Hormonii si sexualitatea. Intersexualitatea. Micropenisul
In determinarea sexului, hormonii, si mai ales androgenii, joaca un rol important.
Primul pas al sexualizarii are loc o data cu formarea oului, care contine informatia genetica, sub forma a 2 cromozomi sexuali, care sunt XX la femeie si XY la barbat.
Toate celulele organismului uman vor purta aceasta diferentiere sexuala.
Programul genetic continut in cromozomii sexuali determinã diferentierea gonadei, a organului genital intern, in testicul la barbat, si in ovar la femei.
Restul aparatului genital contine in aceasta etapa, atat elemente feminine, cat si masculine.
Hormonii androgeni produsi de testicul vor determina dezvoltarea pe linie masculina, iar in absenta acestor hormoni se dezvoltã un aparat genital feminin.
Tot in aceasta perioada embrionara, hormonii determinã si modelul comportamentului sexual, prin actiunea lor asupra creierului, respectiv al motivatiei sexuale de tip masculin in prezenta androgenilor, si de tip feminin in absenta lor.
Dupa nastere, diferentierea sexuala se perfectioneaza, atat prin interventia hormonilor sexuali, cat si prin interventia factorilor psiho-sociali care intervin in procesul de invatare a rolului sexual pe care il va juca individul.
Dintre hormonii sexuali ai ovarului, estrogenii vor asigura dezvoltarea morfologica a aparatului genital si a caracterelor sexuale secundare la femeie.
Tot estrogenii, impreuna cu progesteronul, prin secretarea lor ritmica de catre ovar, vor determina modificarile ciclice ale mucoasei uterine, terminate cu eliminarea acesteia in cursul menstruatiei lunare.
Testosteronul va maturiza structurile masculine la barbat.
Bineinteles cã aceste fenomene au loc la pubertate, adica intre 10 si 18 ani, cand gonadele intra in functiune, iar individul devine capabil de reproducere.
Tot la pubertate motivatia sexuala a omului, numita Libido, se activeaza si apare atractia sexuala.
Pentru aceasta la om este absolut necesara o cantitate semnificativa de hormoni androgeni sau estrogeni, in circulatia sangvina.
Cand ovarul nu mai secretã suficienti hormoni, menstruatia nu mai apare, ceea ce in mod normal se intampla la menopauza.
Din cu totul alte motive, menstruatia se opreste temporar daca femeia ramane gravida.
La barbat, testiculul nu isi diminuã functia cu aceeasi brutalitate odata cu varsta ; de aceea, existenta climacteriului masculin este controversata.
Dupa climacteriul feminin si masculin, aparatul genital ivolueaza treptat, iar libidoul scade, mentinandu-se numai memoria experientelor anterioare.
( 1 ) Intersexualitatea
Este un Sindrom caracterizat prin prezenta la acelasi individ, a unor caractere de ambele sexe.
Cel mai frecvent, mecanismul este hormonal.
Spre exemplu, este suficient ca o femeie, care nu stie ca este gravida, sa foloseasca medicamente care contin hormoni androgeni ( de pilda, anabolizante ), pentru ca viitorul ei copil, daca urma sa fie o fata, sa se nasca cu intersexualitate.
Exista numeroase tipuri de intersexualitate, astfel incat orice baiat la care testiculele nu sunt in bursele scrotale, si orice fata cu amenoree primara, deci la care nu a aparut menstruatia pana la 18 ani, nu au un sex gonadic cert, si trebuie sa fie consultati de endocrinolog.
In cazul copiilor care se nasc cu organe genitale externe ambigue, stabilirea sexului social pe certificatul de nastere, trebuie facuta cu mare responsabilitate de medic, si numai dupa efectuarea unor analize de specialitate.
Deoarece constiinta sexului propriu se definitiveaza de la varsta de 3 ani, orice incercare de schimbare a sexului dupa aceasta varsta, atrage perturbatii psiho-patologice majore.
( 2 ) Intersexualitatea
Este un tip de sexualitate intermediara intre tipul masculin si feminin, rezultat al unor dereglari aparute in perioada embrio-fetala, a etapelor de sexualizare.
In cadrul formelor de intersexualitate amintim : sindromul de virilizare la femei, cu mai multe forme clinice, in functie de varsta la care apare modificarea hormonala ( hiperandrogenismul ).
La femeia adulta apar urmatoarele forme de masculinizare : pilozitate de tip masculin, hiperseboree, acnee, dezvoltarea sistemului muscular, hipertrofie clitoridiana si de defeminizare : hipotrofia sau atrofia sanilor, reducerea pana la disparitie a tesutului adipos cu dispozitie specifica feminina, infantilism genital, tulburari ale ciclului menstrual, sterilitate ; modificari ale comportamentului psiho-sexual cu hiper- sau hipo-sexualitate.
In timpul actului sexual, femeia cu initiativa este activa, avand preferinte pentru anumite pozitii copulatorii ; la femeile cu hipertrofie clitoridiana exista o inclinatie spre perversiuni sexuale, cum ar fi lesbianismul.
Pseudohermafroditismul
Este o intersexualitate definita stiintific printr-o discordanta intre sexul genetic cromozomial – gonadic – si sexul gonoforic intern, genital extern si hormonal pubertar ( Stoica ).
In cazul pseudohermafroditismului masculin, persoana de sex genetic masculin are testicule disgenetice, ectopice ( lombare, pelvine in canalul inghinal sau labii ), organe genitale externe de tip apropiat celor de sex feminin, cu clitoris, vulva si vagin separat de uretrã, dar fara uter si anexe.
Se mai poate infatisa sub forma prezentei de uter, tube si pseudovagin, labii cu aspect scrotal.
Se intalnesc si situatii cand exista glande anexe ale organelor genitale externe, apropiate de tipul de sex masculin, si cu sistem genital intern feminin, sau coexistenta de uter si tube cu organe genitale externe de tip masculin.
La pubertate se pot dezvolta, fie caractere sexuale secundare masculine, daca testiculul secreta androgeni, penisul se dezvolta si se poate realiza copulatia, fie caractere sexuale secundare feminine, pseudo-vaginul permitand copulatia.
Legal, persoanele cu pseudo-hermafroditism masculin, cu organe genitale externe mai apropiate de genul masculin, se declarã barbati in actul eliberat de Consiliul Popular, iar persoanele cu organe genitale externe apropiate de tipul feminin, se declara de sex femeiesc.
Pseudohermafroditismul feminin
Este conditionat de o eroare in metabolismul hormonilor steroizi corticosuprarenali.
Persoana de sex genetic feminin, in loc de gonade feminine, prezinta organe genitale externe ambigui, cu clitoris peniform, cu labii unite imitand scrotul, insa fara testicule.
Caracterele sexuale secundare, ce apar dupa pubertate, ca si comportamentul, sunt de tip feminin.
Testiculul feminiza(n)t
Este o forma particulara de intersexualitate, ce se caracterizeaza prin :
- tip constitutional feminin, cu glande mamare normale sau hipoplazice ;
- organele genitale externe sunt feminine, adeseori subdezvoltate ;
- vaginul absent sau hipoplazic, cu un clitoris normal sau hipertrofic ;
- gonadele reprezentate prin testicule, sunt de obicei ectopice, cu structura imatura.
Comportamentul poate fi masculin-feminin, asexual sau ambosexual.
Hermafroditismul adevarat
Este definit prin prezenta, la acelasi individ, a ovarului si testiculului, functionale sau nu, insotite de organe genitale normale sau anormale.
El se intalneste foarte rar in cadrul speciei umane.
Organele genitale externe, ca si cele interne, pot fi apropiat feminine sau masculine, au ambigui.
In asemenea cazuri este foarte greu de precizat sexul atunci cand se declara nou-nascutul, ca rezultat al dificultatii in stabilirea acestuia ; de obicei, la nastere, marea majoritate sunt declarati baieti, la pubertate sau post-pubertate, situatia devenind iar delicata.
Cauza hermafroditismului adevarat poate fi rezultatul unei duble fecundatii sau, exceptional, al fuziunii a 2 zigoti de sex opus.
Micropenisul
Prezenta la nastere a unui penis mic, dar normal conformat, caracterizeaza mai multe boli, toate avand comun faptul ca s-a produs prea putin testosteron in perioada fetala.
Vorbim de micropenis, cand dimensiunile acestuia sunt sub 2,5 cm la nastere.
Dimensiunea normala a penisului este intre 3 – 4 cm la nastere si creste foarte putin pana incepe pubertatea.
In perioada initiala a pubertatii, este greu de deosebit un copil cu micropenis veritabil, de un copil la care pubertatea se va declansa spontan ceva mai tarziu.
In orice caz, studii aprofundate au aratat ca micropenisul ramane sensibil la actiunea hormonilor androgeni, numai in perioada timpurie a vietii, sexualitatea maxima fiind la 3 luni.
La varsta adulta penisul nu va mai creste sub actiunea androgenilor.
Cea mai eficienta metoda de tratament este administrarea de testosteron pe cale generala, in perioada copilariei si a adolescentei, cu grija sa nu se provoace o maturizare precoce a oaselor.
Pe de alta parte nu s-a reusit nici la om, si nici exerimental sa se mareasca penisul cu ajutorul testosteronului, peste dimensiunea lui normala stabilita genetic.
( Extras din Medicina pentru Familie sub redactia Prof.dr.Marin Voiculescu, membru corespondent al Academiei R.S.R., Autori : Acad.prof.dr. Ana Aslan, dr.Bungetianu, farm. O.Bojor, [...] prof.dr.M.Voiculescu, Ed. Medicalã, Bucuresti, 1986 )
( Extras din Adolescenta, Sexualitate intre normal si patologic, Vasile Nitescu, doctor in Stiinte Medicale, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1985 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu