Ce ne face inteligenti ? Se mosteneste inteligenta ?
Noi, oamenii, suntem mai inteligenti decat alti membri ai regnului animal, datorita marimii encefalului nostru.
In plus, specializarea incredibila a componentelor creierului nostru, ne permite sa dedicam o parte, relativ mare, din substanta creierului, gândirii.
Avem alte parti ale creierului care se ocupa de functiile corpului, cum ar fi : echilibrul si miscarea.
In ceea ce priveste diferentele nivelului de inteligenta la oameni, unii cercetatori au sugerat ca, viteza conductiei din nervi, este mai mare la oamenii mai destepti, care folosesc mai putina energie pentru a rezolva problemele.
Alti oameni de stiinta au descoperit diferente, in tiparul undelor din creier, la oamenii cu nivele diferite de inteligenta.
Inteligenta este, intr-o mare masura, mostenita.
Totusi, desi oamenii inteligenti tind sa aiba copii destepti, ereditatea nu este singurul criteriu.
Mediul poate avea, la randul sau, o influenta.
Copiii care petrec mult timp citind, scriind, studiind muzicã, si facand alte astfel de activitati, pot deveni foarte destepti, in sensul ca obtin o cantitate mare de cunostinte.
Si sansa fiecaruia conteaza. De exemplu, filmul Stand and Deliver ( Lectiile ) relateaza povestea lui Jaime Escalante, un profesor de matematica la liceul Garfield, cu elevi predominant hispanici, din Estul orasului Los Angeles, care preda elevilor sai calculele diferentiale.
In ciuda credintei generale ca ei nu puteau invata o operatie atat de complicata, elevii lui Escalante au inceput sa treaca testele ce le acordau puncte pentru facultate, iar Garfiled a ajuns una dintre cele mai bune scoli din tara.
Capacitatea de a procesa informatia, si viteza acestei procesari, sunt totusi caracteristici intrinseci, ceea ce inseamna ca ne nastem cu ele.
Altfel spus, la fel cum unii oameni se nasc cu capacitatea de a alerga repede, de a sari mai sus, de a fi atractivi fizic, si de a avea o anumita statura, unele elemente ale inteligentei sunt programate genetic.
Modul in care psihologii incearca, de obicei, sa separe efectele ereditatii, de efectele mediului asupra inteligentei, este prin studierea gemenilor, in special cei care au fost adoptati.
Deoarece gemenii au aceeasi mostenire genetica, inteligenta si comportamentul gemenilor monozigoti, ar trebui sa fie similare, daca nu sunt influentate de mediul inconjurator.
In cazul inteligentei, studiile au sugerat ca diferentele IQ sunt mai strans legate de genetica.
De exemplu, gemenii adoptati de familii diferite au un IQ similar.
Mai mult decat atat, cercetatorii au descoperit ca, pe masura ce gemenii inaintau in varsta, si ieseau de sub influenta directa a parintilor si a profesorilor, diferentele de IQ deveneau din ce in ce mai strans legate de variatiile genetice.
Altfel spus, copiii adoptati pot avea initial, un IQ apropiat de cel al parintilor [ adoptivi ] , dar, odata cu trecerea timpului, ei pierd aceasta legatura, si ajung sa aiba un IQ apropiat de cel al parintilor biologici.
( extras din Sa intelegem creierul, capitolul 16, Aveti creier, Arthur S. Bard, Dr. Mitchell G. Bard, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu