Memoria, inteligenta si mancarea
Nu v-au dat niciodata parintii, “ hrana pentru creier “ ?
Ei considerau, la fel ca multi oameni din ziua de azi, ca anumite tipuri de mancare ajuta memoria si inteligenta.
Iata cateva exemple :
- Zaharul este important, pentru ca furnizeaza glucoza creierului, iar aceasta este combustibilul care ii asigura functionarea.
- Mancarurile care contin proteine, cum ar fi : pizza, nucile, ouale, carnea – au aminoacizi, pietrele de temelie pentru tesuturile nervoase. Aminoacizii se gasesc, de asemenea, si in mazare si orez.
- Complexul de vitamine B este legat de memorie si invatare.
- Vitamina B 1 – tiamina -, din ovaz si mazare, este necesara pentru a procesa zaharurile, iar acest lucru ajuta la sanatatea nervilor, si la memorie.
- Vitamina B 3 – niacina -, din carnea de curcan si ton, este importanta pentru hematiile care duc oxigen la creier.
- Vitamina B 12, din carne, oua si lactate, este importanta pentru echilibru.
- Vitamina C, din broccoli, conopida si citrice, ajuta la producerea dopaminei.
- Ciocolata poate creste nivelul de serotonina din creier, importanta pentru imbunatatirea starii de spirit.
- Vitamina E, din cereale, fructe, carne de pui, nuci si peste, este cel mai bine cunoscuta pentru proprietatile de crestere a potentei sexuale, dar unii cercetatori considera ca imbunatateste si memoria.
Dozele excesive, din oricare dintre aceste vitamine, pot provoca probleme grave, si inrautati lucrurile pe care incercati sa le imbunatatiti.
Se spune si despre diferite plante si suplimente ca aduc beneficii, dar exista controverse legate de acestea.
Mancarurile pot avea si un efect negativ asupra creierului, care este trecut cu vederea in diagnosticarea unei boli.
De exemplu, alergiile la cafea – probabil la cofeina -, lapte, ciocolata, zahar si fainoase, pot crea probleme psihologice, cum ar fi anxietate sau depresie.
Este important sa cunoastem aceasta conexiune, deoarece recunoasterea prezentei unei alergii poate explica dereglarea mentala.
Cineva care sufera de depresie, si se descopera ca este alergic la lactate, ca sa dam un exemplu, poate fi vindecat de depresie, cand acea persoana nu mai bea lapte.
In plus, pastrarea activitatii mintale prin : citit, scris, rebus, si chiar mergand pe jos, a fost demonstrata ca fiind o metoda de succes in prevenirea pierderii memoriei.
Incercati sa va amintiti ...
Stocarea informatiei in creier este partea usoara.
Partea grea este recuperarea sa, atunci cand avem nevoie de acest lucru.
Intorcandu-ne la analogia cu calculatorul, ganditi-va la pasii necesari pentru gasirea unui anume fisier in computer.
Puteti da Cautare, sau sa cautati prin directoare.
Cu cat este mai mare hardul, cu atat gasirea unui anumit fisier devine mai dificila.
Inmultiti aceasta problema, cu un factor exponential, si veti intelege cat este de dificila recuperarea unui singur fapt, din cantitatea vasta de cunostinte pe care o purtati in creier.
Se intampla destul de des, sa nu ne putem aminti lucruri pe care le stim, cum ar fi cuvantul pentru poarta unui castel – portcullis -, numele ultimului presedinte sovietic ( Gorbaciov ), sau ingredientele dintr-o salata Caesar ( ansoa, ulei de masline, lamaie, galbenus de ou, sos Worcestershire ).
Ceea ce este remarcabil, este cat de repede si usor putem sa recuperam majoritatea informatiilor.
Putem realiza acest lucru, datorita organizarii si referintelor analogice facute de creier.
Apropo, analogia mnemotehnica este ROGVAIV, care vine de la rosu, orange, galben, verde, albastru, indigo, violet. Va mai aduceti aminte acest lucru ?
Ce trebuie sa retinem ?
- O amintire este considerata a fi un circuit neuronal, care se deterioreaza daca nu este folosit, si duce la uitare.
- Bucati mici de informatie pot fi retinute in memoria pe termen scurt, dar informatiile trebuie codate pentru a deveni amintiri pe termen lung.
- Amintirea este un proces care are nevoie de creier, pentru a asambla bucatile din amintiri, astfel incat acestea sa aiba sens.
- Puteti sa va imbunatatiti memoria, prin repetare si trucuri – cum ar fi procedeele mnemotehnice, cantecele, si metoda de loci ( sau locuri ), adica a face o asociere intre lucrul de memorat si ceva care ramane in minte.
( extras din Sa intelegem creierul, capitolul 14, Tabla mintii, Arthur S. Bard, Dr. Mitchell G. Bard, Ed. Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu