Bonsoir à tous! ( 2 ) Buna seara ! La Chasse aux voleurs/Vanatoare de hoti: Prof.T.Butoi (livre,extrait)
Un extrait ou la première partie d'un livre écrit par notre professeur de Psychologie judiciaire, M.Tudorel ( Badea ) BUTOI-SEVERIN, je crois qu'il s'appelait aussi "Badea" dans un autre livre, mais nous l'avons connu comme "Monsieur le professeur Tudorel BUTOI".
Il a été notre professeur pendant la première année de faculté de Droit, l'année universitaire 2005-2006.
Et il nous a recommandé ses livres, dont voici un qui s'intitule :
Vanatoare de Hoti, ou La Chasse aux Voleurs.
Selon moi c'est un livre inhumain, que je n'ai pas pu lire entièrement, c'est vouloir voir le pire, là où il y a le mal. Oui, le mal existe, mais ne regarder que les aspects mauvais de la vie, voir le mal partout et dans chacun des être humains, avoir un regard mauvais sur tout et sur TOUS, je trouve cela INHUMAIN.
Mais, la société roumaine a été aussi inhumaine.
Cependant, ne faut-il pas s'élever au-dessus de tout mal ?
Le langage est inhumain, celui qui est spécifique aux voleurs, aux criminels et aux tsiganes de la Roumanie, mais, hélas, faut-il l'imiter ???
La vie est laide, mais faut-il l'enlaidir pour autant ?
La Milice judiciaire d'avant la révolution roumaine du 22 décembre 1989, mais aussi d'après les jours de la révolution....
La République athée dans toute sa "splendeur", une vie sauvage et de sauvauges, un langage abondant maléfique et dégoûtant, aucune lumière, aucun espoir, si la vie n'était faite que de gens pareils, à quoi bon naître, à qui bon mettre au monde des enfants ???
Mais, attention, les faits décrits et racontés sont réels !!!!!
Et quelle indifférence face à la pauvreté et à la misère humaine !
Aucun souci pour les iniquités, pour les injustices, pour le manque d'éducation, mais seulement le but de...chasser les voleurs....
La Chasse aux voleurs....
Oui, aux voleurs de la vie !
Qui est meilleur d'entre eux ?
Prima parte a cartii Vanatoare de hoti, una din cele 3 carti pe care ni le-a recomandat profesorul Tudorel Butoi in anul I la Psihologie judiciara, le am si pe celelalte doua, sunt, intr-un fel si mai cumplite....
Barbati criminali si femei criminale, sunt subiectul celorlalte doua carti.
IN primele fotografii mai vedeti o carte pe care Universitatea ( si facultatea ) o singura data, ne-a oferit-o gratuit, alaturi de alte cateva carti, adica manuale, la alegere.
Erau poate vechi, in sensul de ne-actualizate.
Pentru ca nu sunt efectiv vechi.
Cartea pe care nu am fotografiat-o, ii vedeti doar copertile este din 2004 si se numeste " Elemente socio-juridice de control social pe terenul deviantei speciale", e valabila si azi, sigur ca, pe ici pe colo, legislatia pesemne s-a mai modificat. Dar chiar si asa, cat priveste legile si o lege, trebuie sa le stii ( sau sa stii ca au existat, si ce numar au avut ) si pe cele anterioare legii in vigoare, undeva exista o evidenta a legilor, de la vechi la noi.
[...]
( 2 )
"Vanatoare de hoti" este o carte pe care am cumparat-o de la librarie, este scrisa chiar de profesorul Tudorel Butoi si in carte il vedem in actiune, pentru ca lucra in Militie, inainte deci de 1989, dar a ramas in Militie, in Politie si dupa 1989.
Din cate auzisem noi, s-a pensionat si a trecut in rezerva, Colonel, cand eram noi prin anul II 2006-2007 de facultate la Drept.
Insa isi continua activitatea, mai ales la Poligraf sau lie detector.
Sunt capitole necitite de mine, dar am rasfoit toata cartea si am citit capitole mai indepartate, pe care sau unde am si subliniat, potrivit obiceiului meu.
Cartea nu e mare, dimpotriva, si este din 2002, poate am s-o fotografiez toata, si puteti citi, la alegere, Capitolele....
Mai spre sfarsit am gasit din nou, capitole, oarecum mai interesante.
Pentru ca, remarc - deci eu spun ce rezulta din carte !!!!! - paginile cartii, intamplarile sunt pline de tigani, pentru ca asa este, si ei sunt insotiti de limbajul care le este propriu.
Nu mai spun de obiceiuri.
Totusi, o societate nu poate ramane asa de limitata, de instinctuala si ce instincte !!!!
Cand am terminat liceul si mai eram invitata acasa la familia Gheorghita de la etajul 5, dna Gheorghita mi-a imprumutat o data una sau poate doua - parca de la ei le-am citit ? - carti politiste, cu intamplarile eroului numit Capitanul Apostolescu.
Nu stiu daca autorul cartii era chiar personajul din cartea sa, nu mai retin decat ca eroul, capitanul Apostolescu, care lucra la Militie, era un personaj care vorbea frumos si se exprima - oricum nu lesinai, si nu credeai ca ai nimerit pe alta planeta, cum crezi cand citesti Vanatoare de hoti ! - oricum, se exprima frumos....
Era un capitan care se purta frumos, avea studii, nu simteai ca are pica sau ura pe oameni, si el cu toate acestea isi facea si el, datoria.
Si el prindea infractorii.
Acuma nu stiu daca era asa de placut si agreabil, numai pentru ca era eroul unei carti, de dragul Literaturii adica, sau daca si in realitate exista un miez de adevar, sau existau asa capitani de Militie !
olivia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu