Drepturile si libertatile procesuale.
Dreptul la un proces echitabil ( 1 ) ( Drept material european al drepturilor omului )
Dreptul la un proces echitabil reprezinta un corolar al tuturor drepturilor judiciare, si este recunoscut de dreptul international – universal sau regional – altul decat Conventia Europeana a Drepturilor Omului sau CEDO, prin consacrarea sa in :
- articolul 10 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului sau DUDO,
- articolul 14, paragraful 1 din Pactul International relativ la drepturile civile si politice deschis semnaturii la New York la 19 decembrie 1966 sau PIDCP,
- articolul 7, paragraful 1 din Carta Africana a Drepturilor Omului si Popoarelor,
- articolul 8 din Conventia Interamericana a Drepturilor Omului,
- articolul 6, paragraful 1 din Conventia Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale a Comunitatii Statelor Independente ( CEDO – CSI ).
Practic, normele mentionate proclama, cu unele diferente, aceleasi garantii fundamentale de care trebuie sa beneficieze o persoana in cursul unui proces civil sau penal, cum ar fi :
- dreptul la examinarea cauzei de catre un tribunal independent si impartial stabilit prin lege,
- principiul egalitatii de arme intre parti,
- garantia publicitatii dezbaterii si a judecatii,
- ca si garantia judecarii cauzei intr-un termen rezonabil.
La aceste garantii generale ale unei proceduri judiciare, instrumentele juridice mentionate adauga garantii speciale, acordate oricarei persoane acuzate in materie penala, care se refera in esenta, la :
- prezumtia de nevinovatie,
- drepturile apararii ( dreptul de a fi informat cu privire la natura si cauza acuzatiei, dreptul la timpul si facilitatile necesare pregatirii apararii, s.a. ),
- drepturile unei duble jurisdictii,
- si la dreptul la repararea consecintelor erorilor judiciare.
Temeiul juridic, caracterizarea si interpretarea normei CEDO
Dreptul la un proces echitabil reprezinta un drept fundamental esential pentru existenta unei societati democratice veritabile.
Importanta si influenta sa sunt foarte mari, atat in ordinea juridica interna, cat si in ordinea juridica internationala.
Dreptul la un proces echitabil isi gaseste o reglementare asemanatoare in, practic, toate instrumentele juridice din domeniul international al drepturilor omului.
In dreptul european al drepturilor omului, acest drept este prevazut si garantat in mod eficient de articolul 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care este la originea celui mai mare numar de Hotarari ale organelor de aplicare a Conventiei, hotarari referitoare la cauze :
· civile,
· penale,
· administrative,
· disciplinare,
· etc.
Potrivit acestor dispozitii ale articolului 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului:
“ ( 1 ) Orice persoana are dreptul de a i se examina cauza in mod echitabil, public si intr-un termen rezonabil, de catre un tribunal independent si impartial, stabilit prin lege, care sa decida, :
- fie asupra contestatiilor privind drepturile si obligatiile cu caracter civil,
- fie asupra temeiniciei oricarei acuzatii in materie penala indreptata impotriva sa.
Judecata trebuie sa fie publica, dar accesul la sala de audiere poate fi interzis presei si publicului in intregime sau la o parte din proces, in interesul moralitatii, al ordinii publice sau al securitatii nationale intr-o societate democratica, atunci cand interesele minorilor sau protectia vietii private a altor parti la proces o cer, sau in masura considerata ca strict necesara de catre tribunal, atunci cand imprejurarile speciale ale publicitatii ar fi de natura sa poarte atingere intereselor justitiei.
( 2 ) Orice persoana acuzata de o infractiune este prezumata nevinovata, pana cand vinovatia acesteia nu este stabilita in mod legal.
( 3 ) Orice acuzat are dreptul :
a. sa fie informat, in cel mai scurt termen, intr-o limba pe care o intelege si de o maniera detaliata, asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa,
b. sa dispuna de timpul si facilitatile necesare pregatirii apararii,
c. sa se apere el insusi sau sa aiba asistenta unui aparator ales si, daca nu are mijloacele sa plateasca un aparator, sa poata fi asistat gratuit de catre un avocat din oficiu, atunci cand interesele justitiei o cer,
d. sa interogheze sau sa faca sa fie audiati martorii in acuzare, si sa obtina convocarea si audierea martorilor in aparare, in aceleasi conditii ca si ale martorilor in acuzare,
e. sa fie asistat in mod gratuit de catre un interpret, daca nu intelege sau nu vorbeste limba vorbita la audiere “.
Sub denumirea generica de drept la un proces echitabil, norma citata reglementeaza de fapt mai multe drepturi fundamentale, legate de desfasurarea procesului penal sau civil.
Avand in vedere complexitatea reglementarii, o abordare sistematica a normelor din continutul sau, in succesiunea lor, este mai mult decat necesara.
De aceea, consideram ca se impune o prezentare a fiecarei norme sau sintagme normative, cu consecinte importante asupra intelegerii si aplicarii corecte a drepturilor garantate.
Una din principalele trasaturi ale interpretarii articolului 6, stabilita de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, este aceea potrivit careia, datorita “ locului eminent “ pe care este situat dreptul la un proces echitabil intr-o societate democratica, norma care il reglementeaza trebuie sa beneficieze de interpretare larga, pentru cã altfel ar fi contrara scopului si obiectului sau.
O abordare coerenta si logica presupune examinarea incidentei celor doua criterii esentiale care marcheaza structura normei, respectiv, :
1. dreptul la un tribunal in vederea solutionarii contestatiilor asupra drepturilor si obligatiilor cu caracter civil, si
2. dreptul la un tribunal cu privire la temeinicia oricarei acuzatii in materie penala indreptata impotriva titularului acestui drept.
( extras din Drept European al Drepturilor Omului, Volumul I, Drept Material European al Drepturilor Omului, editia a IV-a, Prof.univ.dr.Ionel Olteanu, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu