Auzul. Pierderea auzului. Cauze. Implanturile cohleare
Urechea este un organ foarte sensibil, de care oamenii abuzeaza adesea ascultand muzica la un volum mare, lucrand intr-un mediu cu mult zgomot, si tolerand poluarea fonica.
Urechile sunt rezistente, dar o expunere la sunete puternice poate provoca pagube permanente.
Sa iti dai la maxim combina muzicala, pentru a auzi formatia Led Zeppelin, cum canta Whole Lotta Love la un volum mare, era candva potrivit pentru tine si pentru a-i scoate din sarite pe parinti, dar acest lucru a distrus mii de neuroni de inalta frecventa.
Acei oameni care dirijeaza avioanele catre pistele de decolare, si care sunt expusi constant, zgomotului de inalta frecventa, sufera de pierderea auzului, chiar daca poarta casti de protectie.
Aproximativ 10 milioane de americani sufera de o forma de pierdere a auzului, si multe alte milioane risca sa sufere de acest lucru, in viitor.
Pe langa surzenie, multi oameni cu afectiuni la urechi sufera de tinnitus, sau senzatia de zgomot in urechi.
Pierderea profunda a auzului este impartita, de obicei, in doua tipuri :
§ ( 1 ) De perceptie,
§ ( 2 ) Conductiva.
( 1 ) Oamenii care sufera de surditate de perceptie, au un defect fizic in urechea interna, sau o problemã cu conexiunea dintre nervul auditiv si creier.
Daca starea este congenitala, sau apare mai tarziu in viata, pierderea auzului este, probabil, permanenta.
Gradul de pierdere a auzului poate varia, de la surditate partiala, la surditate totala, si poate fi corectata partial, prin folosirea unui dispozitiv auditiv, sau prin masuri mai radicale, cum ar fi implantul de cohlee.
( 2 ) Atunci cand vibratiile sonore nu pot ajunge la urechea interna, oamenii sufera de surzenie conductiva.
In unele cazuri, cauza este un obiect care blocheaza canalul auditiv, sau o acumulare de cerumen.
Indepartarea blocajului vindeca aceasta problema.
Infectiile pot provoca, de asemenea, probleme de auz, atunci cand o inflamatie din ureche impiedica vibratiile normale ale timpanului si ale ciocanului.
Aceste stari, de obicei, dispar de la sine, sau pot fi tratate cu ajutorul antibioticelor.
O cauza posibila a pierderii unilaterale – pe o singura parte – a auzului, este prezenta unei tumori a nervului acustic de la baza creierului – daca vreti sa stiti exact locul, in unghiul cerebelopontin.
Aceasta tumora poate fi tratata printr-o interventie chirurgicala, sub microscop, facuta de o echipa de medici, formata dintr-un neurochirurg si un neuro-orelist.
In ultimii ani, aceste tumori au fost tratate folosind un bisturiu cu radiatii gamma – terapie cu o sursa non-invaziva de fascicule de radiatii.
In final, procesul de imbatranire duce la randul sau, la o degradare treptata a auzului.
Implanturile cohleare sunt o forma, relativ noua, de tratament pentru oamenii cu o surzenie profunda, ai caror nervi auditivi raman functionali.
In cohlee sunt implantati, pe cale chirurgicala, electrozi pentru a stimula nervul auditiv, si conectati la un receptor, implantat de asemenea pe cale chirurgicala, sub piele.
Un microfon de langa ureche transmite semnale sonore catre un microprocesor, care le transforma in semnale electrice, ce sunt directionate catre un transmitator aflat in spatele urechilor, iar de acolo catre un receptor si electrozii cohleari.
Desi implantul cohlear nu reproduce vocea omului, dispozitivul imbunatateste substantial perceptia sunetului, de catre multi dintre cei care il folosesc, in special in cazul acelor copii si adulti care si-au pierdut auzul, dupa ce au invatat sa vorbeasca.
Aparatele au un efect mai mic, dar totusi de ajutor, in cazul celor care si-au pierdut auzul inainte de a invata sa vorbeasca.
In anul 2001, marele om de radio Rush Limbaugh, si-a pierdut auzul din cauza unei boli autoimune, si a facut un implant cohlear, procedura pe care doctorul sau a numit-o un succes.
( extras din Sa intelegem creierul, capitolul 10, Originea simturilor, Arthur S. Bard, Dr. Mitchell G. Bard, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu