Ritmul circadian si undele creierului
Ritmul circadian sau ceasul biologic intern
Unii oameni par sa se descurce cu doar cateva ore de somn pe noapte, iar altii par sa aiba nevoie de mai multe perioade de somn, sau sa doarma 12 ore pe noapte.
Dupa cum probabil ca v-a spus mama ( dumneavoastra ), atunci cand erati un copil, majoritatea dintre noi avem nevoie de aproximativ opt ore de somn, in fiecare noapte.
In mod normal, ne trebuie din ce in ce mai putin somn, pe masura ce inaintam in varsta.
Bebelusii au nevoie chiar si de 20 de ore de somn pe zi, un copil de sase ani – de circa 10 ore, iar o persoana in varsta de 65 de ani, de numai 6 ore.
Alternarea somnului cu starea de trezire apare intr-un tipar regulat, intr-o perioada de 24 de ore.
Acest ritm circadian este un ceas biologic intern, aflat in epifizã ( sau glanda pinealã ), care este influentata de lumina zilei si de intuneric, si ne spune cand sa mergem la culcare, si cand sa ne trezim.
Sistemul este mai complex decat un ceas, deoarece creierul tine evidenta odihnei cumulative, astfel incat organismul recupereaza automat somnul, daca persoana nu are parte de odihna normala, intr-un anumit ciclu.
Acest ceas intern se afla in doua aglomerari de celule nervoase din hipotalamus, in zona numita nucleii suprachiasmatici.
Undele produse de creierul dumneavoastra
Un electroencefalograf ( EEG ) inregistreaza undele electrice generate de celulele creierului.
Electrozi sunt atasati de scalp, pentru a detecta aceste unde, iar aparatul deseneaza o linie pe o hartie ( electroencefalograma sau EEG ), similara celei pe care o vedeti in filme, facute de detectorul de minciuni, pentru a indica schimbari.
Aceste unde variaza cu schimbarile din corp. De exemplu, undele sunt incete, daca suntem relaxati si constienti, si undele sunt rapide, daca suntem stresati.
Undele pot fi impartite in patru tipuri :
- Undele ALFA oscileaza de 8 - 13 ori pe secunda, si sunt vizibile in timpul starii de trezire, si intr-o perioada de relaxare constienta. Ele dispar in timpul somnului profund.
- O stare de alerta intensa, ca in cazul unei situatii stresante, produce unde BETA, care fluctueaza intre 13 – 30 de rotatii pe secunda.
- Undele DELTA apar in timpul somnului profund, atunci cand rotatiile undelor incetinesc, la mai putin de 4 pe secunda.
- Ameteala sau un somn usor, produc unde TETA care oscileaza intre 4 – 7 rotatii pe secunda.
Nota : Somnambulismul, sau mersul in somn, este un comportament, in mare parte, neexplicat. Se pare ca, partile creierului care controleaza miscarea si vorbirea raman treze, si trimit semnale pentru a ne ridica, a merge, a vorbi, si a face alte actiuni care dau impresia ca somnambulul nu este adormit, desi el doarme.
Un lucru interesant este faptul ca, somnambulii pot merge prin casa fara a se lovi de obiecte, dar ei pot sa nu recunoasca diferenta dintre un cos de gunoi, si o toaleta.
Sa faceti pe cineva, care este somnambul, sa mearga intr-o anumita directie, este un lucru dificil, daca nu chiar imposibil, si, de obicei, nu este un lucru recomandat.
Socul trezirii poate provoca panica si dezorientare.
Cand persoana se trezeste, ea nu isi mai aminteste sa fi facut ceva neobisnuit, in timpul noptii.
Somnambulismul este mai des intalnit la copii, decat la adulti. De fapt, 30 % dintre copiii cu varste cuprinse intre 5 si 12 ani, au mers prin somn cel putin o data in viata, dar si cei care fac din asta un obicei, depasesc aceasta problema, odata cu inaintarea in varsta.
( extras din Sa intelegem creierul, capitolul 11, Necesitatile vietii, Arthur S. Bard, Dr. Mitchell G. Bard, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu