Inteligenta emotionala si EQ
In capitolul 16 vom discuta despre mai multe tipuri de inteligenta si despre ideile lui Howard Gardner.
El a sugerat ca oamenii au o inteligenta inter-personala, si una intra-personala, legate de modul in care oamenii interactioneaza unii cu ceilalti, si cum se comporta ei de unii singuri.
Aceste doua categorii fac parte, din ceea ce alti cercetatori numesc inteligenta emotionala.
Coeficientul emotional - EQ – reflecta abilitatile unei persoane, in cinci categorii diferite :
- Constiinta de sine : cunoasterea propriilor sentimente ;
- Controlul starilor emotionale : cunoasterea modului in care puteti controla sentimentele, si intelegerea a ceea ce se aflã in spatele acestora ;
- Automotivarea : autocontrolul emotional, canalizarea sentimentelor spre directia cea buna, si amanarea sentimentelor de multumire si a impulsurilor inabusitoare ;
- Empatia : sensibilitatea la sentimentele altora, si aprecierea punctului lor de vedere ;
- Controlul relatiilor : prezenta unor trasaturi sociale bune, astfel incat ceilalti au un sentiment bun despre dumneavoastra.
Nu exista o relatie directa intre IQ ( coeficient de inteligenta ), si EQ.
Unii oameni sunt “ destepti “ emotional si inteligent, iar altii nu sunt.
Unii au mai mult din una dintre acestea doua. Majoritatea oamenilor pun accentul pe IQ, dar EQ nu are o importanta mai mica, in determinarea succesului la munca sau in societate.
De ce unii au o compasiune mai mare fata de altii ?
Acesta este un comportament care se invata, sau se afla in conexiunile din creier ?
Secretele EQ sunt la fel de mari, ca si misterele din jurul IQ-ului.
Ce trebuie sa retinem :
§ Starile emotionale sunt sentimente si senzatii, care ar putea fi produse de o combinatie de procese fiziologice si cognitive.
§ Cortexul este implicat in gandurile legate de sentimente, dar starile emotionale in sine, se pare ca isi au originea in sistemul limbic, in special in amigdalã.
§ Stimularea anumitor arii ale creierului, poate produce unele stari emotionale, cum ar fi : teama, mânia, fapt ce sugereaza existenta, in creier, a anumitor centri pentru anumite sentimente.
§ Modul in care oamenii isi inteleg si controleaza starile emotionale, si in care ei stabilesc relatii cu ceilalti, a fost descris ca inteligenta emotionala, iar coeficientul emotional, EQ al unei persoane, ar putea fi la fel de important ca si IQ-ul acestei persoane, in determinarea capacitatii de functionare in societate.
( extras din Sa intelegem creierul, capitolul 15, Creierul simtitor, Arthur S. Bard, Dr. Mitchell G. Bard, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu