Amintiri despre profesorul si seful de catedrã Caius Iacob ( Nicolae Marcov, prof.dr., Facultatea de Matematicã-Informaticã, Universitatea din Bucuresti )
( Comunicare sustinutã in cadrul Sesiunii omagiale « Centenar Caius Iacob ( 1912 – 1992 ) « , 29 martie 2012, Aula Academiei Române )
3. Acad. Prof. Caius Iacob la facultatea de Matematica Mecanica a Universitatii din Bucuresti
Anul 1963 a fost anul de dezvoltare a Facultatii de Matematica-Fizica in doua facultati noi :
- Facultata de Matematica-Mecanica si
- Facultatea de Fizica.
In mod cert, acad. prof. Caius Iacob a insistat si a reusit sa convinga Senatul Universitatii si pe rectorul Universitatii Bucuresti, acad. prof. Gh. Mihoc, de necesitatea studiului aprofundat al Mecanicii si Astronomiei in cadrul Facultatii de Matematica si de necesitatea mentinerii Catedrei de mecanica generala, astronomie, hidrodinamica si teoria elasticitatii in aceasta facultate.
Personalitatea recunoscuta a sefului acestei catedre a fost determinanta pentru prezentarea studentilor grupei de Mecanica Fluidelor a unor lectii de Hidrodinamica, tinute de acad. dr. doc. Dumitru Dumitrescu, profesor titular si sef de catedra la Institutul Politehnic din Bucuresti.
Anul 1964 a fost anul centenarului Universitatii din Bucuresti.
Cu prilejul acestui eveniment, au fost avizate favorabil unele repartizari in invatamantul superior.
Astfel, in toamna anului 1964 eram preparator la Catedra de mecanicã generalã, astronomie, hidrodinamica si teoria elasticitatii a Facultatii de Matematica-Mecanica a Universitatii Bucuresti.
O parte a absolventilor grupelor de mecanica au avut repartitii la catedrele de matematica ale institutelor de invatamant superior din Bucuresti, inclusiv ale Institutului Politehnic.
4. Acad. prof. Caius Iacob si seminariile stiintifice de mecanicã
Seminarul de mecanica generala avea loc saptamanal in Sala 1 de la parterul Facultatii de Matematica-Mecanica a Universitatii Bucuresti, Sala 2 fiind sediul Catedrei de mecanica generala, astronomie, hidrodinamica si teoria elasticitatii.
La inceput, lucrarile acestui seminar erau conduse preponderent de acad.prof. Victor Vâlcovici si apoi, din 1970, de acad.prof. Radu Voinea.
Lucrarile Seminarului de Mecanica Fluidelor erau conduse de acad.prof.Caius Iacob.
In cadrul acestor seminarii, au sustinut prelegeri profesori de la diferite institute de invatamant superior si au fost prezentate atat rezultate stiintifice trimise spre publicare, cat si numeroase capitole in curs de redactare ale doctoranzilor.
Discutiile si comentariile de la aceste seminarii au avut rolul de a largi orizontul de informare stiintifica a doctoranzilor, a cadrelor didactice din invatamantul superior si a cercetatorilor din institutele academice.
Pe de alta parte, acad.prof.Caius Iacob asigura, involuntar, un auditoriu avizat pentru o prima verificare a originalitatii si rigurozitatii demonstratiilor matematice prezentate de doctoranzi.
In cadrul Seminarului de Mecanica Fluidelor, au tinut conferinte inclusiv profesori din strainatate, invitati la Bucuresti de Academia Romana.
Astfel, profesorul Henri Cabannes de la Sorbona a prezentat Principiile magnetohidrodinamicii fluidelor electroconductoare, iar profesorul D. Euvrard de la Scoala de tehnici avansate din Paris ( L’École Nationale Supérieure de Techniques Avancées de Paris ) a prezentat comunicarea Difractia undelor acustice la suprafata valurilor gravitationale ( Underwater Sound Scattering by Surface Gravity Waves ).
( extras din “ Amintiri despre profesorul si seful de catedra Caius Iacob “, Nicolae Marcov, Sesiunea “ Centenar Caius Iacob ( 1912 – 1992 ) “ , revista “ Academica “, revista editata de Academia Romana, nr. 3 Martie 2012 Anul XXII 257 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu