Cu Arjen Dijksman despre Istoria robei : roba scurta (ofiterii), roba lunga (clericii)
Astazi am gasit un e-mail mai vechi al meu care dateazã din 13 mai 2007, adica din anii in care am fost studentã la facultatea de Drept a Universitatii “Spiru Haret”, si in care îi scriam unui bun prieten, lui Sorin Tilie, despre faptul cã in sfarsit, dupa mai multe incercari, imi ridicasem permisul sau abonamentul cel nou pe care mi-l facusem la Biblioteca de drept franceza a Colegiului Juridic Franco-Român, acela situat in cladirea Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.
In vremea aceea, de la un timp, biblioteca cunostea o perioadã in care se inchidea adesea in timpul zilei, adica Orarul nu mai era respectat intocmai, datorita unor activitati desfasurate de profesorii de Drept francezi care lucrau si isi aveau micul birou in incaperea alaturata Bibliotecii propriu-zise.
Biblioteca era o incapere unde se aflau rafturile cu carti, dar in acelasi timp era si Salã de Lecturã.
De asemenea, in perioada aceea, profesorul Emanuel Albu care ne preda disciplina “Drept administrativ si stiinta administratiei” in anul II ( 2006-2007) de facultate, ne-a intrebat in amfiteatru, la curs, cine dintre studenti doreste sa scrie un Referat pentru Sesiunea de comunicari stiintifice care avea sa se tina, la o data inca neprecizata, iar eu am spus ca vreau sa scriu un referat.
Apoi, de comun acord cu profesorul am convenit ca tema referatului meu sa fie Consiliul de Stat in Franta, sau “Le Conseil d’Etat” ( en France ).
In anul II de facultate ( 2006-2007 ) mergeam la cursurile, - la unele dintre cursurile - studentilor de anul III ( 2006-2007 ).
Desigur, in primul rand mergeam la cursurile mele de anul II ( doi ).
Iatã si mesajul meu din 13 mai 2007, pe care astazi i l-am trimis si lui Arjen Dijksman sa il citeasca :
“
De : Olivia Marcov
À : Arjen DIJKSMAN
Envoyé le : Samedi 2 novembre 2013 14h56
Objet : Tr : Tr: permis nou biblioteca colegiu francez juridic
À : Arjen DIJKSMAN
Envoyé le : Samedi 2 novembre 2013 14h56
Objet : Tr : Tr: permis nou biblioteca colegiu francez juridic
Un mesaj mai vechi scris de mine, [...].
Istoria robei de magistrat, da, pregateam un Referat la dreptul administrativ si stiinta administratiei la dl Albu, profesorul nostru, cu tema Franta : Consiliul de Stat, unde lucreaza Christine ALLAIS fiica profesorului Maurice Allais.
E un mesaj interesant.
Olivia Marcov <...> a écrit :
Date: Sun, 13 May 2007 13:15:03 +0200 (CEST)De: Olivia Marcov <...>Objet: BONJOUR ! SORIN
À: Sorin TILIE <...>
À: Sorin TILIE <...>
“Buna SORIN,
[...]
Cum ti-am spus, sambata cand am venit acasa de la seminarul de criminalistica - erau la noi razvan si vali, respectiv fostul coleg de liceu (razvan), de clasa si vecinul nostru (vali) – prieteni ai fratelui meu.
pentru ca, razvan si-a cumparat un laptop, - un micro ordinateur portable - si silviu i-a instalat pe el WINDOWS-ul.
[...]
in rest, nu ti-am mentionat ca am reusit marea “performanta” de a gasi OUVERTE LA BIBLIOTHÈQUE de la Colegiul Juridic francez, facultatea de Stat de Drept, unde in sfarsit, mi-am ridicat permisul, sau abonamentul de la biblioteca si am imprumutat 2 carti (acuma numai 2 carti se pot imprumuta) pentru o saptamana.
una, priveste Istoria Justitiei in Franta si alta, a doua, Drept Public, Drept administrativ- dreptul modern.
pentru cã mã intereseazã fireste, CONSILIUL DE STAT IN FRANTA (D’ETAT EN FRANCE) au fil du temps, cronologic vorbind,
[...] si cum se infaptuia Justitia de-a lungul timpului, pana la organizarea din ziua de astazi, a Justitiei.
si deci ma bucur ca sesiunea de comunicari stiintifice are loc se pare (sursa: doamna, adica Madame (abreviat MME) la juge Mãdulãrescu - profesoara de drept civil - succesiuni, les successions - curs pe care ea il tine si predã la anul 3, la noi la facultate) .....si ea mi-a spus - intrucat data nu e facuta publica - ca, pe 25/28 ar fi sesiunea de com. stiintifice.
les 25- 28 mai 2007.
USH DREPT.
si deci am timp, dar citesc.
[...]
de pilda la CONSILIUL DE STAT EXISTÃ 3 CATEGORII DE FUNCTIONARI care sunt in rang ierarhic, unii, se numesc auditori, les auditeurs, dar altii se numesc in franta : maîtres de requêtes.......
[...]
Pentru moment ma bucur sa citesc din istoricul Frantei, si astfel, in materie de justitie aflu care este originea ROBEI de pilda.
Robei de magistrat.
la origine existau judecatorii cu roba scurtã, denumiti judecãtorii de robã scurtã - caci erau in fapt, ofiteri, - ofiteri, oameni ai spadei care luptau, mânuiau spada. deci oameni ai luptei, ofiteri.
si ei erau si judecãtori.
pe vremea regelui.
si apoi, locul acestora a fost luat de locotenentii acestora care, -atentie caci e inselator cuvantul de “locotenent” -, acestia erau de fapt CLERICI, si se numeau locotenenti sau oameni de robã lungã.
pentru ca, ei, clericii au sutana lungã pânã la picioare, la glezne.
iatã si aparitia ROBEI, - robei lungi.
Deci, oameni ai legii de robã scurtã - au fost primii.
si apoi au venit cei de robã lungã - si iatã si istoricul robei.
Olivia. »
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu