Cu Arjen Dijksman despre examenul meu de franceza juridica si viata de familie, despre care discutam cu Sorin Tilie
Un email din 15 aprilie 2004, perioada in care incepusem sa ma pregatesc pentru examenul CCIP, adica al Camerei de Comert si Industrie din Paris, in vederea obtinerii CFJ, adica a Certificatului de Franceza Juridica, iar Sorin Tilie imi povesteste despre prietenii sãi.
Objet :
|
Tr : voyage,voyage
|
De :
|
Olivia Marcov
|
À :
|
Arjen Dijksman
|
Date :
|
Dimanche 3 novembre 2013 12h17
|
----- Mail transféré -----
De : Olivia Marcov <...>
À : Sorin Tilie <...>
Envoyé le : Jeudi 15 avril 2004 18h16
Objet : voyage,voyage
À : Sorin Tilie <...>
Envoyé le : Jeudi 15 avril 2004 18h16
Objet : voyage,voyage
Buna Sorin,
tocmai am primit mesajul tau.
Azi m-am delectat cu niste jeux d'épreuves (au aparut in premiera), de fapt a aparut unul dar e bun si acela si l-am downloadat sau telecharjat de pe http://www.fd.ccip.fr/, apoi click pe Examens (profession) CFJ - certificat de français juridique. mai exact am lucrat (caci am avut documentatie) pe jurisprudenta relativ la intrebarea/dezbatere (ce trebuie sa o suporte candidatul si sa-si dea cu parerea la obiect....) privind licentierea unui salariat determinata de incidente, motive din viata sa privata ..... Iti trimit si tie atasat sa vezi ce interesant este (chiar interesant) - dar repet pentru ca am avut documentatie si timp. Modelele de jeux d'épreuves le-am transcris in Word si am lucrat pe ele....
[...]
[...]
Acum imi amintesc de Bodgan amicul tau care este administrator si student in acelasi timp. Despre Lucian nu stiu nimic...doar ce zici tu in mail-ul tau.
Gasesc ca intr-adevar Angela castiga foarte putin (daca tii cont cã ea cumuleaza 2 joburi, in plus).
Totusi unii castiga in State [ in America, in general ] foarte mult - ma refer la românii plecati.
Imi amintesc de o cunostinta [...] - o doamna care a fost in vizita la o amica in Canada, la Toronto unde spune ca e o comunitate de români superbogati, milionari in dolari canadieni, cam toti la baza de formatie ingineri si poate si informaticieni (nu stiu exact daca si informaticieni).
In schimb, reversul medaliei, - munceau zi / noapte si nu mai aveau chef de nimic altceva, de viata personala adica, nu ieseau, nu se distrau....si cu cat castigau mai mult, cu atat munceau mai mult.... cel putin asa spunea [...]. Ba chiar se luau la intrecere unii cu altii, cat castiga unul si cat castiga altul....
Am vizitat si eu muzeul Orsay in '91 si chiar am de acolo cumparat un album cu picturi (reproduceri desigur) ale lui gaughin, insule, soare, si femei profitand de decorul plin de vegetatie luxurianta, un fel de vacanta neintrerupta....cel putin cam astea sunt temele lui favorite.
Si iata ca si aici a aparut soarele, dar este frig inca, noroc ca au dat din nou drumul la caldura la calorifere, caci se facuse un frig in casa.... ; cand a scazut temperatura afara au inchis si ei caldura si era (cumplit de ) frig in apartament .... grozav sa ai calorifere pe care sa le poti inchide si deschide cand vrei tu, nu cand vor ei.
Bine, multumesc de mesajul tau, mi-a facut placere,
O zi frumoasa in continuare, Olivia.”
Sorin Tilie <...> wrote:
Sorin Tilie <...> wrote:
Buna Olivia,
invitata noastra a si plecat ieri spre romania, cu un zbor air france care s-a transformat in Tarom, glumeam noi, ca o sa treaca de la sampanie la mamaliga cu brinza.
cred ca o sa-si aduca aminte mult timp de pasajul prin Paris, mai ales ca a apucat-o durerea de spate pe la coziile de la monumente.
am mai fost pe la Muzeul Orsay, care este o fosta gara transformata in 1980 in muzeu de arta, si care gazduieste picturile impresionistiilor manet, monet, van gogh, degas, sisley, dar si gaughin. nu mai fusesem de doi ani, si mi-a facut placere sa revad aceste tablouri.
la Luvru nu mai am avut timp sa intram, pentru ca inchideau la ora 18.
ieri mai uitam pe situl de la turnul eiffel ( http://www.tour-eiffel.fr/home_jour.html ) , si am vazut ca munumentul este gerat de stat prin "societatea noua a turnul eiffel", din anii 1980, de cind s-a terminat concesiunea acordata lui eiffel. interesant este ca intial a fost construit ca o atractie de bilci, criticat de toata floarea intelectuala a Parisului, si ca a devenit in cursul timpului tocmai simbolul acestei arte noi.
[...] am plecat cu Angela sa-i arat monumentele in Paris.
[...]
despre Angela ce sa-ti povestesc, este dificil si pentru ea, tipul cu care traia acolo si care era in divort cu prima nevasta a parasit-o pentru o femeie cu care avea un copil in Romania, si de care nici prima femeie, nici ea, nu stia nimic.
acum este sigura si munceste la doua servicii, unul de luni pina vineri, altul in week end, cu adulti handicapati. este destul de prost platita (cam 1200 de dolari pe luna), si chiriile sint cam la dublu decit aici. in schimb, zicea ca preturile la imbracaminte si mincare sint ceva mai ieftine. protectiile sociale sint mult mai slabe, ca sa te duci la spital trebuie musai sa suscrii la o asigurare de sanatate (ce vor astia sa faca aici).
in schimb, se gaseste de lucru, ceea ce este un mare avantaj.
am ajuns la concluzia ca viata este mai dura in america decit aici.
ea zicea ca modul asta de viata a imbatrinit-o si i-a mai taiat din voia buna si pofta de viata, si restrospectiv, a facut-o ca sa poata sa aduca pe cei doi ficiori acolo (cum stii bogdan este deja casatorit acolo, si lucian este casatorit in romania).
bogdan lucreaza ca administrator la un bloc, si face si studii de economie doua zile pe saptamina, la facultatea unde lucreaza nevasta-sa. a inceput practic o alta viata acolo, dat fiind ca in romania a facut liceul de muzica si ca era la conservator.
alte noutati nu am, iti urez succes la invatat,
Sorin”.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu