Drept international public : Drept international penal ( 1 )
Definitie si încercãri de codificare
In cazul in care persoanele fizice, in calitatea lor de organe ale Statului ( sau in situatii asimilate, descrise in Cursul anterior ), respectiv de persoane private, savarsesc infractiuni internationale ( atunci cand decid, ordonã sau executã, respectiv savarsesc fapte / acte care cand sunt incriminate si pedepsite de dreptul international ), alaturi de angajarea raspunderii internationale a Statului ( in primul caz ) este angajatã si raspunderea penalã a persoanelor respective, in cadrul asa-numitului Drept International Penal.
Dupa constante si repetate eforturi de codificare, Comisia de Drept International a adoptat, in 1996, un Proiect definitivat de Cod al Crimelor contra Pãcii si Securitãtii Umanitãtii – Draft Code of Crimes against Peace and Security of Mankind – cu 20 de articole, impartit in doua parti :
- “Dispozitii generale”, si
- “Crime contra pacii si securitatii umanitatii”.
Notã :
Proiectul prevede cã :
( 1 ) Aceste crime sunt ( articolele 16 – 20 ) :
- crima de agresiune,
- crima de genocid,
- crimele contra umanitatii,
- crimele contra Personalului ONU si Personalului asociat,
- crimele de rãzboi.
( 2 ) Aceste crime sunt pedepsibile, chiar daca ele nu sunt incriminate in dreptul national al unui Stat interesat sau implicat.
( 3 ) Raspunderea individului pentru aceste crime nu afecteaza raspunderea Statului in cauza, iar ordinul guvernamental sau al superiorului ierarhic nu il exonereaza de raspunderea penala, putand fi insa considerat ca motiv de diminuare a pedepsei ( articolele 4 si 5 ).
( 4 ) Superiorul ierarhic raspunde, de asemenea, daca subordonatul sãu a savarsit o astfel de crimã, in cazul in care avea cunostinta sau putea cunoaste aceasta si nu a luat toate masurile necesare pentru a împiedica sau reprima savarsirea.
( 5 ) Calitatea oficiala, inclusiv cea de Sef de Stat sau de guvern, nu este exoneratoare de raspundere penalã.
( 6 ) Statele sunt invitate sa ia masurile necesare pentru stabilirea competentelor lor pentru judecarea si pedepsirea crimelor prevazute la articolele 17 – 20, fara a se prejudicia competenta unei Curti Penale Internationale.
( 7 ) Pentru crima de agresiune se prevede competenta Curtii Penale Internationale, neinterzicandu-se insa posibilitatea judecarii de catre un Stat, a unui cetatean al sãu responsabil ( in calitate de conducator sau organizator ) pentru planificarea, pregatirea, declansarea sau conducerea unei agresiuni comise de acel Stat.
( extras din Drept International Public Sinteze pentru examen Editia a III-a revazuta si adaugita, prof.univ.dr. Adrian Nastase, drd. Bogdan Aurescu, drd. Cristian Jura ), Ed. All Beck, 2002, Bucuresti )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu