Amintiri despre profesorul si seful de catedrã Caius Iacob ( Nicolae Marcov, prof.dr., Facultatea de Matematicã-Informaticã, Universitatea din Bucuresti )
( Comunicare sustinutã in cadrul Sesiunii omagiale « Centenar Caius Iacob ( 1912 – 1992 ) « , 29 martie 2012, Aula Academiei Române )
2. Pozitia acad. Prof. Caius Iacob in raport cu practica de specialitate
In vara anului 1963, grupa de Mecanica Fluidelor si-a desfasurat Practica in productie, la Institutul Politehnic din Timisoara.
Indrumator din partea Universitatii din Bucuresti era asistent Ioan Cristea.
La Institutul Politehnic din Timisoara, lucrarile practice au fost deschise de dr. Ing. Ioan M. Anton, care sustinuse teza intitulata Curbe caracteristice de cavitatie la pompele centrifuge cu turatie specifica joasa.
Grupa de mecanica de la Universitatea din Bucuresti a avut astfel posibilitatea de a vizualiza aparitia fenomenului de cavitatie in cazul retelelor de profile.
In toamna aceluiasi an, studentii grupei de mecanica fluidelor erau prezenti la Cursul de Dinamica Gazelor.
Acest curs a fost tinut de conf. dr. Simona Pop, care a publicat ulterior monografia Modele matematice in teoria cavitatiei ( Editura Tehnica, Bucuresti, 1985 ).
In prezent, sunt convins ca locul desfasurarii Practicii la Institutul Politehnic din Timisoara, nu a fost ales intamplator.
Din cartea bibliografica Caius Iacob. Viata si Opera, publicata de Florica Banu, profesoarã de matematicã, rezultã ca activitatea didactica si stiintifica a profesorului Caius Iacob s-a desfasurat si la Timisoara, pe durata a trei ani, acesta avand un post de profesor de algebra la Scoala de Ofiteri de Artilerie “ Regele Carol I “ si un post bugetar la Scoala Politehnica.
In acest interval de timp, a publicat lucrari in reviste straine, in “ Revista Matematicã “ din Timisoara unde a prezentat Generalizarea unei Teoreme a lui Fouret relativ la Dinamica Sistemelor de puncte materiale, iar in “ Buletinul Scolii Politehnice “ din Timisoara ( “ Bull. Sci. de l’ École Polyt. “ de Timisoara ) a publicat lucrarea Studiul unui jet gazos ( Étude d’un jet gazeux ), in care sunt construite solutii ale unor sisteme neliniare de ecuatii cu derivate partiale si sunt precizate proprietati importante ale acestor solutii.
Consecvent cu principiul cã “ descrierea miscarii fluidelor se face pe baze matematice “, acad. Prof. Caius Iacob, fiind sef de catedra, a contribuit prin personalitatea sa deosebita, la desfasurarea in conditii optime a Practicii studentilor de la grupele de mecanica ale Universitatii din Bucuresti.
Pe de alta parte, a agreat prezentarea la un nivel ridicat, in fata acestor studenti, a Teoriilor Miscarilor cu Linii sau Suprafete de Discontinuitate si a Modelelor matematice pentru fenomenul cavitatiei.
( extras din “ Amintiri despre profesorul si seful de catedra Caius Iacob “, Nicolae Marcov, Sesiunea “ Centenar Caius Iacob ( 1912 – 1992 ) “ , revista “ Academica “, revista editata de Academia Romana, nr. 3 Martie 2012 Anul XXII 257 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu