pentru ca aici gasim multe carti, surse, si articole interesante, Gallica are pagina web a Bibliotecii dar are si un blog, separat.
Un articol anunta 350 de ani in 2017 de la infiintarea Observatorului din Paris, si ne spune ca sunt pe Gallica fonduri [ de carte/ articole/ ... ] numerizate ! Intrand pe fondurile arhivei, am gasit o alta pagina web, care incepe cu ALIDADA..... ( veti vedea adresele internet, le-am indicat in lista mea !!! ).
Alidada este o piesa, lunga, care e utila in alcatuirea si functionarea unui Pendul Allais !!!!
Articole despre Astronomie, stele, etc.... sunt pe pagina " Alidada ... "
In dimineata aceasta, Silviu ne-a ajutat sa terminam o " munca" inceputa de mine ieri seara, eu am venit cu ideea, dar el era mai inalt, l-am si ajutat...
Lustra noastra : in abat-jours-urile ( abajururile ) lustrei, cate mai ramasesera nescoase, la lumina electrica seara, noaptea au poposit plosnitele, stiti ca nu am scapat de ele, au mai inghetat ceva acum iarna, dar nu scapam de ele nicidecum, si s-au ars la bec....
Cand ridicam capul sa vad cum se aprind becurile, vedeam plosnitele in abajururi si ma ingrozeam....
Ieri am scos un abajur si azi am scos inca 2, acum lustra cu 5 brate din dormitor nu mai are abajur, eu nu mai vreau sa fie, si plosnitele nu mai au unde sa se aciuieze !
Becurile rasar din bratele lustrei, dar mi se pare frumos si culmea " modern" , un bec este din acela nou, ecologic.... am 3 becuri, si inca 2 nu pot insuruba intrucat abajururile au fost scoase, mai demult si poata tata stie unde or fi puse in casa, impreuna cu o piesa in care se insurubeaza becul la un capat si piesa la capatul opus, pe bratul lustrei....
Dar e frumos asa, mai ales in sfarsit e curat, sa nu mai vad plosnite arse in abajururi !!!!
In acelasi timp am scos - eu - perdeaua din dormitor pe care plosnitele au innebunit-o, mama uneori a prins plosnite si au ramas pe ea, urme, si ma dezguta, in plus eu am dat direct pe perdea cu spray contra moliilor : murim noi de sprayuri chimice si plosnitele nu !!!!
Asa incat, mama a vrut si eu m-am grabit sa scot perdeaua, iar ea a pus-o la muiat, sa o spele, sper ca ii pune Vanish s-o albeasca putin, era plina de praf, iesea praful din ea....
In sufragerie, perdeaua e mai grea, ampla, si mama o duce de fiecare data la Nufarul la curatatorie.
A trebuit la lustra din dormitor, m-a ascultat Silviu, vroiam eu insami sa fac asta de dimineata, dar nici pe scaun urcata nu sunt destul de inalta... am luat clestele lui tata din balcon, si cu el Silviu a prins de margini - dupa ce scosesem becul si stinsesem sigurantele de la panoul electri din hol ,sa nu ne curentam ! - piesa din plastic in care se insuruba, fileta becul, pentru ca intepenise si trebuia desurubata, numai asa, dupa desurubarea ei puteam scoate de tot abajurul.
Mama a acoperit biroul meu ( caci lustra e exact deasupra ) cu un fel de cearceaf alb - in speta o bluza de vara de-a ei si cu un prosop, pentru ca nu stiam cum vor pica plosnitele din abajururi... nu prea au picat, am lucrat cu mare atentie, eu i-am tinut lui Silviu lustra mai bine sa nu tragem de ea, sa nu cadem cu ea cu tot...
Mama a adus galeata de gunoi din bucatarie, in dormitor, sa aruncam direct plosnitele.
Abajururile demontate, scoase mai precis, nu le mai pune, la loc pe bratele lustrei.
Si asa, acum lumina e mai puternica, abajurul din sticla estompa lumina, si asa facem economie si avem becuri de 75 W !
Dar acum cu noua lustra fara abajururi, lumina becurile straluceste putin chiar, mai ales ca un abajur se prafuieste si cu greu il scoti sa il speli si cureti...
De lustra acum cei 3 ingerasi ai mei - figurine pentru Craciun - si Steaua albastra - se vad foarte frumos, initial ii atarnam de bratul lustrei de Craciun, dar de cativa ani i-am lasat sa fie Craciun in fiecare zi, pentru ca mie imi plac foarte mult, asa cum imi plac toate decoratiunile de Craciun.... le ador, asta e adevarul, ce mai !
Si totusi cand incepi si citesti, in carti, pe computer, ziua trece rapid...
As vrea sa ies din casa, voi iesi, am vazut pe FB, Meli - Melo a venit cu niste Cutii pentru amintiri, din carton cel mai adesea, foarte frumoase si vreau sa-mi cumpar si eu macar una, deocamdata sa imi pun diverse amintiri, fotografii, scrisori....
Tot Meli-Melo a inceput de cativa ani sa vina cu colectii de haine, nu aveau acolo decat bijuterii de efect, desi foarte frumoase - si cam scumpe, nu pot spune ca erau peste masura de scumpe si nici ca nu meritau banii, dar totusi erau numai de efect, treptat au adus si ceasuri si bijuterii de argint....
Imi cumparasem prin 2010 in vara un lant de argint de la Meli Melo, numai, tot, din argint, si s-a innegrit, e oribil acum, nu stiu daca il pot readuce la culoarea argintului deschis, cum era initial, era un lant de glezna.... L-am purtat numai vara...
Dar de acolo mi-am cumparat si ceasuri frumoase din otel, otelul e foarte decorativ si e solid, e frumos la aspect si elegant, insa unul din ceasuri - nu prea mai sunt sigura ca inchizatoarea nu se deschide singura, sau daca se agata de maneca vreunui pulovar de lana...
De cand cu perioada in care nu am iesit din casa, ceasurile mele toate au ramas cu bateria scoasa, cea veche, uzata si alta baterie nu am pus, tata se ocupa, dar de cand si cu AVC-ul lui tata... au ramas asa.
In vara 2017 nu m-am gandit neaparat sa caut baterie de ceas, mai ales ca mergeam numai pana la Biserica, cel mai departe....
Cum necum in prezent Meli Melo a venit si cu haine si cu palarii, mi-au placut palariile si vazusem una, un model adica, sau doua modele chiar care imi placeau...
IN 1990, 1991, sau am inceput din 1988, ? nu din 1989, am purtat palarii, se gaseau in Bucuresti, eu terminasem liceul din 1986 si apoi ma angajasem, de acum aveam salariul meu si incepusem sa ma bucur putin de el, desi numai pentru lucruri necesare...
Mi-au placut palariile mele, iata nu le mai am, cred ca mama le-a dat la un moment dat, dupa ce mi-a cerut parerea, aveam una neagra, frumoasa, din fe(u)tru mai tare si o alta care imi placea si mai mult, bleumarine, din feutru mai moale ceva, cu panglica la spate, eleganta, mica, erau frumoase, pentru cea mai moale aveam si ac de palarie caci mi- o lua vantul cand batea....
Si acum am stat sa ma uit pe FB intr-o zi la colectia de palarii oferita de Meli Melo in toamna - iarna aceasta....
Imi plac palariile, caciulile ( nu chiar caciuli ) care sunt in forma unei palarii, dar cat priveste materialul, grosimea, sunt caciului in toata regula...
Si caciulile imi plac, diferite modele...
O pasiune am pentru fulare din lana, in general pentru tot ce e din lana... culori diferite, lungimi diferite, tricotate in modele siferite, si esarfele imi plac, din materiale diferite, etc.
Esarfe- fular, esarfe simple....
Am destul, destul de multe si nu le-am purtat pana azi pe toate, pe unele cred niciodata, pe altele o data, de doua ori...
Cand le ieri la purtare insa ti se pare ca ai destul de putine....
Incepusem sa colectionez si manusi de lana, de piele am tot avut, mai am si acum....
de lana colorate, o pereche am pierdut-o la toaleta in facultate, la un alt etaj, nu la 5, la Drept, mai jos, plecam dupa un curs sau seminar si am luat-o pe scari... am lasat in vestibulul toaletei servieta neagra subtire pe caloriferul cald si peste ea perechea de manusi din lana, cand am piesit din cabinetul respectiv, manusile nu mai erau, ma rog, sunt aproape sigura ca le lasasem acolo si ca nu le uitasem in sala de seminar... la etajul 5.
Nu erau scumpe, de fapt eu sunt incantata, o spun cu toata sinceritate cand pot gasi si cumpara lucruri de calitate - lana naturala, angora, etc, pulovare, fulare, caciuli, manusi, etc. - la preturi cat mai ieftine, si lucruri cat mai aratoase si frumoase !
Pentru ca pot cumpara asa, mai multe lucruri, in loc sa vars o suma substantiala pe un singur lucru....
Piata Moghioros oferea standuri sau tarabe iarna cu bogatie de marfa, se pare ca le-au desfiintat aceste tarabe, nu stiu, in caz ca nu era in neregula marfa si compozitia ei - e pacat ca le-au scos pentru ca in magazine, hypermarketuri sau super-marketuri nu gasesti lucrusoase asa frumoase, variate si din texturi si tesaturi asa naturale !!!
Asa fiind, prin 2009 inca gaseai si 2010, iarna, manusile din lana de angora erau 5 lei pereche si culori frumoase, rosu, roz-somon, cu strassuri discrete, fara strassuri, negre, si alte culori, eu aceste culori le-am ales si roz-fuchsia cum sa nu...
Il aud pe anticarul, amicul meu Vali Popescu, " Dar ce ? Manusi la 5 lei ? Si ce daca le-ai pierdut ? ", " Pai imi placeau mai Vali, ce nu intelegi ??? !! "
In trecut intram si in magazine, cele care erau, nu cele extrem de scumpe, dar cele scumpute, scumpe si nu m-am ales cu mare lucru de acolo, costa mult marfa si nu era mai frumoasa si naturala decat marfa din piata....
Nu inseamna ca, vreodata, daca ceva imi place nu imi cumpar si din alta parte....
De pilda in Cora imi placeau tricotajele, cam putine, culorile erau sterse, ca nu le pot spune pastelate, uneori insa gaseai un rosu frumos, un negru-negru, si modelul era modelul tricotului frantuzesc, asta imi placea pentru ca sunt obisnuita cu ele din Algeria, cand mama incepuse sa tricoteze si avea reviste de tricotaj frantuzesti, modelele sunt clasice, si azi ca si ieri...atemporale...
Dar mama nu mai tricoteaza.... sa faci un model nu e greu e mai dificil insa sa masori din ochi, e necesar si asa, si cu centimetrul, sa stii cate ochiuri faci pentru a incepe un pulovar, o fusta, si sa stii sa scazi, cate ochiuri cresti sau scazi la rascroiala manecilor....
Imi formasem ochiul si incepusem sa ma pricep binisor... dar dupa cativa ani, ma aucasem in liceu mai serios de tricotat, era foarte frig afara si Ceausescu ne oprise caloriferele....
Mama m-a laudat chiar zilele trecute, mi-a spus " Dar si tu stiai bine sa tricotezi, te pricepeai !", nu, nu eram ca mama, iti facea orice model, orice pulovar, lucra perfect, si e mai frumos tricotajul de mana, decat cel de masina.....
Am si azi un fular lung alb, cu cateva dungi sau o dunga rosie subtire, lung de tot, il tricotasem in liceu cu PNA, asa se numea un fel de lana sintetica... alba...
Si lucrasem, aceea imi reusise spre uimirea mea, foarte bine, o caciula - erau set -din acelasi PNA fir de " lana " alba si fir rosu...
Fularul il are tata pe speteaza scaunului si cand nu e cald la calorife uneori si-l pune, in trecut si-l punea... si chiar si caciula.... inca asa, normal, pentru ca e o caciula, totusi, mai mult de fata / de dama , decat de barbat...
Fularul si cred ca si caciula s-au conservat impecabil !!! Din 1985 sau 1986 incoace !!!
Ma batea gandul, dar fusta nu am incercat si in plus la spalat se lasa un tricotaj, sa imi lucrez fusta neagra sau bleumarin de lana, ca sa am cand merg iarna acum la Biserica !!!!
Mama spune ca in piata nu a vazut fuste tricotate, vroiam una frumoasa, dreapta, dar comoda, din lana moale, dar care sa nu se intinda....
Sa va dau lista acum, nu ?
Magda Goebells
https://fr.wikipedia.org/wiki/Magda_Goebbels ( in franceza )
Friedrich Carl von Savigny : Traité de Droit Romain ( Tome Deuxième ) ( Tome 2 ) 512 pages
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k58248704/f6.image
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator.NONE1/My%20Documents/Downloads/Trait%C3%A9_de_droit_romain_Tome_[...]Savigny_Friedrich_bpt6k58248704.pdf
Friedrich Carl von Savigny : Traité de Droit Romain ( Tome 8 )
http://www.revuegeneraledudroit.eu/wp-content/uploads/bijus_doc_savigny_traiteromain_t8.pdf
Gallica Blog
http://gallica.bnf.fr/blog/
350 ans de sciences à l’Observatoire de Paris
http://gallica.bnf.fr/blog/12102017/350-ans-de-sciences-lobservatoire-de-paris
http://gallica.bnf.fr/blog/recherche/?query=1734
Alidade (Accès en Ligne aux Instruments, Documents et Archives De l’astronomiE)
https://alidade.obspm.fr/
Gallica Bibliothèque Numérisée ( de France )
http://gallica.bnf.fr/accueil/?mode=desktop
Observatoire de Paris : fonds numérisés
350 ans
Eustache Episode des premiers temps du Christianisme ( livre / carte 230 pages pdf ) – in categoria « Littérature francophone »
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k9808361z?rk=300430;4
Histoire d’Europe ( Istoria Europei : categorie pe biblioteca Gallica, la rubrica “Thèmes” ( Teme ) )
( livres / carti pe link-ul urmator :
http://gallica.bnf.fr/services/engine/search/sru?operation=searchRetrieve&version=1.2&startRecord=0&maximumRecords=15&page=1&query=dc.type%20adj%20%22monographie%22%20sortby%20indexationdate%2Fsort.descending&filter=sdewey%20all%20%2294%22
Les Noëls Français ( Craciunul / « Craciunurile » francez(e) ) livre 204 pages
http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k9805525v/f16.image
file:///C:/Documents%20and%20Settings/Administrator.NONE1/My%20Documents/Downloads/Les_no%C3%ABls_fran%C3%A7ais_-_Henri_[...]_bpt6k9805525v.pdf
Pe www.google.ro, tastati in campul de cautare : Friedrich Carl von Savigny sur Gallica, si rezultatele sunt urmatoare : ( mai apar si Volumele 3 si 6 din Tratatul de Drept Roman al autorului in pdf de descarcat gratuit ) :
https://www.google.ro/search?q=Friedrich+Carl+von+Savigny+sur+Gallica&rlz=1C1AOHY_roRO708RO708&oq=Friedrich+Carl+von+Savigny+sur+Gallica&aqs=chrome..69i57.11625j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
olivia
P.S. : Si iar v-am spus totul din casa, ce secrete v-am mai spus ! Acesta cu becurile si lustra !
P.S. 2 : Un link conduce spre o carte frumos scrisa despre Viata Sfantului Eustatiu, de care au auzit si credinciosii ortodocsi, - unui soldat/ ofiter roman, Eustatiu, i-a aparut un cerb avand intre coarne Sf Cruce Luminoasa, in jurul sau era Lumina puternica, Eustatiu s-a convertit la crestinism atunci si el a crestinat francezii, pe locul acela era un codru sau o padure, mai tarziu acolo s-a ridicat una dintre cele mai vechi biserici din Paris, Saint Eustache... am vizitat-o, e veche si foarte frumoasa....
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu