Bonsoir à tous! Buna seara tuturor! duminica/dimanche 5 novembre noiembrie 2017
Nu v-am mai dat vestile mele, insa urmaresc cand prietenii posteaza, vestile voastre, cel putin ale unora care posteaza pe Facebook si nu ascund faptul, cand imi intra in " Home / Newsfeed ", vesti, cat de cat, sau fotografii, de exemplu cu Simona ( Simy ) - Adriana Dinca nu mai sunt in corespondenta e-mail, adresa ei nu mai functiona, dar cred ca intr-o perioada a fost ocupata cu maritisul si locul de munca, si cum o stiu singura pe Simy, nu am mai rugat-o sa-mi spuna ce s-a intamplat cu adresa ei de email, insa Simy, pentru ca am dat-o de exemplu posteaza u regularitate pe Facebook mici vesti, fotografii, si o mai vad astfel din cand in cand...
Simona e chiar singura, pentru ca mamica si fratele ei au murit in accident de masina, la interval cred de un an, unul dupa celalalt, are insa o sora care o ajuta si iubeste, mai mare, si un tatic care insa se mutase cu altcineva dupa ce ramasese vaduv, iar Simona inca din anul IV de facultate era hotarata sa se marite !
Asa incat, cand, putin mai tarziu a aparut pe FB cu prietenul ei ( care dupa o perioada i-a devenit sot ) m-a amuzat putin - sa intelegeti ca ma bucuram sincer pentru ea ! - sa ii vad Simonei aerul decis, hotarat, parca pleca la lupta si il lua cu ea si pe viitorul ei sot, prin comparatie acesta era foarte timid si trist, intotdeauna avea un aer trist, ai fi spus, innascut !
Dar Simona nu s-a lasat si nu l-a lasat cu gandurile sale triste si nu peste mult timp s-au casatorit.
De putin timp l-am vazut in fotografii pe sotul Simonei putin mai zambitor si mai increzator in viata, mai optimist, dar era foarte interiorizat, am fost mirata sa vad ca are un frate, aparut in fotografiile de la nunta Simonei, care frate nu seamana deloc ca aer si nicidecum as spune, cu sotul Simonei !
Simona lucreaza la spitalul Marie Curie, ceea ce a implicat cred eu, o pregatire / formare din partea ei, dupa absolvirea facultatii, ea isi dorea sa lucreze la Resurse Umane si sa urmeze un curs in acest sens, sau chiar un master. Apoi, gratie Facebook-ului am vazut ca imbraca uniforma asistentelor medicale de la spitalul Marie Curie.
Da, si acuma sa va spun ca am citit in ultimele zile o nuvela trista, apropo de tristete, asa s-a nimerit, scrisa de Alfred de Vigny cu titlul " Laurette et le Cachet rouge " sau " Laurette [ Laurica ( Loret ), oarecum, diminutiv de la Laura ] si Pecetea rosie ".
Am citit-o din cartea de Povesti si Nuvele uitate, aici puteti gasi titlul cartii si adresa web de unde o descarcati gratuit, in pdf :
Am gasit si un blog ( http://artcorusse.org/author/artcorusse/ ) al unui rus care a trait in exil, cautand sa aflu exact cine a fost/ este Printul Nicolas Romanov care apare dand marturie despre anii Tarului Nicolae Romanov al II-lea ( si ultimul pana azi ) in seria de 3 documentare despre Ultimul Tar - familia Romanov, v-am trimis zilele trecute prima parte sau primul documentar.
Printul Nicolas Romanov a decedat in 2014 si tot navigand eu pe internet am gasit un articol despre Romanovi pe un blog al unui rus trait in exil ( 17 juillet 1918 date historique: assassinat de Nicolas II et de sa famille )
|
Romanovii au fost o familie mai extinsa, au existat 3 ramuri ale acestei familii.
Si multi dintre ei se numeau Nicolae / Nicolas /Nikolaï.
Miercuri pe 1 noiembrie 2017, dimineata, la telefon, Silviu fratele meu vorbea cu un amic, ii spunea ca vrea sa mearga la Biserica Albaneza " din spate de la Arhitectura " si cine stie, da, poate si la Patriarhie, spunea el...
Pe la orele 11h00 a plecat de acasa si s-a mai intors in jurul orelor 17h00, cu o plasa cu ceva cumparaturi pentru el, si-a cumparat un hanorac pufos gri deschis, niste sosete noi si slipi noi.
Ei da, dar eu nu stiam totul - ca de obicei !
Dupa ce s-a intors, il las cat il las si cand vine in bucatarie sa isi ia un pahar cu apa, il intreb daca a mai fost " azi " la Biserica ?
Silviu mi-a raspuns laconic ca " da", si inainte de a-si duce paharul cu apa la gura, tot asa, cam misterios, adauga : " A INTREBAT DOAMNA ELENA DE TINE, A SPUS CA VREA SA-TI SPUNA CEVA ! "
Ei bine ! - imi spun eu in sinea mea, va sa zica, de unde o cunoaste Silviu pe doamna Elena Sofonea de la Biserica noastra ?
In primul rand e clar ca a fost la noi la Biserica !
La albanezi nu s-a mai dus, a mai spus el, dar nu prea dorea sa ma lamureasca.
Nu am mai indraznit sa il intreb ( el s-ar fi asteptat parca ) de unde o cunosti tu pe dna Elena ???!!!
Apoi l-am auzit pe Silviu - de fapt cand intrase mai devreme, in casa, pe usa - ii spunea mamei " E draguta ! " si inca a mai spus cred ca " Am.... rau..."
A doua zi : joi 2 noiembrie 2017 Silviu isi facea valiza, a si plecat.
Normal pentru el, nu mi-a spus unde pleaca, dar a catadicsit cand am insistat sa-mi spuna ca " Plec si eu...", " cand vii ? ", " plec cateva zile !"
Sa nu uit sa va spun titlul cartii si adresa web ( link-ul ) de unde puteti descarca o alta carte de Povesti in franceza :
Le Livre des Contes / Cartea Povestilor ( 408 pages pdf )
https://beq.ebooksgratuits.com/vents/Livre-contes.pdf
De asemenea, mai jos va trimit 3 Acatiste si un Canon :
Din cate am inteles eu pana azi, tot cautand pe internet rugaciuni si citind articole despre Vieti ale sfintilor, existã TREI Sfinte Maici cu numele de PELAGHIA.
Si anume :
( 1 ) Maica Pelaghia din Rusia, nascuta in anul 1890 la Reazani, Zaharovo, oarba din nastere ( la fel ca Sfanta Matrona din Moscova ) ;
( 2 ) Sfanta Maica Pelaghia Ivanovna, nascuta in anul 1809, in Arzamas, Nijni Novgorod, la 410 Km Est de Moscova, ea se numeste Sfanta Pelaghia Cea Nebuna pentru Hristos, de la manastirea Diveevo, a fost ucenica Sfantului Serafim din Sarov, iar mostele ei se aafla in aceasta manastire ; se sarbatoreste la 30 ianuarie / 12 februarie ;
( 3 ) Maica Pelaghia din Antiohia [ probabil ea a fost prima, e cea mai "veche " ] care a fost o femeie desfranata ; se sarbatoreste la 8 octombrie.
Am vazut ca exista o carte " Viata Cuvioasei Starete Pelaghia din Zaharovo 1890 - +1966, o lumina in intunericul ateist ".
Sa nu uit sa va spun ca am gasit un articol despre Maica Pelaghia oarba din nastere, nascuta in 1890 la Reazani Zaharovo, pe blogul al carui titlu este " Santinela Ortodoxa " "Credinta Dreptate Adevar " - cu privire la acest blog puteti, cine vrea, citi articole pe el, inclusiv despre Masonii din Romania ( actuali ) si ispravile lor, dar blogul in sine, nu stiu, nu l-am aprofundat, am vazut ca scrie si despre legionari, are articole diferite, si are si rugaciuni si Acatiste.
Adresa blogului este
Pe Facebook, Editura All ne arata reduceri la cartile pe teme de Istorie, dar nu prea ne vorbeste despre subiectul cartii, numarul de pagini, etc., insa o carte buna ar fi romanul " Cevengur" scris de Andrei Platonov, aparut la All in 2012 ( este vorba despre un oras cetate in regim comunist, din cate am inteles, actiunea nu e neaparat reala, dimpotriva ar fi vorba de fictiune ).
Din documentarul " Roumanie " pe care vi l-am trimis acum vreo 2 zile, in care ne vorbeste Parintele Pere Michel Kubler despre cladirea in care a fost Policlinica din Christian Tell, aflam ca respectiva constructie le apartine calugarilor francezi Augustinieni Asumptionisti, ei au ridicat-o inainte de comunisti in Bucuresti si le-a fost confiscata la sfarsitul lui 1947, iar in 2010 si-au recapatat-o.
Cladirea se afla intre Scoala franceza Anna de Noailles si Consulatul francez ( care face parte din cladirea mai mare ce adaposteste Ambasada Frantei la Bucuresti ).
Este o cladire mai diferita ca stil, acolo era o policlinica.
Intrarea Christian Tell 188, sector 1 Bucuresti.
De la Piata Romana, mergand inspre strada Nicolae Iorga, pe trotuarul de vis-a-vis de Nicolae Iorga, unde e intrarea la Consulatul Frantei.
Din acel documentar deci, cu titlul " Roumanie" aflam ca acum cladirea adaposteste Centrul Sfintii Petru si Andrei, il puteti gasi la adresa centrulpetrusiandrei.ro, si inca sediul principal sau sediul-mama se afla in Franta la Centre Saint Pierre Saint André d'Etudes Byzantines et de Rencontres OEcuméniques, cautati la adresa web :
assomption.org/.../le-centre-saint-pierre-saint-andre-rou....
Aici exista acum si o Biblioteca cu carti de religie, iar Centrul Sfintii Petru si Andrei se doreste un loc de intalnire al catolicilor cu ortodocsii si cu protestantii daca si ei vor.
Unul dintre Acatiste este al Fericitei Agafia de la manastirea Cuselauca/ Cusilauca din Moldova,pentru moment e singurul acatist pe care l-am gasit al sfintei, Sfanta Agafia a ajutat si ajuta multi oameni si ei vin si se inchina des la manastirea Cuselauca precum si la mormantul sfintei.
Manastirea este foarte frumoasa in interior, dar si exteriorul este placut la vedere, zugravita intr-un albastru care alterneaza cu albul.
Interiorul este mai cu seama foarte aurit. Este splendid !
Sambata trecuta, mama a dus in pomelnic pentru mortii din familie, insa numai ea stie pe cine trece, la noi la Biserica si nu la Sfanta Parascheva de la piata Moghioros, a fost Sambata Mortilor.
Am aflat ca al 2-lea hram al Bisericii avand cupole aurite Sfanta Parascheva ( cea de la piata cum i se spune ) este Sfantul Antim Ivireanul.
Dar cred ca ar putea fi chiar Toti Sfintii pentru ca in interior are multe, multe icoane superbe, ale sfintilor, agatate sus pe peretii Bisericii care nu erau pictati in intregime, cel putin nu pe 1 septembrie 2017 cand am vizitat eu prima oara aceasta Biserica.
Mama spunea intr-o zi mi se pare, ca ar fi gata pictura, dar mie mi s-a parut ca mai e destul de pictat la ea...
Vineri pe 3 noiembrie 2017 2017 m-am uitat pe Trinitas TV la o emisiune din seria " Talent si Efort ", o emisiune de joi si vineri la 18h30 peste care eu am dat intamplator, acum vad live, in direct, Trinitas TV ceea ce ma motiveaza sa ma uit mai des...
La emisiune era o tanara invitata, doctorita Claudia Tanase care de mai multi ani lucreaza in Paris, unde si-a facut si rezidentiatul, a devenit anestezist(a).
Pentru rezidentiat, in urma cu mai multi ani a trimis vreo 14-15 Scrisori in Franta, de pe o lista cu adrese pe care i-o daduse un coleg.
Atunci, avand lista, s-a gandit sa scrie si ea.
Din cele 15 scrisori a primit un singur raspuns si acela din Paris.
Au urmat 5 ani de rezidentiat la Paris si limba franceza invatata intr-o vara....
De cativa ani lucreaza - acum, dupa terminarea rezidentiatului - la spitalul Kremlin-Bicêtre din Ile de Paris, aflam de la ea.
Dupa ce si-a cautat linistea, poate si bucuria in viata, mergand la Opera, la spectacole, si-a gasit-o intrand intr-o Biserica pe cand se afla in Franta.
Aici veneau mai multi doctori, ea nu stia, nu banuise ca atatia medici, sau ca medicii merg la Biserica [ si ei ], si s-a gandit sa infiinteze o Asociatie, mai tarziu Parintele Razvan Ionescu [ daca tin bine minte ca nu i-am notat numele ] i-a spus : " Claudia, de asociatie te vei ocupa tu !"
Si asa s-a creat in 2015 Asociatia Fraternitatea Medicilor Ortodocsi Sfantul Luca al Crimeii din Paris.
De asemenea ea a mentionat cele 2 parohii care sunt in Paris ( or fi numai doua ? nu stiu ) Saint Sulpice si Jean D...?.
In momentul in care au aflat despre Colectiv, medicii romani din Paris au facut o colecta de 4 mii de euro pentru Colectiv si au trimis-o in tara.
Emisiunea - peste care am dat intamplator - era cred in direct, si imediat dupa emisiune m-am uitat, dar era prea devreme cred, ca sa fie trecuta in Arhive.
INsa pe pagina TRINITAS TV ( live ), la rubrica " Home" gasiti toate emisiunile, cum se numesc ele, pe categorii si despre ce trateaza.
Talent si Efort este mai jos, desfasori sau derulezi pagina internet mai mult, cat mai mult, pana dai de Talent si Efort care are mereu cate un invitat.
Poate acum cand scriu eu, emisiunea a intrat deja in Arhive.
Fraternitatea medicilor ortodocsi primeste si asistente medicale si infirmiere si kinetoterapeuti.
Poate ati vazut pe facebook ca s-a deschis la Bucuresti in Bulevardul Lascar Catargiu nr.50 ( fostul Ana Ipatescu ) Centrul Rus de Stiinta si Cultura, pe 7 si 8 decembrie 2017 este anuntat Targul de Craciun la acest centru pe care eu pe scurt il numesc Centrul Cultural Rus la Bucuresti...
Pe 22-26 Noiembrie 2017 la Romexpo la Targul Gaudeamus va fi si standul Rusiei.
Acuma, rusii au inceput un lucru bun si anume au " venit " pe pagina lor FB, adica a Centrului Cultural Rus cu o serie de oameni de arta, cultura, cu scriitori, sculptori, pictori, poeti, care au trait in exil, mai mult sau mai putin, eu nu prea inteleg decat cand ei posteaza ceva si anunta in limba romana despre ce este vorba, totdata postand un articol in limba rusa, mai pe larg, de pe un blog sau din alta sursa internet.
Acuma insa se organizeaza cursuri online de limba rusa, de la zero, pentru adulti 9 si pentru copii ), costa 35 de lei un curs, o sedinta sau o lectie si cu totul... nu mai stiu cu totul cate lectii sunt....
Notasem undeva, normal....
Cursurile ti le trimit ei pe e-mail, dar trebuie sa achiti cursul si sa duci cred chitanta personal la centrul rus.
Cred ca se organizeaza si o videoconferinta in cadrul acestor lectii, pe Skype cine are, eu nu am Skype.
Spuneam, ii spuneam si mamei " Stii acum rusii la centrul cultural au venit cu o serie de oameni de cultura, scriitori, despre care nu stiam, pentru ca nu erau cunoscuti in perioada comunista..."
Mama : " Ei ! Sunt saraci [ nu au reusit in Occident ] si vin acum tot la acestia [ la rusii din Rusia de azi, la ai lor cum ar veni ] ca astia au mila de ei si tot le dau ceva !"
Eu, amuzata chiar ( pentru ca mama are un fel de discurs sau idei "standard", adica are o idee a ei ca nu trebuie sa pleci din tara ca tot la tine in tara ti-e mai bine ca in alte parti ) o intreb : " Pai cui sa [ le ] dea ? CA AU MURIT DEMULT, nu mai traiesc, sunt morti bietii, au trait in exil !"
Mama intelesese ca au venit scriitori rusi din exil in Rusia, ca s-au repatriat !
Eu spuneam ca Centrul Cultural Rus "a venit " ( adica i-a scos din arhive ) cu o serie de oameni rusi de cultura, interzisi in epoca comunista si de care nu auzisem !"
Adica ni-i prezinta acum- am vrut sa spun.
Asa fiind, Centrul Cultural Rus a postat despre :
Anna Akhmatova ( va spun ca eu gasisem un video despre ea, o emisiune, un documentar pe youtube putin inainte sa posteze Centrul rus ) ...
Gasiti in franceza " Anna Akhmatova Une Vie, une Oeuvre : 1889-1966 ( France Culture, 1990 ), mai exista si un alt documentar rar, dar nu are sunet ;
Marina Tvetaeva : " Les forçats de l'absolu : Marina Tsvetaeva avec Tzvetan Todorov ", si am mai gasit ceva, din aproape in aproape m-am intors cu descoperirea chiar pe facebook :
Gasiti pe youtube si are si pagina FB :"
Svetlana Loukine chante le Requiem d'Anna Akhmatova: Le Testament ", e vorba de un volum de poezii al Annei Ahmatova " Requiem" cantat de Svetlana Lukina si acompaniata la pian de un alt rus, cantecul e teribil, e rusesc pur, de o tristete ca iti curg lacrimile !
Dureaza 13 minute 52 de secunde si e un film postat de EasternPop
Un blog pe care nu am intrat, gasiti textul si traducerile ( in franceza, e bilingv am vazut pe FB franceza-rusa ) : textes + traductions pe
svetlanaloukine.wix.com/svetlanaloukine
De asemenea de la Centrul Cultural Rus aflam despre un sculptor pe numele sau Mark Antokolski.
Am vizionat un film pe youtube : 'RS - Pelerinaj in Rusia - Sf Matrona ", pe care merita sa-l vedeti, in limba romana, Sf Matrona s-a nascut oarba, oamenii se duceau noaptea la mormantul ei aflat intr-un cartier din Moscova, in perioada comunista...
Zilnic la manastirea Pokrovsky Acoperamantul Maicii Domnului sunt cozi ca la Sf Parascheva de la Iasi la noi o data pe an, numai ca in Moscova, in fiecare zi, cozi de rusi care asteapta sa intre sa se inchine la Matronuska lor !!!!
Manastirea e intr-un cartier din Moscova.
Sf Matrona s-a nascut oarba si intr-o familie saraca, cu mai multi frati, pe piept de la nastere avea o Cruce.
Ii placeau trandafirii albi si crizantemele albe, desi eu nu stiu, cum de stia ea ca sunt albi si cum arata ei albi ? Doar era oarba ?!
Oamenii ii aduc si azi trandafiri albi si in manastire la icoana ei sunt mereu crizanteme albe, iar cineva iti ofera o floare alba cand vii acolo...
La 8 ani, Matrona facea minuni si oamenii veneau la ea....
La 16 ani Matrona cea oarba din nastere NU A MAI PUTUT NICI SA MEARGA.
De atunci a fost purtata sau tarata.
Mama ei a vrut sa o dea la Orfelinat ( unde se pare ca a si dus-o concret ).
Insa noaptea in vis, mamei ii apare Maica Domnului si ii spune ca fiica [ Matrona ] pe care vrea ea s-o abandoneze VA FI CHIAR EA, CEA CARE LE VA HRANI FAMILIA. A doua zi mama s-a dus si si-a luat fiica inapoi acasa !
( Vedeti, argumentul banilor, hranei, material adica, a fost cel decisiv, asa e dragostea unor mame ! )
Saraca Matronuska, iti vine sa plangi.
Mai tarziu, fratii ei au " imbratisat' comunismul, dar ea nu le-a facut vreun repros, insa a plecat de acasa.
In1925 ( ? oare am notat sau inteles bine, parca mi se pare cam tarziu ) ar fi inceput marea prigoana impotriva crestinilor in Rusia sau in URSS.
Matrona a murit in anul 1952 si e ingropata in cimitirul " Danilovsky " din Moscova unde oamenii mergeau la mormantul ei noaptea pe timpul comunistilor...
Manastirea : in manastirea desfiintata ar fi fost cazati niste oameni.
Stareta ( pe vremea comunistilor ) Teofana si maicile, seara faceau Litie si Panihida la Matrona si duceau paine, ea inca nu era sfanta, nu era canonizata, cu painea atingeau cred mormantul ei.
Pana ce, au observat, incet incet, cum, dupa ce reveneau la manastire, mai trecea putin timp si oamenii - comunistii, erau comunisti - isi faceau singuri valiza si plecau singuri din manastire !
Racla Sfintei Matrona cea nascuta oarba si foarte saraca, abandonata, apoi luata acasa inapoi dar plecata din casa peste un timp, ea cea saraca oarba si neputand sa mai mearga - are acum o racla din aur si din argint !!!
Sa atasez Acatistele si Canonul, ma opresc aici, desi cred ca mai aveam sa va scriu cate ceva...de fapt adaug si alte acatiste decat cele anuntate mai sus !
olivia
Pièces jointes
- Acatistul Fericitei Agafia manastirea Cuselauca Moldova.doc (66,00 Ko)
- Acatistul lui Iisus Luminatorul nostru 3 nov 2017.doc (55,50 Ko)
- Acatistul Maicii Domnului Cea Miluitoare si Ocrotitoare pe pagina Acatiste paraclise canoane rugaciuni de FB 12 iunie 2017.doc (75,00 Ko)
- Acatistul Maicii Domnului de Lauda Sfanta pe pagina FB Acatiste Paraclise Canoane Rugaciuni 8 mars 2017.doc (48,50 Ko)
- Acatistul Maicii Domnului Luminatoarea noastra 3 nov 2017.doc (55,00 Ko)
- Canon de rugaciune catre Maica Pelaghia 8 oct Antiohia.doc (59,50 Ko)
- Acatistul Fericitei Agafia manastirea Cuselauca Moldova.doc (66,00 Ko)
- Acatistul Icoanei Maicii Domnului de la Manastirea VARZARESTI 7 febr 2017.doc (61,00 Ko)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu