Drepturi economice, sociale si culturale recunoscute de Carta Sociala Europeana ( 1 ) : dreptul la munca
Carta Sociala Europeana revizuita cuprinde, intr-un instrument juridic unic, prevederile din Carta Sociala Europeana adoptata in 1961, cu unele amendamente, completate prin consacrarea unor drepturi noi.
Astfel, sunt reglementate cele 19 drepturi garantate de Carta Sociala Europeana, si alte 7 drepturi.
In cele ce urmeaza, vor fi prezentate cateva dintre principalele drepturi garantate prin acest important instrument juridic al Consiliului Europei, care este Carta Sociala Europeana.
Dreptul la munca
Dreptul la munca este reglementat de articolul 1 din Cartã, format din patru alineate complementare.
Primul alineat prevede obiectivul Statului-parte contractanta, de a realiza si mentine cel mai ridicat si stabil posibil, nivel de angajare, in sensul asigurarii unui loc de munca cu normã intreagã.
Cel de-al doilea alineat priveste exercitarea libera a dreptului la munca al persoanei, pentru ca aceasta sa isi poata asigura existenta, in conditiile unei protectii efective din partea autoritatilor Statului.
Celelalte doua alineate se refera la obligatiile Statului, cu privire la constituirea si mentinerea serviciilor gratuite de angajare in munca, pentru toti lucratorii, si la :
- favorizarea,
- orientarea,
- formarea si
- readaptarea profesionala.
Prin urmare, norma citata are in vedere configurarea exercitarii efective a dreptului la munca, prin asumarea de catre State, a obligatiei de realizare a conditiilor necesare in vederea atingerii acestui obiectiv.
Textele articolelor 2, 3 si 4 prevad drepturi complementare, reglementate in raport cu exercitarea dreptului la munca.
Astfel, desi au o individualitate distincta, sub forma dreptului la conditii de munca echitabile, a dreptului la securitate si la igiena in munca, si dreptul la o salarizare echitabila, aplicabilitatea acestor drepturi este dependenta de asigurarea dreptului la munca, cu care sunt intr-o relatie de conditionare.
De aceea, se poate afirma ca dreptul la munca este un drept general, iar celelalte drepturi mentionate, sunt drepturi care concretizeaza conditiile de realizare a dreptului la munca, in sensul prevazut de Carta Sociala Europeana revizuita.
Astfel, articolele 2-4 contureaza obligatiile Statului in legatura cu :
- durata muncii,
- prevederea zilelor de sarbatoare platite,
- asigurarea concediului,
- eliminarea riscurilor specifice activitatilor periculoase sau insalubre, ori
- reducerea duratei muncii sau plata unor concedii suplimentare,
- ameliorarea securitatii si igienei profesionale si
- prevenirea accidentelor de munca,
- reglementarea securitatii si igienei in munca,
- salarizarea in vederea asigurarii unui nivel de trai decent,
- plata orelor suplimentare,
- asigurarea dreptului la salarizare egala pentru o munca egala,
- avizarea prealabila in cazul incetarii angajarii, si
- prevederea in legislatie, a retinerilor din salarii in limitele dreptului intern, si ale conventiilor colective de munca, liber consimtite.
( extras din Drept European al Drepturilor Omului, Volumul I, Drept Material European al Drepturilor Omului, editia a IV-a, Prof.univ.dr.Ionel Olteanu, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu