Expresiile emotionale si explicarea lor :
H. Rohracher defineste o expresie ca fiind : - orice caracteristica exterioara a omului, dupa care tragem concluzii cu privire la caracterul sau, ori privitor la starea sa de spirit.
Starea de spirit constituie, in mod esential, o stare afectiva, deseori traducand o emotie.
El distinge cinci grupe de expresii :
( 1 ) Fizionomia : - totalitatea trasaturilor fetei, care ii dau o infatisare caracteristica ; expresia imobila a fetei.
Este si un rezultat al imprimarii atitudinilor, emotiilor traite de-a lungul anilor.
Predominarea unora, se presupune ca s-ar cristaliza intr-o expresie dominanta.
Fizionomia este modificata prin machiaj, iar in mod radical, prin operatii estetice. In acest din urma caz, persoana poate deveni de nerecunoscut, ceea ce au urmarit multi criminali de razboi nazisti, ascunsi in diferite tari din America de Sud.
In vorbirea obisnuita, termenul de ‘ fizionomie “ mai este extins si asupra mainii, care are si ea o expresivitate, dar mai ales in miscare.
( 2 ) Mimica : - constituie aspectul fetei in miscare, adica succesiunea contractiilor diversilor muschi, in raport cu emotiile traite de o persoana. Ea ne dezvaluie mult mai usor, mai clar, afectele ce il anima pe interlocutorul nostru.
Omul de pe strada amesteca adesea fizionomia, cu mimica, confundand cei doi termeni.
Cei mai expresivi sunt ochii, oscilatiile, luminozitatea lor, modificarile pupilei constituie reactii foarte fine, insotind schimbari extrem de vagi ale atitudinii cuiva.
Mimica poate fi manevrata in mod voluntar.
Actorii pot simula astfel, o gama foarte variata de stari sufletesti.
( 3 ) Postura si gesturile : - sunt si ele foart expresive. Felul cuiva de a sta pe scaun, de a merge, de a saluta, de a strange mana, de a dansa, miscarile pe care le face cand vorbeste, toate sunt caracteristice, dupa ele putem recunoaste pe cineva, dupa cum ii putem ghici starea de spirit. Gesturile acestea marunte nu sunt supravegheate de nimeni, ele sunt mai autentice decat mimica.
Dostoievski sublinia modul in care rade cineva : exista rasul ironic, rasul umil, rasul speriat, rasul binevoitor, etc.
In limba germana, exista termenul “ Pantomimik “ , pentru posturi si gesturi.
In limba romana “ pantomimã “ se refera la spectacolul pe care il da un actor, in care nu scoate nicio vorba, si exprima totul numai prin atitudini si prin miscari.
“ Pantomimica “ nu apare in dictionarul limbii romane, dar unii au inceput sa il foloseasca in semnificatia lui germana.
( 4 ) Vocea si modul de a vorbi : - Vocea se moduleaza, in functie de emotie. Cineva speriat sau indignat, incepe sa vorbeasca pitigaiat si repezit. In momentele grave, vocea se ingroasa, si ritmul vorbirii incetineste.
( 5 ) Rezultatele comportamentului, legate de miscari complexe si expresive : - scrisul, desenul, ambele sunt in relatie cu trasaturile personalitatii, dar sufera modificari si in functie de afectele prezente, in timpul desfasurarii unor asemenea actiuni.
Studiind expresiile, psihologii profesionisti ori improvizati, cauta sa poata detecta sensul lor, in scopuri diagnostice, ceea ce este foarte dificil, deoarece orice reactie expresiva, poate insoti diverse stari afective, poate avea si multiple interpretari de ordin caracterologic.
In cadrul preocuparilor noastre, ne intereseaza cum se explica aceste modificari ale expresiei ?
Charles Darwin a studiat in mod deosebit, expresiile emotionale, scriind chiar o carte cu acest subiect “ Les expressions des émotions “.
El a subliniat caracterul universal al multora : furia, frica, tristetea – se manifesta in mod similar, nu numai la diferite rase umane, ci si la cimpanzei.
Pentru explicarea lor, el formuleaza trei principii :
( 1 ) Principiul asociatiei deprinderilor utile :
“ Miscarile utile in realizarea unei dorinte, sau in suprimarea unei senzatii posibile, sfarsesc, daca se repeta des, prin a deveni asa de obisnuite, incat ele se reproduc, ori de cate ori apar aceste dorinte, sau aceasta senzatie, chiar intr-un grad foarte slab, si chiar daca utilitatea lor devine nula, sau foarte contestabila “.
De exemplu, un caine care ataca pe un alt caine, isi incordeaza muschii, ii cresc bataile inimii, se accelereaza respiratia, i se zburleste parul, musca, ...
Acelasi caine, cand se infurie, devine amenintator, si apar aceleasi reactii : el ranjeste, dezvelindu-si coltii, isi incordeaza muschii, i se zburleste parul, adica au loc modificari care pregatesc atacul, desi el nu are loc.
Asemenea reactii sunt prezente si la om, desi acesta nu are intentia de a ataca, si nici de a musca pe cineva.
Explicatia lui Darwin este interesanta, numai ca, in mod implicit, ea presupune ereditatea unor reactii devenite obisnuite, ceea ce nu s-a putut confirma de catre biologia contemporana.
In stransa legatura cu acest principiu, W. Wundt a formulat si el o lege, numita Legea analogiei, potrivit careia, expresiile asociate unei stari de spirit, se asociaza si altor stari de spirit analoage.
O substanta amara ne provoaca o expresie anumita. Aceasta va aparea si intr-o situatie similara, prin provocarea unei impresii asemanatoare de deceptie, cauzata de ingratitudinea cuiva.
( 2 ) Principiul antitezei :
Anumite stari de spirit antreneaza acte specifice, care sunt utile ; apoi, cand se produce o stare de spirit exact inversa, apare tentatia puternica, si involuntara, de a avea reactii absolut opuse, oricat de inutile ar fi ele.
Exemplul dat de Darwin, este acela al cainelui care, vazandu-si de departe stapanul, reactioneaza agresiv, dar, apropiindu-se, il recunoaste si adopta o atitudine contrarie : se apleaca, se gudura destins, parul i se netezeste, coada ii atarna in jos, urechile ii sunt rasturnate pe spate ( in agresiune, urechile i se ridica ), etc.
Acest principiu poate fi discutat. Cainele din exemplul dat, trece dintr-o stare emotiva, in alta opusa.
Expresiile sunt altele, potrivit antitezei existente intre emotii.
Dar opozitia dintre emotii decurge din antiteza dintre expresii, sau invers ?
Apare necesara o teorie asupra naturii emotiilor, pe care Darwin nu a formulat-o.
( 3 ) Principiul actiunii directe a Sistemului nervos :
“ Cand sensibilitatea este puternic excitata, forta nervoasa ia nastere in exces, si ea este transmisa in anumite directii determinate, depinzand de conexiunile celulelor nervoase, si in parte, de deprinderi “.
H. Spencer, contemporan cu Ch. Darwin – de aceea nu stim cine l-a influentat pe celalalt, in privinta acestei chestiuni -, a denumit fenomenul, caracterizandu-l si mai exact, Legea difuziunii descarcarii nervoase : - cand se produc, descarcarile nervoase puternice, se scurg pe liniile de minima rezistenta, iradiind in tot organismul.
In felul acesta, sistemul nervos se apara impotriva unei tensiuni prea mari.
Aceasta formulare a fenomenului, ne poate face sa intelegem, de ce in emotiile-soc, unele reactii cum sunt : plansul, tremuratul, congestionarea, manifestari lipsite de utilitate in situatia respectiva, contribuie la protejarea sistemului nervos prea puternic excitat, indiferent de natura situatiei, si chiar de specificul emotiei traite.
La aceste explicatii, sa mai adaugam si observatiile lui Th. Piderit – fizionomist german din a doua jumatate a secolului trecut.
El constatase prezenta unor miscari sau tendinte, favorizand preluarea impresiilor placute, si a tendintelor de evitare, de inhibitie, in cazul impresiilor dezagreabile.
Desi, in general, agreabilul este insotit de tendinte pozitive de apropiere, si neplacerea de impulsuri negative, fenomenul nu poate explica de ce rusinea produce inrosirea, care este o reactie vasodilatatorie, pozitiva, in timp ce individul respectiv ar dori sa dispara, sa intre in pamant.
De fapt, miscarile si modificarile implicate in emotii sunt de o infinita varietate.
Cauzele si dinamica lor trebuie sa se bazeze pe o clarificare a naturii emotiilor.
Or, aceasta chestiune este departe de a fi elucidata, aflandu-ne in fata mai multor teorii.
Niciuna dintre ele nu s-a impus inca definitiv, in fata specialistilor.
( extras, curs universitar, Psihologie generala, Profesor univ.Andrei Cosmovici, Ed. Polirom, Iasi, 1996 )