Despre Biblie cu Parintele Adrian Magdici
Atunci cand, in trecut, mi-am facut un cont pe facebook am cunoscut un grup de rugaciune al Parohiei romano-catolice Câmpulung-Moldovenesc, desi nu mai reusesc sa imi amintesc cum anume am avut acest noroc.
In acest grup erau atat credinciosi catolici, cat si ortodocsi.
De asemenea, am descoperit eu atunci, exista in Romania soti, cupluri sot-sotie, in care unul dintre soti este catolic, iar celalalt este ortodox.
Ceea ce, am impresia ca in Muntenia la noi, in Sudul Romaniei, este mai rar intalnit, sau, in tot cazul eu nu mai intalnisem.
Am cunoscut atunci cateva persoane credincioase catolice si m-am bucurat.
Imi amintesc de Sorin Tilie, a carui verisoara ( ortodoxa), Antoaneta, s-a casatorit in Franta cu un francez ( catolic ), Reynald, iar Sorin Tilie mi-a aratat fotografiile de la cununia lor religioasa, foarte, dar foarte frumoase – si cele de la Starea Civila erau foarte frumoase ! – si mi-a spus ca la nunta au oficiat doi preoti, unul ortodox si altul catolic, cununia avand loc numai in Franta, intr-o Catedrala catolica.
Iar unchiul Vasile a condus-o la altar pe Antoaneta ( dar si la Starea Civila ), intrucat tatal Antoanetei nu mai traieste.
IN orasul Solesmes din Normandia ( Nordul Frantei ), de unde era cred tanarul sot sau poate mama acestuia.
M-am bucurat sa cunosc aceste persoane credincioase catolice, mai ales ca, in provincie, in Romania, oamenii par sa fie mai obisnuiti decat in Muntenia ( Valahia ) cu faptul ca exista atat ortodocsi, cat si catolici.
In trecut, m-am logodit cu un francez catolic si ideea de baza ar fi acum ca, preotul ortodox, cand am fost sa ma spovedesc – la initiativa, de altfel buna, a fiicei unei foste colege de serviciu, de la Institutul Victor Babes din Bucuresti – a privit faptul de a ma fi logodit cu un catolic, ca pe un soi de mare pacat, un soi de “infractiune”, ma rog, de fapta foarte rea.
Atitudinea lui m-a umplut de mirare, si de fapt, adevarul este ca mie imi place mult libertatea si apreciez cã toti oamenii trebuie respectati si respectati in alegerile lor.
M-am si suparat atunci ca s-a purtat asa.
Pe de alta parte, cred ca trebuie sa existe libertatea de a alege si cand faci o alegere in viata, sa o faci din vointa ta, din dorinta ta.
Poate si faptul ca religia, mai exact credinta se transmite, se “mosteneste” ii face pe oameni sa nu fie prea patrunsi de credinta.
Poate ca este ca orice lucru pe care in viata il ai de-a gata, “facut” sau “pregatit” de altul, si pe care un altul – parintii in cazul de fata – ti-l transmite, ti-l incredinteaza.
Atunci nu mai faci efortul de gandire, daca iti place sau nu iti place, si pur si simplu te lasi in voia curentului.
Pe de alta parte inca mai caut o explicatie pentru care credinta ortodoxa nu ajunge la inima si la convingerea oamenilor botezati ortodox.
Cand un om preia ceva de-a gata si nu face niciun efort pentru a obtine ceva, in general in viata, s-a vazut ca omul respectiv devine mai “lenes” in gandire, mai superficial.
Probabil ca nu este cazul tuturor oamenilor, dar al multora.
In urma cu catva timp, ii spuneam unui prieten si vecin din cartier si din parohia noastra ortodoxa “Nasterea Maicii Domnului”, ca as vrea, si asa si este, sa devin catolica, sa trec la religia catolica.
Imi amintesc o vecina de bloc, de la etajul 8 care imi spunea prin anul 1999 sau 2000 ( 2000 si ceva ), o intalneam la noi la biserica ortodoxa mentionata mai sus ( la cea mica din lemn, construita prima, inaintea bisericii “Nasterea Maicii Domnului” ), si ea mi-a spus atunci cu toata fermitatea : “Olivia, cum sa renunti tu la haina botezului ? Asa ceva sa nu faci !”
Trebuie sa recunosc ca, desi citesc despre religie si Teologie nu sunt o experta, mai ales ca nu am urmat facultatea de Teologie.
Cu toate acestea, m-a cam inspaimantat ce mi-a spus (sau cum a spus), insa m-am intrebat ce vrea sa spuna vecina mea si “Cum adica sa renunt eu la haina botezului ?”
Mai intai de toate, nu este posibil.
Nu este posibil pentru ca, spre fericirea si binele meu, am fost botezata de mica, la Biserica “Sfantul Alexe” din Bucuresti, ( aflata cam prin zona Calea Serban-Voda, liceul Gheorghe Sincai pe unde au locuit parintii mei dupa ce s-au casatorit ) de la varsta de 2 luni mi-a spus mama nu demult, ortodox, si este foarte bine asa, iar faptul este consumat.
Cum sa nu mai fiu eu botezata ?
Botezul sa nu mai fie “valabil” ca si legile, retroactiv, sau cum ?
Si nu am inteles de ce ea vede trecerea la religia catolica atat de inspaimantator, ca si cum ar fi o mare nenorocire ?!
Pe de alta parte, daca stau sa ma gandesc, in ochii lui Dumnezeu, tot ce face un om ramane facut, consemnat pe veci.
Ei bine, ma intreb in sinea mea, daca faptul de a-i spus lui George ( si Monicai, prin George ) ca vreau sa devin catolica, l-a facut sa nu imi mai scrie ?
George imi scria ca, Monica si cu el ma trec in rugaciunile lor cand invita acasa la ei niste calugari cu care Monica este prietena, si care uneori trec pe aici ( ei s-ar putea sa fie chiar de la Muntele Athos ).
George si Monica Ursachio sunt credinciosi ortodocsi si i-am cunoscut prin vecinul nostru, pictorul Catalin George Ciorobea ( George si Catalin au fost colegi la scoala generala nr.155, din sectorul 6 ).
Intotdeauna am fost impresionata, dar nu placut, de faptul ca oamenii comunica intre ei, in functie de un criteriu sau altul, de pilda, daca sunt de aceeasi religie, daca sunt colegi la serviciu, daca au aceeasi pregatire profesionala, si asa mai departe, ca si cum ar trebui sa traiasca grupati, pe grupulete izolate unele de altele.
Dar mai ales, poate, daca sunt in acelasi partid politic.
De aceea m-am bucurat cand am vazut ca, pe FB, in grupul de rugaciune al parohiei romano-catolice Campulung-Moldovenesc, exista si catolici, si ortodocsi.
Vecina mea este totusi simpatica, caci vorbea despre haina botezului – despre care a auzit – insa ce mai spunea despre mine prin fata blocului : “Marcov are conturi !”, “Daca nu pleca la Paris !”, - cu referire la aceeasi imprejurare a logodnei mele din 1998 si a plecarii mele in Franta in 1999, dar nu la Paris ( atunci nu am fost la Paris, ci in 1991, dar atunci nu eram logodita ).
Vecina mea cea profund ortodoxa spunea ca “Eh ! – pe tonul, “Cum vine asta ?” “Ne suparam !” “Ea sa aiba, si eu sa nu am ?” – Marcov are conturi ! », intrucat, la intoarcerea mea din Franta, eu insami ii povestisem ca francezii sunt obisnuiti sa aiba conturi in banca, unde isi depun banii.
Dar, asa cum o spunea ea prin fata blocului, ai fi spus ca facusem vreo fapta rea, daca aveam acele conturi.
In rest, acele conturi nu exista, spre a calma patologia pizmasilor.
Caci romanii sunt un amestec inca, - prea multi - de pizma, invidie si primitivism, de nedescris.
Ei isi pierd mintile si nu mai judeca sanatos cand aud ca este cineva care are ceva ce ei nu au, - sau poate au, dar nu te suporta pe tine si tu ar trebui sa mori de foame, sa nu ai bani, sa nu ai din ce sa traiesti, pentru ca asa vrea patologia romanilor din ziua de azi.
Repet, cei care sunt asa, nu e valabil pentru cei cu echilibru si sanatosi.
Ma intreb daca se impune sa trag concluzia, cu privire la profilul unei credincioase ortodoxe si vecine care ma cunoaste de cand inca un copil.
Mai demult, cand am fost la Biserica catolica, Parohia “Adormirea Maicii Domnului”, o doamna, cea care vindea candele, mi-a spus ca : “Sa stiti, cã la noi, la biserica noastra vin si multi ortodocsi !”
Ceea ce m-a bucurat foarte mult, ii spusesem ca sunt ortodoxa, dar ca imi plac slujbele catolice si poate ca era intr-o zi de marti, a Sfantului Anton de Padova, atunci se recita Litania Sfantului Anton de Padova, sau Invocatii catre Sf. Anton de Padova.
Cu alta ocazie, cand ma aflam in aceeasi biserica catolica “Adormirea Maicii Domnului”, care este nu departe de noi, 2 statii de RATB mai sus, la Drumul Taberei nr. 39, in biserica, nu era slujba in acel moment, a intrat o doamna cu un buchet de flori in mana si m-a intrebat ceva, tot in legatura cu o biserica catolica, sau daca incepe slujba, parea grabita de altfel, si mi-a spus ca ea fusese si la o alta biserica catolica, foarte frumoasa si care “face minuni”, “pe la Cocorul”.
Se referea la o Biserica Catolica pe care a vizitat-o fratele meu, zilele trecute am gasit notat in agenda mea despre aceasta imprejurare din trecut.
Fratele meu mi-a spus ca trebuie neaparat sa vad Statuia Fecioarei Maria de la Biserica Catolica “Bãrãtiei”, - si, intr-adevar se afla situata pe langa magazinul care se numea ( se numeste inca poate ) “Cocorul”, - care este de o mare frumusete.
Adica pe Bulevardul I.C.Brãtianu, care leagã Piata Universitãtii si coboara, pana ajunge in Unirii, deci de zona Unirii.
Nu am ajuns inca sa vizitez aceasta Biserica Catolica “Baratiei”.
Intr-o zi, citind Lecturile Zilei, am gasit un extras din “Samuel” si, m-am dus sa iau Biblia, - ortodoxa – pe care o avem acasa, sa caut acel extras, pasaj.
Cred ca era vorba despre “Rugaciunea Anei”.
Acuma eu citisem Biblia, desi nu am ajuns sa o citesc pe toata.
Dar cand am vazut cartea intitulata “Samuel” si la Tabla de Materii in Biblia noastra ortodoxa nu am gasit cartea “Samuel”, m-am gandit ca poate sunt mari diferente intre biblia catolica si biblia ortodoxa.
Este adevarat ca biblia ortodoxa are 4 carti intitulate “Regi” : Regi I, Regi II, Regi III, Regi IV, dar daca te uiti in tabla de materii, cartea cu titlul “Samuel” nu o gasesti !
Si mai este adevarat ca “Regi I” vorbeste despre Samuel si Rugaciunea Anei, insa eu m-am gandit ca, daca o au catolicii, inseamna ca “Samuel” este o carte separata de celelalte si poarta anume acest titlu : “Samuel”.
Reactia mea a fost de suparare, exact ca in anii facultatii cand uneori la cursuri ma intrebam : “De ce noua profesorul nu ne-a spus acest lucru ?”, daca auzeam ca altor colegi le spusese ceva ce nouã omisese sa ne spuna.
In ziua aceea, cand cautam Rugaciunea Anei, si, recunosc ca, desi candva, in trecut, o citisem, uitasem de ea, si nici nu am deschis concret “Regi I” sa ma fi uitat, le-am scris colegilor si prietenilor catolici (in special acestia m-ar fi putut lamuri), intrucat, m-am gandit ca ei ma pot lamuri.
Si, intr-adevar mi-a raspuns Parintele Adrian Magdici, pe care l-am cunoscut pe FB, la inceput, cand am facut parte din Grupul de rugaciune al parohiei romano-catolice Campulung-Moldovenesc.
Altfel, doamna care vindea candelele si ingrijea atat de frumos de biserica catolica Parohia “Adormirea Maicii Domnului” mi-a spus odata : “Asculta, sa stii ca biserica asta e mare, face minuni !”, “Biserica asta are har !”
Acuma, in prezent, mi-am adus aminte de aceasta discutie si explicatie despre continutul bibliei catolice si ortodoxe, mai ales ca in urma cu numai cateva nopti, in noaptea de 12 spre 13 noiembrie 2013, am visat “Regi”, si anume Biblia, Cartea Regilor.
De obicei uit visele, dar pe acesta l-am tinut minte dimineata cand m-am trezit.
De asemenea, l-am visat pe Sfantul Anton de Padova, in noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2013.
In acest vis ma aflam chiar la Padova si in fata ochilor mei era un Castel foarte mare, ca o fortareata imensa, un castel mare, mare, construit din pietre asa cum este construita si se poate vedea in fotografie pe blogul meu, avand in fata ei maci portocalii si galbeni, Biserica Catolica “Nasterea Domnului Isus” din orasul Magadan, din Rusia.
Insa nu intrasem in acel castel, dar stiam ca trebuie sa intru si acolo era Sfantul Anton de Padova.
In alta noapte, inainte de ziua mea de nastere de 12 noiembrie 2013, am visat-o pe Sfanta Tereza a Pruncului Isus din Lisieux, care mi-a spus – in vis, desigur ! – sa citesc Rugaciunea (acatistul respectiv are la final o rugaciune) Sfantului Stelian, Ocrotitorul Copiilor.
Aceasta se intampla poate chiar prin februarie 2013.
Psihologia recomanda, am citit intr-un curs, sa notam visele pe care le avem, eu insa nu le notez.
Cu toate acestea, in ultimele luni de zile, am tinut minte la trezire vise care au legatura cu credinta, cu sfintii.
Si am notat cate un cuvant, ca sa imi amintesc, dar notitele mele sunt pe foi de hartie, pe cartile de rugaciuni (uneori, desi mai rar).
Objet :
|
Referitor la Biblie ...
|
De :
|
AdyM ( Pr. Adrian Magdici )
|
À :
|
Olivia Marcov
|
Date :
|
Samedi 28 janvier 2012 10h23
|
Olivia, am citit e-mailul acesta. Tin sa-ti spun ca Biblia ortodoxa il ARE PE SAMUEL. Atat doar ca il vei gasi in Cartea Intai a Regilor. Neintelegerea este datorat faptului ca in traditia rasariteana exista 4 Carti ale Regilor, in timp ce in cea catolica exista 1 si 2 Samuel si 1 si 2 Regi. Insa practic nu exista nicio diferenta. Mai exista cateva diferente de NUME intre biblia catolica si cea ortodoxa, insa in substanta sunt aceleasi... chiar daca in cea ortodoxa exista una sau doua scrieri in plus. Cat despre "Cartea Nuntii" ... banuesc ca este vorba despre "Cantarea Cantarilor". Da altfel nu exista si nici nu a existat (nu am auzit niciodata) vreo "Carte a Nuntii", nici macar printre Cartile apocrife (adica cele care nu au fost admise in canonul biblic). In orice caz, sa nu ne facem complexe de inferioritate inutile in ceea ce priveste strainii. Fii linistita ca nici francezii, nici nemtii, nici italienii nu se omoara citind Biblia ori rugandu-se. Tu vorbesti despre materiale care se gasesc pe Net, dar asta-i alta poveste. Evident, important e ca fiecare sa-si traiasca credinta.
O zi placuta!
by Ady M.”
Da: Olivia Marcov <...>
A: Violeta TANASE <...>; Maria CUCIULATEAN <...>; Valerica DOBROMIR <...>; [...] ; Pr.Adrian ( BIOETICALE ) MAGDICI <...>
Cc: Tiberius BARBACIORU ( Avocat prof. judecator 1993/94- 2001/02 ) <...>; Maria CRACIUNAS <...>; IULIA TILVESCU <...>; Mihaela-Marilena MILOS <...>; [...]
Inviato: Sabato 28 Gennaio 2012 9:07
Oggetto: Intrebare ref. Biblie ( cuprins ) :
Vreau sa va spun ca Biserica catolica universala, in fiecare zi pe FB, ne trimite lecturile zile, liturghia zilei, si un mesaj in care ne roaga sa scriem fiecare ce rugaciuni, ce il rugam pe Dumnezeu in ziua respectiva, si fiecare spune pentru ce se roaga sau ce il roaga pe Dumnezeu, pe Isus : de exemplu : ( pentru familie, copii, serviciu, pentru a sti ce drum sa aleaga, sa ia in viata, spre ce sa se orienteze, pentru o munca mai buna, o fata a spus ca se roaga pentru sora ei, si ca este cel mai frumos cadou pe care i l-a facut ei Dumnezeu, sora ei, darul cel mai minunat din viata ei, numai ca era bolnavioara ; multi sau destui oameni sufera atacuri cerebrale, sunt in coma, atacuri de inima, si rude din familia lor roaga sa ne rugam pentru el/ ei/ea, si uneori ne roaga si preotii, aleg un caz mai disperat si ne roaga pe toti sa ne rugam, indiferent de varsta omului, copii, tineri, batrani aflati in dificultate, de pilda te rogi si pentru un batran de 80 de ani ( stiti ca la noi era moda ca, daca chemai Ambulanta la un om pester 65 de ani nici nu mai venea macar, zicand ca e omul batran.... ).
Exista pe facebook mai multe pagini cu si despre BIBLIE, si in limba romana, cu si despre ISUS, sau Isus in fiecare zi - Jesus Daily, sau Isus, Calea, Invatatorul si Viata ( in lb romana ), the Bible, cele mai multe in engleza pentru cã oameni din toate colturile lumii se roaga, fiecare cum stie, mai bine sau mai putin bine, engleza.
Exista si un site cu Biblia in format MP3, dar pentru moment nu au mai trimis nimic.
Ideea ar fi ca am intalnit deunazi la lectura zilei, alaturi de un Psalm, in fiecare zi ne rugam un Psalm ( al lui David ), am intalnit deci SAMUEL CAPITOLUL 1 RUGACIUNEA ANEI.
Intrebarea este : am acasa Biblia mare cu coperti negre, ORTODOXA, si in Vechiul Testament ( oricum, pentru verificare, daca mai era cazul, nu apare nici in noul testament ), adica in prima parte din Biblie, din biblia ortodoxa, NU EXISTA TITLUL, LA TABLA DE MATERII : S A M U E L.
Nu exista nici " Cartea lui Samuel ".
Catolicii din TOATA LUMEA, citesc din SAMUEL, numai noi nu il avem in biblie, nu imi imaginam.
Ce au avut cu Samuel de l-au scos din Biblie ?
Pentru ca Biblia se tipareste la fel, aceeasi pentru toti ortodocsii, indiferent de unde o cumperi, de la ce biserica, sau librarie din Bucuresti sau din tara noastra.
Daca stiti cumva, poate despre SAMUEL se vorbeste in Biblia ortodoxa, la vreun alt capitol, la vreo alta carte numita in alt fel, in alt chip decat Samuel ?
Poate asa o fi, si eu nu stiu, nu am gasit, nu am vazut.
In schimb, ceea ce stiu, este ca mai demult am gasit - in limba franceza - poate este si in limba romana, eu atunci nu cred sa fi gasit, dar poate fi - CARTEA LUI ENOH, francezii il ortografiaza ENOCH.
[ enok ] = citit in lb franceza
Cartea lui Enoch, mai demult, nu stiu cand, a facut parte, se pare, din Biblie, referinte, cateva, am gasit numai pe internet ; nu se stie ce argument a existat, solid, prin care s-a decis ca aceasta Carte, a lui Enoh SA NU MAI FIE INCLUSA IN BIBLIE.
In alta ordine de idei, si in acelasi sens, mai demult, prin 1995, cand imi vizitam matusica, [...] ( ortodoxa ), ea imi povestea ca oamenii mai batrani ca ea, povesteau demult ca a existat si existã - ar fi facut parte din cuprinsul Bibliei ( ortodoxe ) - o alta carte care se numeste CARTEA NUNTII.
Matusa imi spunea ca, cel putin mai demult ( poate si in prezent ), preotii citesc ( la nunti numai ! ) din Cartea Nuntii.
Demult insa fetele, femeile singure, nemaritate, etc. citeau din Cartea Nuntii, se rugau pentru o casatorie fericita si binecuvantata de Dumnezeu, cum trebuie.
Acuma, daca cineva stie si ma poate lamuri, preotii stiu precis, de ce si cum se face ca, la nivel de CUPRINS, pot exista diferente, deosebiri intre biblia ortodoxa si biblia catolica.
Si, daca exista, de ce Catolicii au ales o Biblie asa cum a lasat-o Dumnezeu pentru toti oamenii, si de ce ortodocsii au scos din ea ( cat au putut ).
Cum se poate asa ceva ? Nu vad ce argument poate fi adus, din clipa in care Sfanta Scriptura, Biblia, a fost lasata pentru oameni de DUMNEZEU.
Apoi, un aspect " interesant ", mie mi se pare interesant, este faptul ca toti oamenii, cu mic cu mare, se roaga, spun rugaciuni si mai ales citesc in fiecare zi, dar in fiecare zi din Biblie, pe cand la noi, omul nici nu este invatat asa macar.
In urma cu vreo 2 ani, un vecin din parohia noastra " Nasterea Maicii Domnului " ( ortodoxa ), Cristian [ Sava, sau “Militaru’ cum ii zic baietii din parohie, Mihaita Frasteli si chiar fratele meu ii spune asa ], care este cu vreo 4, 5 ani mai mare ca mine, - si care a lucrat in / pentru Armata, si a fost alaturi de altii disponibilizat, au fost oameni ce mai, aici oamenii au fost scosi cu forta din / de la locul lor de munca, abuziv, sub pretexte care mai de care.... el a lucrat ca maistru sau inginer..... - ei bine nu mi-a spus exact ce facea ...
Cristian mi-a povestit ca are vecini americani, care sunt neoprotestanti, cam asa ceva spunem noi, necunoscand bine aceste religii, spre rusinea noastra, si ei citesc impreuna zilnic din Vechiul Testament, mai ales ei se roaga din Vechiul Testament ( prima parte din biblie ).
Francezii se roaga si ei, pe internet, pe pagini web, la radio, pe FB, sunt slujbe, si iata toti cunosc biblia.....
In tot cazul sa revin cu niste adrese la care poate fi gasita Bibilia si cred, cea catolica, daca in casa aveti biblia ortodoxa, puteti compara : [...]”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu