Coriandrul :
Coriandrum sativum L. ( Fam. Umbeliferæ )
Coriandrul este o plantã originarã din Asia, cunoscutã din cele mai vechi timpuri.
Popular i se mai spune coleandru.
La noi in tarã, aceasta planta este cultivata pe suprafete intinse.
Fructele sale – Fructus Coriandri – se folosesc ca stimulent al secretiilor gastro-intestinale, calmant si carminativ, datorita proprietatilor sale de a ajuta la eliminarea gazelor din stomac si intestine.
Datorita continutului in ulei volatil, fructele de coriandru se intrebuinteaza in industria :
- parfumurilor,
- lichiorurilor, sau
- ca bun condiment si conservant al preparatelor din carne.
Intern, coriandrul se foloseste sub forma de infuzie, preparata dintr-o jumatate lingurita de fructe la o ceasca de ceai care se bea in cursul unei zile.
O infuzie mai concentrata, facuta din 20 g fructe la 100 g apa, ajutã la eliminarea viermilor intestinali.
Coriandrul intrã in compozitia ceaiurilor :
- gastric,
- contra colicilor pentru copii,
- si a tonicului aperitiv.
( extras din Plantele medicinale în apãrarea sãnãtãtii , editia a VII-a, Farm. Corneliu Constantinescu, Bucuresti, 1979, lucrare editatã de RECOOP )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu