Tulburãri sexuale la femeie : Vaginismul. Frigiditatea ( 1 )
Având în vedere faptul cã în cadrul actului sexual existã si o participare psiho-emotionalã de ambele pãrti, o tulburare apãrutã la unul dintre parteneri influenteazã direct acest act, putând deprecia în cele din urmã comportamentul copulator al celor douã persoane.
La femeie s-au descris mai multe tipuri de tulburãri.
Dintre acestea, mai importante sunt urmatoarele :
Vaginismul
Se caracterizeazã printr-o sensibilitate crescutã la nivelul vaginului ( hiperestezie dureroasã vulvo-vaginalã ).
El determinã contractura reflexã a musculaturii vulvo-vaginale, perineale si uneori, tot reflex, chiar a muschilor aductori ai coapsei si ai peretelui abdominal, înainte de intromisiunea penisului, creând o imposibilitate de penetrare a acestuia ( a vaginului ), sau de miscare in timpul actului sexual.
Astfel, actul sexual devine imposibil sau foarte dificil de efectuat.
Existã un vaginism primitiv si un vaginism secundar, rezultat al unor afectiuni locale, dobândite anterior.
Cauzele vaginismului sunt datorate, uneori si unei conduite gresite din partea partenerului, mai ales cand acesta este brutal, agresiv, lipsit de experientã, toate acestea constituind atat trauma fizicã, cat si trauma psihicã.
Un alt motiv este dat de faptul cã partenerul nu pregãteste îndeajuns partenera, inainte de contact sexual, sãrind inabil etapa preludiului.
Barbatul dã astfel dovadã, fie de indiferentã sau nepricepere, fie de egoism.
Ori, nimic nu este mai daunator intr-o relatie fireascã de dragoste, decat egoismul.
Se adaugã apoi, in altã ordine, prezenta unui partener nedorit, in cazul femeii.
De asemenea, contactul sexual dureros sau conditiile neprielnice unui act sexual pot constitui tot atâtea cauze de vaginism.
Vaginismul primar, daca nu dispare spontan sau intr-un timp scurt, poate fi remediat prin Fizioterapie, ori prin diverse modalitati de tratament local.
In vaginismul secundar, unde existã o cauzã generatoare genitalã, ca eroziune sau ulceratie a vulvei, introitului, a vaginei, herpes sau stari alergice, edem, infectii vulvo-vaginale, cicatrice cheloide, nevroze si altele, se va actiona pentru indepartarea lor, de catre servicii medicale specializate.
Se indicã, in aceste cazuri, repaus genital obligatoriu o perioadã de timp, pana la vindecarea bolii, tratament cauzal local si general.
Se vor trata, de asemenea, starile nevrotice, se va indica sportul in aer liber, helioterapie, administrarea de vitamine.
In vaginismul care apare la menopauzã va fi aplicat un tratament cauzal, prin administrare locala si generala de hormoni, pomezi sau ovule, vitamine A, C, E, toate asigurand troficitatea cailor genitale.
Frigiditatea
S-a mai numit anafrodisie, anestezie sexualã sau anorgasmie.
Frigiditatea se caracterizeaza prin imposibilitatea femeii de a avea orgasm sexual, prin coit vaginal, cu un partener heterosexual sau, dupa unii autori, constituie rezultatul absentei libidoului.
Frigiditatea aparuta la femeia care nu a mai avut orgasm trece neobservata un timp, fiind incadrata in normalitate.
La femeia care a cunoscut orgasmul, aceastã tulburare este sesizata rapid, producand animozitati, discutii reciproce, care pericliteaza adesea cuplul familial.
Uneori, femeia cautã sa mascheze frigiditatea, dar cu timpul apar dureri lombare si pelvine in timpul actului sexual sau la efort, irascibilitate, nemultumire.
Femeia cu frigiditate ramane in stare de tensiune si congestie pelvinã, ca rezultat al faptului cã musculatura nu se relaxeaza, intrucat senzatiile erectile nu realizeaza si o descarcare a afluxului de sange crescut, neexpulzand astfel secretia acumulata, si pastrand starea de congestie a organelor genitale.
Existã o frigiditate totalã, cu absenta impulsului sexual, in care femeia este indiferentã la actul sexual, sau chiar simte repulsie fata de actul sexual.
In frigiditatea incompletã existã impuls sexual, dar lipseste orgasmul.
In frigiditatea partialã existã o sexualitate diminuatã, cu o stare de semisatisfactie organica, cu imposibilitate de a ajunge la orgasm vaginal.
S-a mai descris falsa frigiditate, atunci cand femeia este frigidã numai in anumite situatii, si frigiditatea conjugalã, rezultata din actul sexual conjugal incomplet, datorat partenerului, ca rezultat al “uzurii” conjugale la care apare un deficit de libidou.
Frigiditatea conjugalã se remediazã de catre parteneri, prin schimbarea si adaptarea unor tehnici copulatorii adecvate.
Mai existã si frigiditatea relativã a femeii cu hiperandrogenism ce ajunge la orgasm, in special, prin excitarea organelor erectile.
Frecventa frigiditatii variaza intre 25 – 40 % din totalul femeilor studiate.
In realitate insa, valorile sunt mai mari.
Cauzele frigiditatii pot fi ginecologice, datorate unor malformatii ale organelor genitale, infantilism genital, rupturi de perineu, inel vulvar sau vaginal largit, afectiuni inflamatorii, neadaptarea organelor genitale ale celor doi parteneri, stari post-operatorii ginecologice, clitoris prea sus situat, greseli in conduita sau potenta partenerului mascul.
De asemenea, printre cauze mai pot fi enumerate unele boli, ca :
- diabetul,
- intoxicatii cronice cu tutun sau alcool,
- stari anxioase,
- boli cronice,
- avitaminoze,
- boli endocrine,
- leziuni cerebrale si medulare,
- neuropsihice,
- lues,
- socuri,
- traumatisme,
care pot duce la scaderea sau la lipsa libidoului, precum si administrarea de contraceptive.
De asemenea, inhibitia dorintei sexuale si a orgasmului pot fi determinate de :
- frica aparitiei unei sarcini neprogramate,
- de boli venerice,
- conflicte conjugale,
- lipsa armoniei psiho-afective,
- casatorie din interes,
- tehnici copulatorii neacceptate de femeie, etc.
Se mai adaugã inhibitia corticala, din cauze obscure, neexplicate sau explicate pueril, traduse prin cuvinte ca “nu pot”, sau “nu trebuie”.
Examenul clinic general neurologic, endocrinologic, psihiatric si genital va evidentia, de la caz la caz, cauzele particulare, specifice, si tratamentul adecvat, diferentiat, individualizat.
Tratamentele care urmaresc vindecarea acestor maladii sunt specific medicale, chirurgicale, psihoterapice, fizioterapice, sau masaje ginecologice, efectuate sub supravegherea medicului de specialitate.
Se mai recomandã folosirea mijloacelor igienice generale, ca :
- miscarea in aer liber,
- climatul heliomarin,
- climatul montan,
- diverse sporturi,
- muncã rationalã,
- curã termalã la baile Felix, Herculane, Sovata, Techirghiol si Geoagiu.
Se recomandã folosirea condimentelor : cafea, cacao, ciocolata, ardei, mustar, piper, bauturi alcoolice in doze mici.
( Extras din Adolescenta, Sexualitate intre normal si patologic, Vasile Nitescu, doctor in Stiinte Medicale, Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1985 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu