Cu Sorin Tilie despre munca la teza lui de doctorat si traduceri in anul 2004
Objet :
|
thèse
|
De :
|
Olivia Marcov
|
À :
|
Sorin Tilie
|
Date :
|
Mardi 6 juillet 2004 18h40
|
Buna SORIN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Felicitari pentru ca faci parte din echipa competitiva, prima in clasamentul vostru intern la nivel de institut.
Sa-mi spui daca ai nevoie de vreo carte, macar as putea sa ma uit prin librarii sau la depozitul de carti , poate gasesti vreo idee utila si prin cartile de cercetare autohtone. Asa incat sa-mi spui care este tema stiintifica care te-ar putea inspira, avand in vedere proiectul la care lucrezi.
Da, Montmartre mi-a placut si mie eu l-am gasit boem si paisible ca si cartier, foarte libéré si cool, totusi cu micile sale traditii si tabieturi. Si este la doi pasi de Sacré- Coeur, asta face sa-i sporeasca interesul in a fi vizitat si frecventat.
Da, ca sa-ti raspund la formularea ta despre unchiuletul (unchiul meu) pai, incontestabil ca a reusit pe munca lui, initial am auzit si eu din familie (de la mama sau de la bunicul matern, nu mai stiu exact ) ca tatal unchiului meu ar fi vrut ca el sa urmeze facultatea de Farmacie, ii placea sa-l vada pe fiul sau imbracand halatul alb al medicilor. Unchiului meu, spune-se - nu i-ar fi displacut ideea cu Farmacia insa a preferat Dreptul.
Adica despre unchiul meu pot spune ca te surprinde mai mult decat la majoritatea persoanelor, faptul ca stie intotdeauna ce ii place, ce isi doreste si urmeaza cu strasnicie si infinita consecventa ceea ce isi pune in cap.
Cand lucram la tribunal, am avut ocazia sa-l ascult (si tare mult imi placea) in sala de sedinta pledand vreo cauza, pai, sa-ti spun ca el , se citea pe fata lui cat de mult ii place meseria de avocat, pur si simplu nu ar putea sa stea fara sa mai exercite avocatura. Imagineaza-ti ca de ani si ani de zile face acelasi lucru - cu diferenta ca ce-i drept cei mai multi ani din cariera lui s-au petrecut cu el in functia de magistrat - magistrat du siège, deci in Justitie (nu la Procuratura la ministerul public).
Uneori desi mai rar il intalneam dimineata pe unchiul meu fugind la tribunal (desi nu era deloc in intarziere) cu mare nerabdare sa se deschida usile pretoriului......
Cred ca si virgulele din cartile de drept le cunoaste pe dinafara, acolo unde sunt puse.
Pai, ce sa-ti spun de aceea m-a si uimit ca Silviu nu a manifestat interesul si nu a apreciat prezenta unchiului meu.
In fine, insa unchiul meu s-a suparat rau pe mine in momentul in care am luat hotararea sa demisionez din justitie si am impresia ca nici pana azi nu mi-a iertat gestul acesta.
De fapt eu stiu ca se bucura sa stie ca lucrez in justitie si fireste imi dorea sa continui cu studiile de drept din cadrul facultatii.
Totusi este prea inflexibil cu mine, acuma mie nu ca nu mi-ar placea dreptul romanesc, dar ce sa fac daca il prefer pe cel francez (pe drept).
In fond imi pot gasi de lucru intr-o firma de avocatura franceza sau mixta, si apoi daca sunt multumita si daca imi va merge cu adevarat bine in tara, sunt dispusa chiar sa fac si Dreptul romanesc.
Gandesc eu in sinea mea, ca ar fi putut fi mai tolerant cu gusturile mele in materie profesionala si m-ar fi putut indruma asa de bine cum numai el stie - si chiar mi-ar fi fost de un ajutor inestimabil in pregatirea acestor examene de traducator.
Astazi, surpriza, cine intra in biblioteca colegiului francez juridic (de la facultate), nimeni alta decat amica mea Adriana - cea care este avocat (ex-procureur de la République), ei bine, se pare ca profesoara conducatoare de teza de doctorat, i-ar fi inapoiat teza Adrianei, pentru a o reactualiza. Tema tezei de doctorat este Societatea Europeana , insa in carti nu prea este cunoscuta sub aceasta denumire, mai mult s-a lansat initial sub termenul de GEIE sau groupement européen d'intérêt économique.
In final ramane de vazut daca efectiv aceste GEIEs sunt bel et bien unul si acelasi lucru cu la Société Européenne.....
Asa incat Adriana a venit sa se documenteze si sa gaseasca material pour rafraîchir sa thèse altminteri deja rédigée.
Cica in curand si la noi in tara se va adopta legea care va permite infiintarea in Romania a acestor Societati Europene- cu caracter comercial - transfrontiere.
Ceea ce va fi bine, daca le privé étranger se developeaza (se extinde) in tara, va fi o ocazie si pentru firmele franceze (ca tot vreau eu sa fie de lcuru pe latura franceza).
Bon, si am rugat-o pe Adriana daca accepta si doreste sa ne vedem de cateva ori in vara aceasta, pentru ca impreuna cu ea ma pot sfatui asupra terminologiei mai delicate (care ridica probleme mai mari) pentru a reusi o echivalenta cat mai riguroasa si cat mai fluenta si eleganta in exprimare), imi este absolut necesar pentru examenul de traducator.
Altfel, noutatea in sistemul de organizare judecatoreasca romanesc este faptul ca s-au infiintat Sectii de Conflicte si Litigii de Munca si complete mixte de judecatori in cadrul acestor sectii : mixte - adica alcatuite din judecatori / magistrati specialisti in Drept si judecatori - specialisti in alte domenii de activitate. Impreuna sa solutioneze litigiul.
Asa cum este le conseil des prud'hommes.
Vezi la traducerile acestea cate chestiuni se ridica, imi este clar ceea ce citesc si echivalenta cu institutiile si instrumentele juridice romanesti, insa cand concret trebuie sa le traduci cum o faci ??? Caci literal nu este cu putinta.
De exemplu : noi in tara nu avem un "tribunal de munca" cum este acel conseil des prud'hommes francez, unde functioneaza des conseillers, ori in limba romana nu poti spune "tribunalul de munca alcatuit din consilieri" - ca se intelege consilieri juridici. Ceea ce este fals.
De manière générale nu avem instante specializate, dar se pare ca se tinde spre o reorganizare judecatoreasca au fur et à mesure. Astfel noutatea judecatoreasca in organizare este aparitia la noi, a Asistentilor Judiciari - care alcatuiesc completul de judecata alaturi de magistratii de cariera in cadrul acestor Sectii de Conflicte si Litigii de Munca infiintate. Este chiar o noutate !
Lucru pe care l-am aflat azi de la Adriana.
De unde trag eu concluzia ca se impune sa fac o vizita pe la tribunal sa caut noua lege de organizare a instantelor judecatoresti. Sa mi-o procur si eu, de regula se gasesc de vanzare la fotocopieuzele de pe coridoarele tribunalului, in fascicul gata xeroxate.
Bine, cam acestea sunt preocuparile mele si ma bjucur sa pot discuta cu Adriana, macar si ei ii place subiectul discutiei.
Altminteri trebuie sa-ti multumesc si tie pentru ca de fiecare data iti pot impartasi ceea ce ma preocupa si imi doresc.
Cat despre network-ul despre care vorbesti - in Franta poate e mai sigur, mai fiabil si mai profitabil, mai loial, mai riguros, dar aici este mai bine sa ai o atitudine cat mai echidistanta daca pot spune astfel, nici sa nu respingi contactele sociale ( pe latura de network) dar sa fii si foarte atent.
Unchiul meu de exemplu este un om cu principii insa este o persoana cum nu prea mai exista in zilele noastre, la noi.
Te rog sa-mi spui sincer daca ai vreo carte in vedere pentru temele tale de cercetare, vreau sa reusesti, sa fii superbine vazut si sa colaborezi cat mai bine acolo la INA. Doamna Bloch te va lua asistentul dumneaei. Sa iti faci timp pentru a lectura cartile dumneaei sau cat mai multe din ele. Asa incat insist sa-mi spui, poate ma pot uita dupa cartea aceea traducere americana care te preocupa anul trecut in toamna, o fi aparut si la noi de acum, dar nu-i stiu titlul....
Despre vreme : este foarte cald, mai racoare putin in biblioteca.....
Bine, iti doresc succes , rabdare, initiativa, hotarare, optimism si sa fii rodnic in idei stiintifice cu utilitate practica, fiabile, elegante, si care sa fie unanim adoptate de colegii de echipa.
Cristina si-a reinnoit invitatia la restaurant ? Ce cadou ii / le cumperi cu ocazia zilei lor ?????
Complimente doamnei si domnului Tilie,
pe curand, Olivia.”
sorin tilie <...> wrote:
Buna Olivia,
da, am vazut filmul si am ascultat muzica de acordeon
si de armonica, care este linistitoare, optimista
chiar, si care te face sa te gindesti la o carte
postala cu viata rurala din cartierul montmartre, la
cafeneaua "les deux moulins", la biserica sacre coeur.
montmartre si-a pastrat aerele de mic sat in mijlocul
parisului, cu casute in care locuiesc artistii, cu
baruri si cabarete.
si de armonica, care este linistitoare, optimista
chiar, si care te face sa te gindesti la o carte
postala cu viata rurala din cartierul montmartre, la
cafeneaua "les deux moulins", la biserica sacre coeur.
montmartre si-a pastrat aerele de mic sat in mijlocul
parisului, cu casute in care locuiesc artistii, cu
baruri si cabarete.
in privinta unchiului tau, cam asa sint oamenii care au
reusit singuri, sint plini de ei, si duri cu ceilalti,
care la urma urmei "n'aveau decit sa munceasca ca sa
reuseasca si ei".
reusit singuri, sint plini de ei, si duri cu ceilalti,
care la urma urmei "n'aveau decit sa munceasca ca sa
reuseasca si ei".
dar este singurul contact pe care il aveti cu lumea
tribunalelor, asa ca trebuie exploatat. aici este
chiar indicat sa exploitezi si sa consolidezi
relatiile, "network-ul" pentru a gasi de lucru. (si
network-ul include unchi, colegi, membrii de
secte,...)
tribunalelor, asa ca trebuie exploatat. aici este
chiar indicat sa exploitezi si sa consolidezi
relatiile, "network-ul" pentru a gasi de lucru. (si
network-ul include unchi, colegi, membrii de
secte,...)
in comparatie, in Romania, acest network are o
importanta si mai mare, dat fiind coruptia din
administratii, unde depinzi de buna dispozitia a unui
functionar.
importanta si mai mare, dat fiind coruptia din
administratii, unde depinzi de buna dispozitia a unui
functionar.
la servici, ieri am avut o reuniune a echipei ttav in
care lucrez, unde fiecare si-a expus competentele si
atributiile (sau din contra, care nu sint atributiile)
in cadrul proiectelor la care lucram. interesant ca au
reiesit si rivalitatiile intre colegi, de exemplu pe
proiectul "signatures" (indexare video), sint doua
tehnici concurente, una dezvoltata de o echipa de
cinci persoane (care este in avans), si alta
dezvoltata de o persoana care merge mai lent, cu
rezultate mai slabe. ca anecdota, incadratul meu, care
lucreaza pe prima tehnica, imi scria pe hirtie in
timpul reuniunii, ca tehnica concurenta nu merge.
care lucrez, unde fiecare si-a expus competentele si
atributiile (sau din contra, care nu sint atributiile)
in cadrul proiectelor la care lucram. interesant ca au
reiesit si rivalitatiile intre colegi, de exemplu pe
proiectul "signatures" (indexare video), sint doua
tehnici concurente, una dezvoltata de o echipa de
cinci persoane (care este in avans), si alta
dezvoltata de o persoana care merge mai lent, cu
rezultate mai slabe. ca anecdota, incadratul meu, care
lucreaza pe prima tehnica, imi scria pe hirtie in
timpul reuniunii, ca tehnica concurenta nu merge.
cit despre partea restaurare a proiectului
"prestospace", cercetarea este pe capul meu,
responsabilitatea incadratiilor limitindu-se la
sfaturi si la integrarea prototypelor in sisteme
comerciale.
"prestospace", cercetarea este pe capul meu,
responsabilitatea incadratiilor limitindu-se la
sfaturi si la integrarea prototypelor in sisteme
comerciale.
cam astea sint noutatile,
iti urez o zii placuta,
sorin ».
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu