Bonjour à tous! Buna ziua ! La "Constitution" du Royaume-Uni ( U.K. ) / "Constitutia" Marii Britanii
Je lisais à la page 103 du Journal de [ l'an ] 1915 de Marthe Bibesco ce qu'elle a consigné pour le "Lundi, 26 juillet" : " [...] Enrôlement ( engagement dans l'armée ) en Angleterre. Les Français sont inquiets. Est-ce que les libertés de Magna Charta et des statuts d'Oxford, dont les Anglais jouissent depuis déjà 1215, résisteraient-elles en 1915 ? L'Anglais tient à sa liberté, tout particulièrement à celle de sa personne. Deux millions d'hommes se sont enrôlés, d'autres sont en train de le faire. Ils ont choisi leur moment, disent les bourgeois de la middle class [ de la classe moyenne, de la bourgeoisie ]. Afin d'imposer aux autres ce devoir, y aura-t-il quelqu'un qui osera supprimer l'Habeas corpus, la garantie de la liberté de la personne, du pacte moral de la Constitution ?"
Je vous envoie cette page du Journal 1915 de Marthe Bibesco, ainsi que la Constitution du Royaume-Uni, plus exactement, vu que le Royaume-Uni n'a pas de constitution écrite, mais plusieurs actes [ écrits ] à valeur constitutionnelle, lesquels, ensemble avec les coutumes et les droits acquis constituent la "Constitution", je vous envoie ce qu'on appelle :
"Les Actes constitutionnels du Royaume-Uni de la Grande-Bretagne et de l'Irlande du Nord", réunis dans un petit livre que nous appelons pourtant : "La "Constitution" du Royaume-Uni de la Grande-Bretagne et de l'Irlande du Nord".
Citeam la pagina 103 din Jurnal 1915 al Marthei Bibesco, ceea ce a consemnat ea pentru ziua de Luni, 26 iulie :
Va trimit pagina respectiva ( cartea, toata, Jurnalul 1915 vi l-am trimis deja, cred, in data de 29 aprilie 2017, pentru ca atunci am fotografiat cartea ) din Jurnalul din 1915 al Marthei Bibescu.
De asemenea va trimit ceea ce numim - totusi - " Constitutia" " Angliei", mai precis "Actele constitutionale ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord".
Este interesant de vazut cum au luptat - la propriu - englezii, baronii, clerul, si pana la urma, mai apoi, cu mic cu mare, pentru drepturile si libertatile lor, cum au luptat impotriva impozitelor sau cu privire la impozite....
Pe scurt am s-o numesc totusi Constitutia " Angliei" sau a Marii Britanii, dar repet si va spun : Marea Britanie NU ARE O CONSTITUTIE SCRISA [ cum are de pilda Franta sau Romania ] , ea face parte din tarile care nu au o constitutie scrise, insa are acte cu valoare constitutionala, care, impreuna cu [ acele ] cutume, cu, cutumele si cu drepturile castigate, - toate impreuna acestea, alcatuiesc " Constitutia Marii Britanii..."
Deci :
Actele constitutionale ( sau acte cu valoare constitutionala, pentru ca, asa dupa cum veti vedea in carte, aici sunt nuante, discutii, precizari ) + cutumele + drepturile castigate = " Constitutia" Marii Britanii.
In mod corect se numeste asa :
"Actele constitutionale ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord" ( = " Constitutia" "Angliei" ).
Adica, asa, in limba comun, ne vine mai repede sa spunem " Anglia" dar este vorba de Marea Britanie ( Anglia, Tara Galilor, Scotia ) si Irlanda de Nord, care alcatuiesc la un loc
Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nor.
Statute = legi ; lois ;
statute-law = dreptul scris ; droit écrit ;
common law
Este interesant de citit, vedeti in "Actele constitutionale ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord" , primele pagini si paginile 22 si urmatoarele, si paginile 36, 37 si urmatoarele.
Este insa de citit, in intregime.
Mai intai, pagina din Jurnal 1915 Martha Bibescu si cu notiuni de vocabular ( pagini extrase din Dictionarul Larousse Bilingv Francez-Englez si Englez-Francez, vi-l amintiti ? Cu fotografiatul lui am ramas la litera alfabetului " P " de la pact. Il "vom", adica eu il voi termina de fotografiat... )
Dupa aceea, incep si trimit cartea "Actele constitutionale ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord".
Trebuie sa va spun ca in anul I 2005-2006 la facultatea de Drept, la disciplina DREPT CONSTITUTIONAL SI INSTITUTII POLITICE, profesorul nostru titular de curs, domnul Nicolae PAVEL, NE-A PREDAT DESPRE "Actele constitutionale ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord", asa cum ne-a predat si Constitutia Statelor Unite ale Americii si desigur Constitutia Romaniei noastre.
Cu alte cuvinte va trimit o parte din materia noastra de la curs, din anul intai ( semestrul 1 + 2 ), cand am studiat intregul an universitar : Drept Constitutional si Institutii Politice, desi, cele mai multe discipline de Drept se "bucurau " [ in realitate nu se bucurau ] de studiu timp de un singur semestru [ si ar fi necesitat macar 2 semestre, iar dreptul penal special, 3 semestre, dupa cum ne spunea profesorul nostru, domnul +++Gh.DIACONESCU de penal special ].
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu