Geriatria. Procesul de îmbãtrânire. Bãtrânetea ( 5 )
Sindromul hipochinetic al vârstnicului si bãtrânului
Observatiile clinice si de laborator au demonstrat influenta negativã a lipsei sau reducerii activitatii fizice, asupra starii de sanatate a varstnicilor.
Modelarea miscarii fizice este unul din factorii importanti de normalizare a functiilor organismului, dupa varsta de 60 de ani.
Diminuarea normala cu varsta, a performantelor functionale, incidenta sporitã a bolilor care necesitã perioade mai lungi de hipokinezie ( infarct miocardic acut, fracturi, accidente vasculare cerebrale, bronhopneumonie s.a. ), statutul social care suferã importante modificari, sunt factori care accentueazã tendinta la izolare a varstnicilor si limiteaza miscarea fizicã.
Lipsa de miscare sau limitarea acesteia, antreneaza la varstnici numeroase dereglãri ale mecanismelor neuroendocrine de control si de reglare adaptativã, si diminueaza semnificativ capacitatile functionale.
La persoanele varstnice sanatoase, cateva zile de repaus la pat determinã o marcatã stare de tensiune, irascibilitate sau, din contrã, de dezinteres si somnolentã.
Unii se simt realmente bolnavi, acuzand diverse cenestopatii.
Reluarea activitatii fizice se insoteste de o marcatã scadere a tolerantei la efort, ameteli, lipotimie, palpitatii.
Revenirea la situatia dinaintea repausului fizic necesitã o perioadã de 10 – 14 zile, de 2 – 3 ori mai mult decat in cazul unui adult.
Inactivitatea fizica si repausul de lungã duratã determinã la batrani grave perturbari :
- constipatie,
- infectii urinare,
- si infectii pulmonare,
- disomnie,
- osteoporozã,
- tulburari cardiovasculare si
- tulburari psihice,
- cresterea pericolului trombozelor arteriale si venoase.
Sedentarismul este unul din factorii importanti de risc, in patogenia bolilor cronice degenerative osteoarticulare, metabolice, a hipertensiunii arteriale si cardiopatiei ischemice.
La varstnici, sub influenta hipokineziei, sunt perturbate :
- reglarea adaptativa,
- mecanismele antigravitationale
- si reactivitatea adrenergicã.
In ortostatism, batranul are ametealã, vertij, stari lipotimice sau chiar colaps.
La cele mai mici eforturi fizice acuz palpitatii, dispnee, creste frecventa cardiaca, iar curba presiunii arteriale imbraca un aspect ondulatoriu.
Valorile catecolaminelor serice sunt evident scazute la efort, ceea ce demonstreaza scaderea mecanismelor adaptative si rezistenta la stres.
Cercetari de hemodinamicã relevã o distributie neuniformã a masei sangvine, cresterea timpului de circulatie, perturbarea schimburilor dintre capilare si tesuturi.
Se mai consemneaza scaderea ventilatiei pulmonare, permeabilitatii bronsice si cresterea duratei schimbului alveolo-capilar.
Forta musculara si capacitatea de muncã scad si ele.
Lipsa de miscare si inactivitate in general, au o puternica influentã asupra starii psihice a varstnicului : depresiunea se accentueaza, sentimentul de inutilitate si cel de dependentã isi fac din ce in ce mai mult, loc.
Actiunea, sub toate formele, este modul ideal de existentã a varstnicului.
Prin inactivitate ( fizica, psihica, sociala ), varstnicul este afectat in insasi demnitatea lui.
Mentinerea unei conditii fizice satisfacatoare este o problemã de mare importantã, pentru intreaga grupã de varsta, fiind binecunoscutã observatia cã valorile scazute ale unor parametri functionali se gasesc, de cele mai multe ori, intr-o relatie directã cu lipsa de miscare.
( Extras din Medicina pentru Familie sub redactia Prof.dr.Marin Voiculescu, membru corespondent al Academiei R.S.R., Autori : Acad.prof.dr. Ana Aslan, dr.Bungetianu, farm. O.Bojor, [...] prof.dr.M.Voiculescu, Ed. Medicalã, Bucuresti, 1986 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu