Antiandrogenii
Antiandrogenii sunt o grupa de medicamente in stadiu investigational, singurul preparat disponibil terapeutic fiind ciproterona.
Ciproterona acetat ( cyproterone acetate, androcur ) un derivat de clormadionã ( progestativ de sinteza ) are activitate antiandrogenica marcanta.
De asemenea, are proprietati progestative si inhibã secretia de gonadotrofine, cu scaderea consecutiva a nivelului plasmatic al testosteronului.
Actiunea antiandrogenicã se exercitã atat la periferie, cat si la nivelul sistemului nervos central.
Ea se datoreste blocarii, prin competitie, a receptorilor citoplasmatici ai dihidrotestosteronului.
Ciproterona este utila la barbati pentru combaterea deviatiilor sexuale cu hipersexualitate, si a sexualitãtii psihopatice de natura hormonalã, provocand scaderea libidoului si a capacitatii functionale sexuale.
O alta indicatie este cancerul de prostatã.
Se administreaza oral, doza obisnuita fiind de 50 mg de 2 ori / zi ( se poate creste pana la 100 mg de 3 ori / zi ).
La nevoie, se injecteaza intramuscular 300-600 mg, la fiecare 10-14 zile.
La femeie, ciproterona este unori indicata pentru combaterea fenomenelor de virilizare, ca hirsutismul excesiv, alopecia androgenica, formele severe de acnee si seboree.
In caz de hirsutism, cresterea parului diminueaza dupa 4-5 luni de tratament, iar parul epilat nu mai apare.
Administrarea in perioada sexuala obligã la asocierea cu un estrogen.
La bãieti se foloseste in caz de pubertate precoce idiopaticã.
Administratã in doza de 50 mg / zi ( se poate creste pana la 100 mg / zi ), impiedicã dezvoltarea sexuala precoce, micsoreaza impulsurile sexuale si permite dezvoltarea somatica normala.
Dupa obtinerea efectului dorit, dozele se scad progresiv, continuand tratamentul timp de un an, sau mai mult.
Ca efect nedorit, ciproterona inhibã spermatogeneza, cu oligospermie, chiar azoospermie consecutive, reversibile doar dupa cateva luni de la oprirea tratamentului.
De asemenea, uneori se dezvolta o ginecomastie.
Unii bolnavi se plang de adinamie.
La femei pot aparea tulburari menstruale sau amenoree.
Ciproterona este contraindicata la femeia insarcinata, deoarece impiedica dezvoltarea organelor genitale externe, si poate feminiza fãtul masculin ; din acelasi motiv utilizarea trebuie evitata la femeile in perioada de activitate genitala.
Nu trebuie folosit in bolile consumptive, indeosebi in tuberculoza ( unde efectul antianabolizant este daunator ), in starile depresive ( s-a descris o crestere a frecventei cazurilor de sinucidere ), la hepatici si in caz de antecedente sau afectiuni tromboembolice.
( Extras din Bazele Farmacologice ale Practicii Medicale, Volumul II, Prof. Dr.doc. Valentin Stroescu, Ed.Medicala, Bucuresti, 1988 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu