Drept international public : Drept international penal ( 2 )
Infractiunile internationale
Crimele contra pãcii
Definitie :
Plãnuirea, pregãtirea, dezlãntuirea sau purtarea unui rãzboi de agresiune sau a unui rãzboi cu violarea tratatelor, a garantiilor sau acordurilor internationale sau participarea la un plan deliberat sau la un complot pentru savarsirea uneia din aceste fapte ( cu trimiterea la definitia agresiunii – Rezolutia Adunarii Generale a ONU nr. 3314 / 14 decembrie 1974 ).
Crimele contra umanitãtii
Definitie :
Asasinatul, exterminarea, ducerea in robie, deportarea sau orice act inuman comis impotriva populatiilor civile inaintea sau in timpul razboiului, precum si persecutiile cu caracter politic, rasial sau religios ( definitie data de Statutul Tribunalului de la Nürnberg ).
Proiectul de Cod al crimelor contra Pãcii si Securitãtii Umanitãtii, adoptat de Comisia de Drept International in 1954, adaugã la motivele de ordin politic, rasial sau religios si pe cele de ordin cultural si social.
In Statutul Curtii Penale Internationale, adoptat la Roma la 17 iulie 1998, in articolul 7 alineatul ( 1 ) crimele contra umanitatii sunt definite ca fiind “oricare dintre urmatoarele acte, atunci cand sunt comise ca parte a unui atac larg raspandit sau sistematic, indreptat impotriva oricarei populatii civile :
- crimã ;
- exterminare ;
- ducere in sclavie ;
- deportare sau transfer fortat de populatie ;
- detentie sau altã privare severã de libertate fizicã, cu violarea normelor fundamentale de drept international ;
- torturã ;
- viol, sclavaj sexual, prostitutie fortatã, sarcinã fortatã, sterilizare fortatã si orice altã formã de violenta sexuala comparabila ca gravitate ;
- persecutie impotriva oricarui grup sau colectivitate identificabile din motive politice, rasiale, nationale, etnice, culturale, religioase, de sex sau din alte motive universal recunoscute ca de neacceptat, conform Dreptului International ;
- disparitia fortatã a persoanelor ;
- crima de apartheid ;
- alte acte inumane cu caracter similar, care produc cu intentie mari suferinte sau vatamari grave sanatatii corporale, fizice sau mentale”.
Crima de genocid :
( 1 ) Face parte din categoria crimelor contra umanitatii.
( 2 ) Este regementata de Conventia privind prevenirea si reprimarea genocidului ( 9 decembrie 1948 ).
( 3 ) Definitie :
Actiuni comise cu intentia de a extermina in intregime sau partial un grup national, etnic, social sau religios, constând in :
- exterminarea fizica a membrilor grupului,
- vatamarea grava a integritatii fizice sau mentale a membrilor grupului,
- supunerea grupului in mod intentionat, la conditii de existenta care ar duce la distrugerea lui fizica, partiala sau totala,
- masuri care urmaresc impiedicarea nasterilor in cadrul grupului,
- transferul fortat de copii de la un grup la altul.
Se prevede pedepsirea celor care savarsesc acte de genocid, indiferent de calitatea lor ( in numele Statului, sau ca persoane private ).
Aceeasi definitie a fost preluata, intr-un articol separat ( articolul 6 ) de cel privind crimele contra umanitatii, in Statutul de la Roma al Curtii Penale Internationale.
Crimele de rãzboi
Definitie :
Violarea normelor si obiceiurilor razboiului, cuprinzand asasinatul, relele tratamente si deportarea pentru muncã fortatã sau in orice alt scop a populatiei civile din teritoriile ocupate, asasinarea sau relele tratamente aplicate prizonierilor de razboi sau persoanelor aflate pe mare, executarea ostatecilor, jefuirea bunurilor publice sau private, distrugerea sau devastarea nejustificate de exigente militare, etc.
- Articolul 8 al Statutului Curtii Penale Internationale stabileste jurisdictia Curtii asupra crimelor de razboi, in special cand sunt comise ca parte a unui plan sau politici, sau ca parte a comiterii pe scarã largã a unor astfel de crime.
Alte infractiuni internationale, pe care Statele s-au angajat sa le incrimineze si sa le pedepseasca in Ordinea Juridica Internã, printr-o serie de Conventii internationale :
- sclavajul si traficul cu sclavi ( prin Conventia de la Geneva, din 25 septembrie 1926, privind sclavajul si Conventia suplimentara referitoare la abolirea sclavajului, a comertului cu sclavi si a institutiilor si practicilor analoge sclavajului, din 7 septembrie 1956 ) ;
- traficul de stupefiante ( prin Conventia de la Geneva din 1936, Conventia unicã asupra stupefiantelor din 1961, Conventia asupra stupefiantelor psihotrope de la Viena din 1971, Conventia ONU contra traficului ilicit de stupefiante si substante psihotrope din 19 decembrie 1988 ) ;
- comertul cu femei si copii ( prin Conventiile de la Paris din 1904 si 1910, Conventia de la Geneva din1921 pentru suprimarea comertului cu femei si copii, Conventia de la Geneva din 1933, Conventia pentru reprimarea traficului cu fiinte umane din 25 iulie 1951, Conventia pentru eliminarea oricaror forme de discriminare fata de femei din 1979 ) ;
- difuzarea de publicatii pornografice ( Conventiile de la Geneva din 1910 si 1923 ) ;
- falsificarea de moneda ( prin Conventia de la Geneva din 1929 ) ;
- pirateria, terorismul international ( prin Conventia de la Geneva din 1937 pentru prevenirea si reprimarea terorismului, Conventia de la Tokio din 1963 referitoare la infractiuni si anumite acte savarsite la bordul aeronavelor, Conventia de la Haga din 1970 pentru reprimarea capturarii ilicite a aeronavelor, Conventia de la Montreal din 1971 pentru reprimarea actelor ilicite contra securitatii navigatiei maritime, si Protocolul pentru pedepsirea actelor ilicite contra securitatii platformelor fizice de pe platoul continental, de la Roma, din 1988, Conventia privind prevenirea si pedepsirea crimelor contra persoanelor protejate pe plan international, inclusiv agentii diplomatici, etc.
( extras din Drept International Public Sinteze pentru examen Editia a III-a revazuta si adaugita, prof.univ.dr. Adrian Nastase, drd. Bogdan Aurescu, drd. Cristian Jura ), Ed. All Beck, 2002, Bucuresti )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu