Administratia prezidentiala
Prin “ Administratia prezidentiala “ intelegem serviciile publice, aflate la dispozitia Presedintelui Romaniei pentru indeplinirea atributiilor sale.
Administratia prezidentiala este organizata si functioneaza in baza Legii nr. 47 / 1994 [ care a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 210 din 25 aprilie 2001 si a fost modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 176 / 2001, aprobata prin Legea nr. 260 / 2002 – a se vedea Fisa legii la zi pe site-ul Bazei Legislative ( Repertoriului legislativ ) a Camerei Deputatilor ] – privind serviciile din subordinea Presedintelui Romaniei, si are ca scop asigurarea exercitarii, de catre seful Statului, a prerogativelor care ii sunt stabilite prin Constitutie si legi.
Compartimentele si functiile din structura Administratiei prezidentiale, organizarea, functionarea si atributiile acestora se stabilesc prin Regulamentul de organizare si functionare, care se aproba de catre Presedintele Romaniei.
Printre structurile care functioneaza in cadrul Administratiei prezidentiale, amintim :
§ Cabinetul Presedintelui ;
§ Secretariatul General ;
§ Departamentul de analiza politica ;
§ Cancelaria ordinelor ;
§ Directia de protocol ;
§ Directia de documentare si informare.
Functiile de conducere specifice, din cadrul Administratiei prezidentiale sunt cele de consilier prezidential, cu rang de ministru, si cele de consilieri de Stat, cu rang de secretar de Stat.
Numirea si eliberarea din functie, a consilierilor prezidentiali, se fac de Presedintele Romaniei.
Numirea si eliberarea din celelalte functii ale Administratiei prezidentiale, se fac potrivit Regulamentului de organizare si functionare.
Personalul Administratiei prezidentiale este alcatuit din persoane detasate, la cererea Presedintelui Romaniei, din ministere si alte autoritati publice, precum si din persoane incadrate direct pe functiile sau posturile, pe care urmeaza sa le primeasca.
Acest personal poate fi incadrat, numai pe baza increderii acordate de Presedintele Romaniei, si cu conditia semnarii unui Angajament de loialitate.
Retragerea increderii are ca efect revocarea incadrarii, precum si incetarea detasarii, eliberarea sau destituirea din functie, ori desfacerea contractului de munca, dupa caz.
Aceste reglementari se aplica in mod corespunzator, si personalului de ordine si paza afectat Administratiei prezidentiale.
Administratia prezidentiala stabileste relatii de colaborare cu autoritatile publice, si primeste sprijinul acestora, in vederea infaptuirii prerogativelor si exercitarii competentelor ce revin Presedintelui Romaniei.
Finantarea cheltuielilor de functionare, a Administratiei prezidentiale, se asigura de la bugetul de Stat, si din venituri extrabugetare, realizate si administrate in conditiile legii.
( extras din cursul de Drept Administrativ – Partea Speciala - ( cu sinteze tematice ), Consiliul Legislativ, Prof.univ.dr. Mircea Preda, Benonica Vasilescu, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu