Motto : - " Richard opens the play by declaring all in England is well, except with himself " - prezentarea subiectului tragediei " Richard al III-lea ", de William Shakespeare, pe online literature punct com.
Stresul ( 2 )
Stresul ( 2 )
Supraincarcarea sistemului
Medicul Hans Seyle a definit stresul ca “ un raspuns nespecific al corpului la orice cerere i se face “. El a numit aceste “ cereri “, factorii care produc stresul.
Atunci cand corpul este supus la prea mult stres, el poate sa cedeze, de aceea foarte multe probleme de sanatate sunt asociate cu stresul.
Hans Seyle a explicat procesul, folosind trei pasi :
· Alarmã,
· Rezistentã,
· Epuizare.
Raspunsul psihologic imediat la stres, este alarma, procesul pe care l-am descris mai inainte, in care corpul intra intr-o stare de alerta maxima.
In mod normal, stresul dispare dupa aceasta aceasta stare imediata de alarma, iar corpul se intoarce automat la starea sa normala.
Totusi, daca stresul este mai acut sau prelungit, corpul trebuie sa lucreze mai mult, si intra in stadiul de rezistenta, in care hipofiza este stimulata pentru a elibera hormonul adrenocorticotrofic ( ACTH ) care, la randul sau, semnaleaza glandei suprarenale, sa elibereze o clasa de hormoni de stres, cunoscuta sub denumirea de corticosteroizi.
Odata cu trecerea timpului, unii dintre acesti hormoni pot face rau corpului.
De exemplu, pot afecta productia insulinei, ceea ce poate cauza diabet, sau pot afecta vâscozitatea – densitatea sangelui -, ceea ce poate duce la cresterea tensiunii arteriale, si a riscurilor unui infarct miocardic.
Cheia pentru a scapa de stadiul de rezistenta, este reducerea sau eliminarea cauzelor stresului.
Corpul se poate intoarce la normal, dar, cu cat aceasta stare dureaza mai mult, cu atat ea ne afecteaza mai mult sanatatea.
Daca stresul continua prea mult timp ( si “ prea mult “ difera de la o persoana la alta ), corpul ajunge in momentul epuizarii.
El nu mai poate riposta, iar persoana poate suferi o depresie grava, sau chiar boli degenerative.
De ce se imbolnavesc oamenii de ulcer gastroduodenal, din cauza stresului excesiv ?
Stresul provoaca o sporire a productiei de histamina in corp, determinand o crestere a secretiei de acid gastric, si formarea ulcerului.
Aceasta disfunctie poate aparea si in urma tratamentului unor leziuni grave la cap, in special in acele cazuri complicate de comã, si in toate cazurile de crestere a presiunii intracraniene, cum ar fi tumorile craniene, unde sunt folositi steroizi pentru a combate presiunea.
Steroizii cresc secretia de acid gastric, ceea ce, in final, provoaca ulcer.
Cum reducem stresul ?
Anumite cauze ale stresului se afla dincolo de puterile noastre de control, cum ar fi poluarea din mediu, un deces in familie, sau un accident de masina.
Totusi, putem lua masuri pentru a reduce stresul din viata noastra, si chiar de a minimaliza efectul acelor factori necontrolabili.
Iata cateva sugestii :
- Folositi tehnici de relaxare, cum ar fi : respiratia profunda, meditatia, vizualizarile pozitive, si yoga.
- Mergeti pe jos timp de 10 minute, si faceti exercitii fizice in mod regulat.
- Dormiti mult.
- Oferiti-va sa-i ajutati pe ceilalti.
- Ganditi-va la ceea ce aveti de facut, si lucrati mai inteligent, nu mai din greu.
- Amuzati-va cu glume si comedii, la televizor.
- Permiteti-va sa va relaxati in timpul liber.
- Gasiti un remediu fizic al stresului, cum ar fi : lovirea unui sac de box, strangerea in palma a unei mingii, sau o lectie de karate.
- Evitati alcoolul, tigarile, cafeaua.
- Impartasiti cauza stresului altora, astfel incat sa nu fiti nevoit sa suferiti de unul singur.
( extras din Sa intelegem creierul, capitolul 12, Pilotul automat al corpului, Arthur S. Bard, Dr. Mitchell G. Bard, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu