Cu Sorin Tilie, din nou despre examenul CCIP, mijloace de existentã in Franta, RMI*, anii copilariei
RMI* sau Revenu Minimum d’Insertion – ( Séc. Sociale ) : allocation destinée à garantir à chacun un seuil de ressources minimales. / alocatie destinatã sã garanteze fiecãruia un prag de resurse minime.
Termen întâlnit în domeniul securitãtii sociale.
Explicatia termenului RMI, am extras-o chiar dintr-un dictionar de termeni juridici, pe care mi l-a oferit Sorin Tilie in vara anului 2004 la Bucuresti.
Stiu cã intr-un an, intr-o vara, parintii lui Sorin Tilie au sosit in vacanta la Bucuresti, ca de obicei, si mi-au oferit o punga imensa de la Carrefour sau Géant care era plinã cu carti de Drept francez.
Intr-adevar, Sorin Tilie si parintii lui m-au sprijinit mult in pregatirea examenului Camerei de Comert si Industrie a Parisului, in domeniul francezei juridice, in vederea obtinerii acelui CFJ sau Certificat de Franceza Juridica.
Astfel, termenul de mai sus, RMI, este explicat in “Lexique de termes juridiques, de Raymond Guillien et Jean Vincent, Editions Dalloz, Paris, 1993.
Objet :
|
zugraveala
|
De :
|
Sorin Tilie
|
À :
|
Olivia Marcov
|
Date :
|
Mardi 23 mars 2004 19h18
|
Buna Olivia,
am inceput de mai multe ori sa-ti scriu, dar nu am reusit sa termin, asa ca sa rezumam...
mai intii, viata de student nu este usoara pe aici, studiile necesita sacrificii, ale timpului liber si financiare, fiindca nu ai nici o indemnizatie. ce sa mai spun de desconsiderararea de care te bucuri ca student...
[...]
ca vesti "bune", si tatal meu a terminat cu alocatiile de somaj, si cum nu are dreptul la RMI, nu va mai avea nici un revenit de luna aceasta. bineinteles, o sa particip si eu de maniera mai activa la budgetul familiei, ceea ce este normal la urma urmei. pina acuma am facut cumparaturile mai importante, parintii ocupindu-se de cheltuielile curente (care revin cel mai scump), ca de exemplu mincarea, chiria, telefonul, electricitatea...
cel mai scump aici este mincarea (cam 500 pe luna) care s-a scumpit si chiria (cam 400 si ceva), cheltuieli din pacate dificil compresibile.
imi amintesc ca si in romania majoritatea banilor se duceau pe mincare, par contre chiriile fiind mult mai ieftine. mai este si acuma tot asa?
ca actualitati, duminica am fost la vot pentru regionale pentru prima data in 14 ani. au fost mai multe persoane care s-au mobilizat, numarul de absenti a fost mai mic decit de obicei, pentru ca situatia mari majoritati de persoane s-a deteriorat rapid de cind este actualul guvern de dreapta la conducere.
cresterea duratei de cotizatii la casele de pensii la 42 de ani in contextul de somaj actual, suprimarea creditelor in cercetare, cresterea impozitelor locale, cresterea numarului de someri, reducerea duratei indemnizatiilor de somaj, introducerea revenitului minim de activitate, au adus multi oameni in sapa de lemn.
in plus toate aceste masuri au fost adoptate fara concertarea publica, peste noapte, de acesti iluminati care au ajuns la putere.
idea asta cu revenitul minim de activitate am vazut-o si in Romania, ca omul sa beneficieze de un mic ajutor de la Stat, ii scotea, femei, batrini la maturat strada, ca in iepoca de aur.
ca sa termin pe o nota mai optimista, ieri s-a stricat si masina de spalat, asa ca am surubarit-o pina cind i-am dar de hac, era rezistenta ruginita, si se scurgea curentul prin ea la masa.
in alta ordine de idei, am observat ca tematica testului de franceza juridica poarta pe subiecte recente, proprietatea intelectuala, comertul electronic, deci nu ar fii de mirare sa ai explicatii de text pe tema aceasta.
cind incepi cursul acela de franceza juridica?
vad ca proiectul tau de viitor este sa devii liber profesionist in consultanta juridica, isn't it?
un ilustru personaj zicea ca cea mai mare placere este placerea de a intelege, meditati copii...
in legatura cu zugravitul, il faceti pe bucati, si deplasati mobilele au fur et à mesure. pe aici se poarta vopsele pentru pereti, galbene, gris, albastre, mate sau lucioase, care reflecta lumina, si fac camera mai luminoasa.
toate cele bune,
sorin.
| |||
Objet :
|
Re: blagues
|
De :
|
Olivia Marcov
|
À :
|
Sorin Tilie
|
Date :
|
Vendredi 5 mars 2004 15h45
|
Buna Sorin,
[...]
Interesant ca esti in zodia Pestilor, si Roland era tot in aceasta zodie, si la fel bunicul meu patern. Eu sunt in zodia scorpionului (ti-am mai spus), iar dupa varianta chinezeasca in anul maimutei de pamant...cum ar spune unii o scorpie de maimuta sau o maimuta-scorpie...Ma intreb daca se poate concluziona ca aceste zodii se potrivesc in realitate persoanelor, ca trasaturi de caracter sau ca "destin". Despre Pesti se spune ca sunt alunecosi, adica dibaci, diplomati, si foarte sensibili, plini de imaginatie si gingasie (Roland nu prea era el gingas de felul lui, dar diplomat era), iar Calul este spune-se foarte "saritor" si impetuos, adica se implica navalnic in ceva pentru o perioada, apoi brusc schimba directia si se implica in altceva, la fel de navalnic, dupa care poate reveni la fel de neasteptat la o preocupare pe care o abandonase anterior "definitiv" din punctul lui de vedere. Sunt si multe calitati descrise la Cal, am citit eu mai demult un articol dintr-o revista dar nu o mai am. Am retinut numai ca este foarte impetuos si mi se pare ca tu dimpotriva esti foarte calm de felul tãu. Cat priveste maimuta despre ea se spune ca este ca o maimuta, adica nu sta locului, este curioasa, dornica sa cunoasca, ingenioasa, si multe altele, ma intreb cate din cele scrise mi s-ar potrivi mie. Cu scorpionul este mai greu este o zodie poate prea serioasa, ia totul in serios si este deosebit de perseverent, cica se realizeaza uneori mai tarziu in viata, dar se realizeaza bine. Ma rog, sa speram.
La pranz m-a sunat secretara de la facultate si mi-a spus ca araba nu mai incepe, de data asta e sigur, erau 4 elevi si suplimentul de taxa recalculat ar fi fost prea mare, probabil ceilalti nu au fost de acord, asa ca se renuntã.
Lucrez la traducerea despre Oratori [ pentru Daria ], incetul cu incetul ma apropii si eu de sfarsitul materialului de tradus. Si citesc din cartile imprumutate de la Colegiul Juridic Francez.
Pentru ca veni vorba si mie mi-e putin teama de proba aceea expression écrite pentru ca eu nu prea am de unde sa ma pricep la documentele juridice franceze, la forma lor de redactare. Asa, am imprumutat eu o carte franceza de la IFB, cu modele de acte notariale, ceva contrate (de ex. le bail), vreo 2, 3 modele de testamente, de donatii Catre sot, catre fiu) , model de état des lieux la inchirierea unei locuinte, etc, este o editie de prin 1996.
Gasesc foarte interesant, dar in totala opozitie cu legislatia noastra, in Franta un sot ii poate face donatie celuilalt sot ; in Romania nu se poate face donatie intre soti sub nici o forma ! In Franta sotul supravietuitor mosteneste foarte putin de la sotul sãu (decedat), pe cand in Romania daca un sot decedeaza, celalalt care ii supravietuieste ( si copiii lui, chiar daca sunt numai ai sotului supravietuitor) mostenesc in mare masura....Bine si sunt multe deosebiri intre cele 2 sisteme juridice, inca eu probabil nu le cunosc decat pe cele mai notorii.
Cam asa, deci te apuci de vopsit, dar harnic esti ! Dã-i si lui Silviu exemplu, el, cand era mic de tot picta peretii, adica desena, mai concret trasa linii frânte pe perete, cu culori, cu pixuri si cu ce instrument de scris ii cadea in mana. Dar nu este singurul copil care picta peretii cand era mic. Eu nu-i pictam, in general ma jucam cu papusile si cu jucariile aferente (carucior de plimbat papusa, etc.). Mai imi placeau povestile cu printi si printese si cartile de colorat. Silviu mai avea si niste jucarii mici din plastic, niste figurine in chip de indieni-piei rosii razboinici, avea vreo suta cred si ii insira in sir indian prin casa, se confundau cu desenele de pe covor si cand mergeai calcai pe vreunul din neatentie de sareai in sus de durere (ca aveau crestele, penele ascutite).
Ca sa vezi acum copiii se preocupa de telecomenzile televizoarelor, de prize, adica au preocupari mai stiintifice, mai evoluate.
Bine, in rest ce sa-ti spun, citesc (macar sa am eu timpul de a cuprinde tot ce scrie acolo in cartile imprumutate) mai sunt si clasificari facute intr-un fel de un autor si diferit de un alt autor, incat daca ti se pune o intrebare precisa ma intreb ce raspuns este de dat, dupa mai multi autori ?
Pe curand, mai scrie si tu, nu stiu cum as putea procura analele de la CCIP, nu stiu daca este cu putinta.
Daca nu incep araba s-ar putea sa ma inscriu la cursul pregatitor de la IFB de franceza juridica, care insa este mai mult un curs de vorbire decat unul tehnic, pentru ca profesorii sunt profesori de limba nu de drept. Te tin la curent. daca mai ai vreo parere legat de examenul acela scrie-mi si mie. O sa-ti scanez si trimit o foaie dintr-o brosura procurata la Colegiul juridic francez sa vezi ce posibilitati concrete sunt sa studiezi dreptul francez in Romania, ma intreb cum s-ar putea sa mergi deodata cu 2 facultati de drept, una romaneasca si una franceza ?
Complimente familiei, pe curand deci, Olivia.Sorin Tilie <...> wrote:
Buna Olivia,
am primit aceste mesagii si iti multumesc pentru felicitarea de ziua mea.
aniversarea este pe 26 februarie, si sint in zodia pestelui, si in horoscopul chinez se pare ca sint in anul calului (ceea ce a facut-o pe isabelle sa se exclame ca "ar trebui sa am una lunga").
frumos din partea ta ca te-ai dus cu martisoare la secretara si la profesoara de araba, era un obicei frumos acela de a duce martisoare sau flori la profesoare de 1 martie. era si o ocazie de a isi da seama de popularitatea pe care o aveau in rindul elevilor.
cum am presupus saptamina trecuta, cristina a revenit saptamina aceasta cu un email in care ne propunea sa ni-l aduca pe adrian aici, joi de dimineata. nu prea am inteles ce vrea, era mai simplu sa telefoneze daca vruia sa aiba un raspuns.
oricum, ca sa fiu cinstit, nimanui nu-i prea convine sa stea cu mica furtuna in casa, este tot timpul in activitate, demonteaza florile, telecomenziile, tot ce-i cade in mina, si nu are obiceiul sa le mai remonteze sau sa le relipeasca. deci trebuie sa ai tot timpul ochii pe el, si sa fii pregatit sa stergi dupa el.
acum realizez ca un copil mic necesita organizare, mobila trebuie securizata, obiectele fragile sau periculoase indepartate de micile mîini dibace, firele ascunse, prizele condamnate, perdelele desfiintate, telecomenziile ascunse...
cu madame bloch nu am mai vorbit, ramasese ca depune cererea de inscriere in doctorat la enst saptamina aceasta.
m-am uitat pe internet la cartile pe care le-a scris (la editiile hermes), si am cazut de pe scaun cind am vazut ca pretul era de 70 si respectiv 90 de euros.
cred ca ar trebui sa-i cer direct sa-mi faca o remiza, fiindca ne cunoastem.
[...]
ah, sa nu uit sa-ti spun marea noutate, alaltaieri am cumparat doua dulapuri la bucatarie, si ieri am gaurit de mama focului in peretele de beton pentru a le prinde. am mai cumparat si vopsea pentru baie, acuma sa vedem cine are curajul sa se apuce de vopsit.
m-am uitat pe fisa de prezentare a examenului, dureaza in total 3h45, din care 2h45 la scris, dar nu este nimic care nu-l poti face. ce mi se pare mai complicat, este expresia scrisa, pentru care trebuie sa ai o idee de stilul juridic in care se scriu aceste documente, si bineinteles la oral sa nu te lasi cuprinsa de stress in fata examinatorului.
ar fi bine daca ai pune mina pe analele acestui concurs, fie prin ccip, fie prin alti studenti care l-au mai trecut.
iti urez succes la lecturi, si iti trimit niste bancuri pe care le-am primit astazi de la i. (nu sint toate de cel mai bun gust).
Sorin”.
| |||
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu