Soarele
Cum poate fi observat Soarele ?
Metode de observare
Studiul Soarelui, corpul central al sistemului nostru planetar, are o importanta tripla, si anume :
- prin energia pe care o radiaza, Soarele este sursa de viata pe planeta noastra, si unica sursa de energie in sistemul planetar din care facem parte ;
- prin miscarile sale aparente, care duc la fenomene usor de observat, ca succesiunea zilelor si noptilor si succesiunea anotimpurilor, Soarele este folosit la stabilirea unor activitati, si a unitatilor de timp ;
- prin marea sa apropiere de noi ( fata de aceea a stelelor ), Soarele poate fi studiat in mod amanuntit, si in acest fel pot fi cunoscute, procesele care au loc nu numai in Soare, ci si in stele.
Studiul Soarelui se face prin patru metode :
a) Observarea discului solar cu ajutorul lunetelor.
Observatiile se fac :
§ Fie proiectand discul solar pe un ecran perpendicular pe axa optica a lunetei ;
§ Fie direct prin luneta prevazuta cu filtre, prisme si diafragme pentru a micsora cantitatea de lumina care intra in luneta.
b) Observarea atmosferei solare in timpul eclipselor totale de Soare.
Discul stralucitor fiind acoperit timp de cateva minute, lumina primita de la atmosfera solara permite o mai buna studiere a atmosferei.
Aparate denumite coronografe permit studiul – mai putin perfect – al atmosferei solare si in afara eclipselor.
c) Concentrarea luminii solare pe fanta spectrografului, pentru analiza spectrala, care este mijlocul cel mai puternic de cercetare. In acest scop se utilizeaza instrumente foarte mari si imobile, sub forma turnurilor solare, in care un sistem de oglinzi formand coelostatul, concentreaza razele solare prin turn, pe aparatul de cercetare.
d) Se inregistreaza emisiunea radio a Soarelui, pe diferite frecvente.
Primele trei metode amintite sunt combinate adesea cu inregistrarea pe placa fotografica.
Observatorul din Bucuresti participa, in cadrul colaborarii internationale, la cercetarea Soarelui.
Distanta, dimensiunile si masa Soarelui
Din capitolele precedente, rezulta pentru Soare urmatoarele date :
- Paralaxa orizontala ecuatoriala a Soarelui : PI o = 8 “, 794 ; distanta medie Pamant–Soare : D o = 149 600 000 km, care, datorita excentricitatii orbitei terestre variaza cu +/- 5 milioane de kilometri. Lumina o strabate in 8 h 19 s.
- Diametrul Soarelui este de 1 392 400 km = 109 X diametrul Pamantului.
- Volumul Soarelui este de 1 300 000 X volumul Pamantului , de 600 de ori mai mare decat suma volumelor planetelor. In interiorul Soarelui ar incapea orbita Lunii.
- Masa Soarelui este de 333 000 ori mai mare decat a Pamantului. Ea este egala cu 1,99 X 10 33 g, adica de 745 ori suma maselor planetelor, concentrand 99,86 % din masa intregului sistem solar. De aici rolul sau primordial in sistemul solar.
- Densitatea medie a Soarelui este 0, 255 din aceea a Pamantului, adica 1, 41 in raport cu densitatea apei.
- Acceleratia gravitatiei pe suprafata Soarelui este de 274 m/s 2, deci de 29 ori mai mare decat pe suprafata Pamantului ; pe Soare, greutatea medie de 70 kg a unei persoane ar deveni aproape 2 t.
Un corp ar putea parasi Soarele, daca i s-ar imprima o viteza de 618 km/s, pe cand el paraseste definitiv Pamantul la o viteza de numai 11,2 km/s.
( extras din Astronomie manual pentru clasa a XII-a, Ministerul Invatamantului, Gheorghe Chis, manual elaborat in anul 1965, actuala editie fiind revizuita de prof.univ.dr. Ieronim Mihaila, Editura Didactica si Pedagogica, R.A. Bucuresti )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu