Sanatatea si relatiile sociale
Este foarte bine sa gasim o corelare generala, intre relatiile stresante si sanatatea subreda, si sa identificam unul sau doua trasee, dintr-un posibil lant cauzal.
Dar, in ciuda studiilor ocazionale care au sugerat mecanisme biologice, scepticii sustin adesea ca factori foarte diferiti pot fi implicati.
De pilda, daca o relatie dificila face pe cineva sa fumeze, sau sa bea prea mult, ori sa doarma prost, acest lucru ar putea reprezenta cauza imediata a unei sanatati subrede.
Cercetatorii au continuat sa caute o veriga biologica distincta – una separata clar de alte motive.
Intra in scena Sheldon Cohen, psiholog la Universitatea Carnegie Mellon, care a facut in asa fel ca, sute de oameni sa raceasca in mod deliberat.
Nu pentru ca ar fi avut vreo pornire rautacioasa, ci numai in interesul stiintei.
In conditii meticulos controlate, Cohen a expus sistematic voluntarii, actiunii unui virus care provoaca banala raceala.
Aproape o treime dintre persoanele expuse la virus, prezinta intreaga gama de simptome, in vreme ce, la restul nu le curge decat nasul.
Conditiile controlate permit cercetatorului sa determine de ce se intampla asa.
Metodele sale sunt exigente. Voluntarii lui Cohen sunt tinuti in carantina, timp de douazeci si patru de ore inainte de a fi expusi, pentru a fi siguri ca nu au luat raceala din alta parte.
Pentru urmatoarele cinci zile ( si pentru 800 de dolari ), acestia sunt cazati intr-o unitate speciala impreuna cu alti voluntari, toti fiind tinuti, la cel putin un metru distanta unii de altii, ca sa nu reinfecteze pe altcineva.
Pe parcursul celor cinci zile, secretiile lor nazale sunt testate pentru indicatori tehnici de raceala ( de exemplu, greutatea totala a mucusului ), precum si pentru prezenta virusului respectiv, iar analizele de sange cauta anticorpi.
In felul acesta, Cohen masoara raceala cu o precizie care intrece cu mult, simpla numaratoare a nasurilor care curg, si a stranuturilor.
Stim ca nivelul scazut de vitamina C, fumatul si somnul insuficient – cresc sansele unei infectii.
Intrebarea este : Putem adauga la lista aceasta, si o relatie stresanta ?
Raspunsul lui Cohen : - Categoric, da.
Cohen atribuie valori numerice precise, factorilor care fac ca o persoana sa se aleaga cu o raceala, in timp ce alta persoana ramane sanatoasa.
Cei care erau prinsi in conflicte riscau de 2,5 ori mai mult sa raceasca, decat ceilalti, ceea ce pune relatiile instabile pe acelasi plan cauzal cu deficienta de vitamina C si somnul insuficient.
( Fumatul, cel mai daunator viciu, ii facea pe oameni de trei ori mai predispusi sa cedeze ).
Conflictele care durau o luna, sau mai mult, sporeau susceptibilitatea, dar o cearta ocazionala nu punea in pericol sanatatea.
Desi certurile permanente dauneaza sanatatii, izolarea este si mai rea.
In comparatie cu persoanele care aveau o retea bogata de legaturi sociale, cei cu cele mai putine relatii apropiate, aveau de 4,2 ori mai multe sanse sa raceasca, ceea ce face ca singuratatea sa fie mai riscanta decat fumatul.
Cu cat socializam mai mult, cu atat suntem mai putin susceptibili la raceala.
Ideea aceasta pare absurda : Nu crestem oare posibilitatea de a ne expune virusului racelii, atunci cand interactionam cu foarte multi oameni ?
Bineinteles.
Dar legaturile sociale vii favorizeaza starile pozitive, si limiteaza starile negative, suprimand cortizolul si sporind functia imunitara la stres.
Relatiile in sine par sa ne protejeze, de chiar riscul la care ele ne expun.
( extras din Inteligenta socialã Noua stiintã a relatiilor umane, Daniel Goleman, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2007 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu