Despre dosarul de traducator depus la ministerul Justitiei, despre Orar si cursuri si seminarii, cu colega mea Camelia Munteanu, in anul II de facultate 2006 – 2007
In anul II de facultate 2006 – 2007 am asteptat raspunsul din partea ministerului Justitiei, intrucat inca din vara 2006 ( 13 iulie 2006, asa cum rezulta din emailurile de mai jos ), inaintasem dosarul meu cu acte necesare in vederea autorizarii, obtinerii autorizatiei de traducator-interpret, asa cum este procedura, cum prevede legea.
Am fost autorizata de ministerul Justitiei si am fost multumita.
Vreau sa explica insa, ca inainte de a obtine concret, efectiv, autorizatia care mi-a sosit prin Posta – trebuie sa subliniez ca tot procedura sau legea prevad acest lucru – am fost putin nelinistita si inciudata.
De ce ?
Mai intai ca la dosarul meu cu acte, era necesar sa prezint o Caracterizare de la locul de munca pe care l-am avut, si in acest sens a trebuit sa il contactez pe domnul Tiberius Barbacioru, acela care a fost judecatorul “meu” in anul 1998, ultimul meu de activitate in calitate de grefiera de sedinta ( in anul 1999, la inceput de an, am mai lucrat numai cateva zile, urma sa plec in Franta ).
Tiberius Barbacioru m-a asigurat ca stie foarte bine cum se face o Caracterizare, ce anume trebuie scris si subliniat in ea, si ca mi-o va expedia prin email, asa cum am convenit, lucru care s-a intamplat.
Eu am primit prin email Caracterizarea si am depus-o la dosarul meu cu acte pe care l-am inaintat la Registratura ministerului Justitiei.
Am asteptat multe zile raspunsul sau autorizatia ministerului.
Intr-o buna zi, ( dupa cum rezulta din emailurile de mai jos, in 13 octombrie 2006 ) am gasit la cutia postala, in blocul in care locuiesc, o Scrisoare prin care ministerul Justitiei ma invita sa imi completez dosarul, anume, sa prezint Caracterizarea – deja depusa de mine, de la bun inceput – insa, aceasta sa fie semnata de judecatorul care a elaborat-o si tot acesta sa aplice stampila cabinetului sau de avocatura.
Pentru ca, domnul Tiberius Barbacioru care a fost magistrat-judecator, de cativa ani incepuse sa exercite profesia de avocat in cadrul Baroului Bucuresti.
Nelinistea mea a purtat asupra faptului ca intre autoritati, institutii publice si cetateni nu exista o relatie prea buna, functionarii in general sunt abrupti, si stiu ca asa erau si “invatati” sa fie, stiu din anii in care am fost grefiera de sedinta, nelinistea mea provenea din faptul ca in mod normal, Ministerul trebuie sa iti raspunda in 60 de zile, ori eu imi depusesem dosarul in 13 iulie 2006 si am primit primul semn ( Scrisoarea mentionata mai sus ) de la Minister, abia in 13 octombrie 2006.
Am fost nelinistita, in primul rand pentru ca nu stiam cat anume voi mai astepta, totusi, din proprie experienta stiu ca intr-un minister, asa cum era la judecatorie, este foarte mult de lucru, - personal nu m-a speriat aceasta intarziere caci stiam ca nici noi grefierii si judecatorii nu puteam sa rezolvam lucrarile toate la timp, adica potrivit termenelor impuse de lege – in schimb, m-a nelinistit faptul ca acasa, desigur ca parintii mei se asteptau sa incep sa lucrez, sa imi castig existenta si eram intr-o situatie foarte, dar foarte neplacuta in familia mea.
Pe de alta parte, m-a inciudat faptul – intotdeauna – ca, atunci cand lucram la judecatorie, grefierilor li se cerea sa lucreze in acele termene imposibile, absolut imposibile, in caz contrar, oricand puteai fi si chiar erai uneori, sanctionat si parca cu o placere nesanatoasa, morbida, parca unii asteptau sa te sanctioneze, parca se hraneau cu dificultatile noastre de a face fata unui volum impresionant de dosare, lucru pe care si astazi il gasesc ciudat si condamnabil.
M-a inciudat faptul ca intr-o judecatorie putea iesi un scandal daca nu respectai termenul de predare al unui dosar, un scandal care se lasa cu urate consecinte pentru grefier, uneori, poate si pentru judecator, in schimb, iata, ministerul Justitiei, cel care, in ultima instanta, “tutela” toate instantele judecatoresti depasea termenul impus de lege, care era de 60 de zile, si din, 13 iulie 2006 am ajuns sa primesc un simplu raspuns la cererea mea, abia in 13 octombrie 2006.
Stiam ca si in minister e mult de lucru, este evident, pentru ca acesta este sistemul, aberant, rau, inflexibil, suntem prizonierii sistemului mi-am spus eu intotdeauna.
Nu doream sa fie sanctionat cineva din ministerul Justitiei, vreau insa sa explic ca ma durea ca numai noi grefierii eram tinuti sub presiuni, amenintari, ca vom fi sanctionati daca in 24 – 48 de ore nu terminam lucrarile in acei munti de dosare, care cresteau cu fiecare saptamana.
Caci in fiecare saptamana, pe rolul completelor de judecata, se inregistrau noi dosare, la prim termen cum li se spunea ( in fapt, Registratura instantelor primeste in fiecare zi cereri de chemare in judecata, actiuni si orice alt fel de cereri ).
Am fost insa autorizata, dupa ce am dus Caracterizarea semnata si cu stampila aplicata, ministerului de Justitie, si nu am avut si nu am nemultumiri.
Dar, pe moment, atunci, asa cum am explicat au existat nelinisti, inclusiv din cauza ca, atunci cand te adresezi unei institutii publice nu stii niciodata cum ti se va raspunde !
Ca sa inchei aceste explicatii, am fost efectiv multumita si autorizata si nu mi-am pus alte probleme.
Intotdeauna am inteles, si asa si trebuie, alti functionari, alte persoane angajate ale institutiilor publice, dar ceea ce m-a uimit in Romania, a fost ca ceilalti – ceilalti in raport cu mine, cu grefierele, colegele mele, cu colegii mei de la judecatorie, nu ne intelegeau pe noi.
Un lucru foarte urat si care arata o trasatura urata a caracterului, oameni care lucreaza inca si sunt sub influenta ideologiilor sau doctrinelor politice.
Sunt convinsa ca poti sa fii functionar, functionar public si sa ai o conduita normala, sa nu fii iritat, “al dracului” ( cum mai pot fi unii, uneori ! ), nervos, obosit, pus pe reclamatii, pe critica, pe rautate.
Si pesemne cata vreme oamenii nu se vor gandi cu intelegere unii la altii, vom trai in continuare intr-un mediu otravit.
Am in minte si ma refer in primul rand la instantele judecatoresti, dar, sigur si la Ministerul Justitiei si orice alta institutie publica.
Objet :
|
RE : buna continuare
|
De :
|
Olivia Marcov
|
À :
|
Camelia Muntean
|
Date :
|
Jeudi 12 octobre 2006 17h17
|
da, voi veni vineri si caut sa stau la toate cursurile nu raman la seminar daca este, este maine vreunul ? ma rog privesc in orar.
dar la cursuri da. mai ales la penal si pe urma poate vine dl judecator jidovu nicu stii 450 000 lei cartea lui dar e buna, cursul e editat ALL BECK si il gasesti in pasajul de la universitate cred si in alte parti.
la standuri, e o carte groasa.
si deci dupa penal special vine procedura penala, si finantele ma intereseaza .
dar e drept ca azi dimineata am primit scrisoare de la MINISTER DE LA JUSTITIE, cum ca din toate actele ce am depus in 13 iulie (termen de asteptare de la depunere = 60 zile, deci a expirat) si azi 13 octombrie primesc scrisoare ca nu e complet dosarul meu ca am depus o caracterizare care nu e semnata.
si era de la fostul meu judecator, el acum e avocat si mi-a trimis-o de la cabinetul sau de avocatura prin mail in febr. 2005, si nu avea semnatura si stampila, dar avea en- tête- ul cabinetului !
(in febr 2005 am vrut eu sa reintegrez justitia pe 1 post de grefier dar numai post de 1-2 luni se putea temporar...si am depus dosar la CAB curtea de apel bucuresti).
acum daca vrei grefier draga mea trebuie licenta in drept, .....pt 1 post DEFINITIV DE GREFIER.
realizezi dupa licenta OBLIGATORIU MASTERUL NE ASTEAPTA.
altfel ca grefier te previn ca face fiecare ce vrea cu tine si te mai si [...] sau te ia ia zi cum e expresia....?
vreau sa spun ca grefier te reclama absolut oricine pt absolut orice.
[...]
asa a plecat din tribunal si judecatorul "meu' adica [ judecatorul ] cu care intram in sedinta, completul de judecata (format din judecator, grefier, ...procuror..de regula aceleasi persoane/ la 1 complet).
[...]
Camelia Muntean < ... > a écrit :
O sa incerc sa ajung vineri la cursul de la ora 4,iti aduc si caietul cu dr civil? adica tu vi vineri,sau ramai pana la ora 4?
te pup”.
Objet :
|
dosar minister in final.....
|
De :
|
Olivia Marcov
|
À :
|
Camelia Muntean
|
Date :
|
Jeudi 12 octobre 2006 17h29
|
si deci am primit scrisoare la cutia mea postala la bloc si am telefonat judecatorului (acum avocat) si am avut norocul ca avea un dosar in Stavropoleus la judecatoria sector 1, ca avocat.
si m-am intalnit cu el, el nu are timp stii ce ocupati sunt !
si mi-a semnat si a pus stampila cabinetului sau.
si apoi ; m-am dus inapoi la ministerul de justitie la REGISTRATURA ministerului cu acea caracterizare semnata, parafata si mi-au spus ca acum ASTEPT AUTORIZAREA INCA ALTE 60 DE ZILE. deci o iau de la capat.
eu intreb, dar mai rapid nu ?
da, sunati dvs la NOTARII PUBLICI si intrebati fetele.
eu : notarii ?
pe urma gandind ah ! da, notarii publici, adica vreti sa spuneti DIRECTIA DIN MINISTERUL DE JUSTITIE CARE se ocupa de traducatori ?
se uita la mine, amabil, frumos, dar nedumerita.
de ce notari ?
ca ei se ocupa.
eu mi-am adus aminte ca e directia din minister stii camelia care are un titlu, lung, o titulatura mai lunga e responsabila cu notarii publici, interpreti si traducatori, parca si cu executori, etc..
ori eu ma gandeam ca ma trimite la sediul notarilor ? ca asa se exprima. ca ei se ocupa notarii publici.
noroc ca stiam de pe net.
www.just.ro
da, si acolo vezi organizare minister, organigrama, etc si ce directii sau departamente au, cum sunt structurati.
deci directia aceasta din minister rezulta de pe net ca se numeste... ca fiind cu atributii pentru notari, pentru traducatori, pt interpreti, pentru executori, cei din minister care se ocupa de asta.
dar sa spui ca se ocupa notarii ( te pomenesti ca o fi asa ?) inseamna sa te gandesti, te trimite cu gandul la/ ca mergi la sediul lor al notarilor,. ca si ei notarii au un sediu pe undeva. sunt organizati.
cum e baroul de avocati pentru avocati, de exemplu.
te sarut, si deci o sa ma uit pe net acum si maine sa sun la minister.
sa intreb : mai rapid nu se poate ?
pai eu depun in 13 iulie dosarul si abia in 13 octombrie (au trecut 90 de zile nu 60 ) primesc un biet raspuns ca nu e semnata caracterizarea.
raspunsul asta il puteau da mai rapid de 60 zile normal.”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu