Steroizii folositi predominant pentru proprietatile anabolizante
Câtiva steroizi din sintezã prezintã, in conditii experimentale o predominantã a efectelor anabolizante, fata de cele virilizante – provoacã dezvoltarea muschiului ridicãtor al anusului, mai mult decat dezvoltarea veziculelor seminale si a prostatei ventrale, la sobolan.
La om, mãresc curba ponderalã, dezvoltã musculatura striatã, favorizeazã anabolismul proteic.
În conditii clinice, sunt indicate la bãtrânii cu stare de denutritie si casexie dupa interventiile chirurgicale majore, in caz de arsuri întinse si escare, in osteoporozã, mai ales cand aceasta se dezvoltã la batrani, sau dupa un tratament cortizonic prelungit.
In general, se apreciaza cã eficacitatea terapeutica este slabã.
In orice caz, beneficiul este conditionat de o alimentatie suficienta, bogata in proteine si echilibrata.
Ca si androgenii, steroizii anabolizanti stimuleaza hematopoieza, si pot fi utili, in doze mari, in hipoplaziile si aplaziile medulare.
Steroizii anabolizanti, ca si testosteronul, cresc masa muscularã, fenomen observat la sportivi, indeosebi in conditii de antrenament cu efort muscular intensiv.
Dozele obisnuite pot fi utile in acest scop, mai ales cã dezvoltarea excesivã a muschilor solicitã in exces testosteronul endogen.
Abuzul acestui tip de medicatie, autoutilizarea in afara controlului medical, folosirea de doze foarte mari, care prezinta un risc considerabil de reactii adverse importante, ca si conditiile etice ale performantelor sportive, au determinat trecerea acestei medicatii printre substantele dopante, interzise sportivilor.
Steroizii anabolizanti utilizati terapeutic pastreaza efecte virilizante de tipul celor ale testosteronului, de aceea trebuie indicati cu discernamant, in doze potrivite si in cure discontinue.
Nu trebuie folositi inaintea pubertatii, la femeile tinere, in timpul sarcinii.
Cancerul de prostata si adenomul de prostata îi contraindicã.
Compusii 17 alfa-alchil sunt contraindicati la hepatici.
Steroizii anabolizanti sunt derivati de testosteron, 19-nortestosteron si 5 alfa-dihidrotestosteron.
Unii sunt 17 alfa-metil sau etil substituiti, altii sunt esterificati la nivelul gruparii 17-OH.
Oxandrolona si testolactona au nucleul steroidic modificat.
Nandrolona, noretandrolona si etilestranolul, derivati de 19-nortestosteron, au si actiune progestativa si antiestrogenica slabe.
Derivatii 17 alfa-metil si 17 alfa-etil metandienona, oximetolona, stanozololul, noretandrolona, etilestrenolul, oxandrolona – pot fi cauzã de icter colestatic.
[...]
( Extras din Bazele Farmacologice ale Practicii Medicale, Volumul II, Prof. Dr.doc. Valentin Stroescu, Ed.Medicala, Bucuresti, 1988 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu