Imprescriptibilitate ( 4 II )
Dosarul lui Oswald ( II )
La jumatatea lunii martie savarsi un act determinant pentru stabilirea ulterioara a vinovatiei sale in uciderea Presedintelui. Isi comanda prin posta o pusca de tip Mannlicher – Carcanno si un pistol de calibrul 38, facand sa-i fie expediate la o adresa postala din Dallas.
Greu de gasit ceva mai bun, ca metoda de a lasa in mod deliberat o urma. Oswald ar fi putut sa-si procure asemenea arme, fara cea mai mica greutate, de la oricare armurier din Texas.
Asa cum au spus unii : “ Sa faci sa ti se trimita arme prin posta, in Texas, e ca si cum un eschismos ar comanda inghetate, prin aceeasi metoda “.
Piesa cea mai ridicola, ce se voia convingatoare, dintre cele pe care am avut ocazia sa le examinez, a fost acea celebra fotografie a lui Oswald pozand in fata casei sale pentru nevasta-sa, cu faimoasa pusca intr-o mana, literatura revolutionara in cealalta si, la centura, in toc, pistolul de calibru 38 cu care avea sa fie impuscat politistul Tippit.
Totul pare perfect in acest montaj grosolan, atata doar ca umbra care cade pe gatul lui Oswald nu urmeaza o aliniere logica cu cea a zidului.
Recunosc bine, aici, amatorismul gradelor mici din CIA. In ton cu aparitiile pline de zarva ale unui om care isi striga numele prin cluburile de tir in saptamanile care au precedat asasinatul, luandu-i deoparte pe obisnuitii casei pentru a spune cat de tare regreta ca tintele pe care le-a ciuruit nu sunt chiar Kennedy in carne si oase.
In 6 aprilie 1963, Oswald isi pierdu postul de la Jaggars, oficial din cauza simpatiilor comuniste.
Pe 9 mai, isi gasi un alt serviciu. La Reily Coffee, in New Orleans. Nimeni nu-l vazu vreodata lucrand acolo. Se ocupa cu tiparirea de manifeste.
Totusi un lucru e sigur, patru dintre colegii sai de serviciu aveau sa paraseasca ulterior compania pentru a lucra la NASA, la foarte scurt timp dupa plecarea sa.
Printre ei, Marachini, vecinul si prietenul lui Clay Shaw.
Chiar in aceeasi perioada, Oswald se afilie la o organizatie din New York care milita in favoarea lui Castro.
El infiinta o filiala a organizatiei in New Orleans, care numara doi membri, el si Hidell, care este un pseudonim al lui.
Adresa organizatiei se afla vizavi de cladirea unde se instalase Guy Banister.
Pe 5 august, fu arestat din pricina unei certe simulate cu un anticastrist, in timp ce distribuia manifeste procomuniste in fata imobilului.
Potrivit unui martor ocular, in clipa cand politia trecea prin fata sa, Oswald i-ar fi cerut oponentului sau sa-l loveasca si sa plece.
Pe 10 noiembrie, Oswald a fost vazut de mai multe ori in Carousel Club, in compania lui Ruby.
In ziua asasinarii lui Kennedy, Oswald veni in mod normal la lucru.
Dupa uciderea Presedintelui, emotionati, colegii sai de serviciu ii propusera sa plece acasa ; nu era de conceput ca mai poate lucra in continuare.
Oswald pleca la cinema, acolo unde i se daduse intalnire fara ca el sa stie de ce.
La scurt timp dupa uciderea Presedintelui, un politist pe nume Tippit era asasinat in oras, nu departe de locul primei crime. Asta nu se mai intamplase in Dallas de doisprezece ani.
Aceasta crima avea doua justificari. Mai intai, sa concentreze fortele de politie in afara pietei Dealey, pentru ca urmele compromitatoare sa poata fi sterse mai usor. Sa se creada ca Tippit fusese omorat de catre asasinul prezumtiv al lui Kennedy.
Instalat confortabil in fotoliul sau, Oswald il astepta pe cel cu care trebuia sa se intalneasca, cand, deodata, pe usa navali un val de politisti care il arestara pentru uciderea lui Tippit.
Arma folosita era un pistol de calibrul 38. Acelasi ca cel pe care il comandase prin posta.
Teoriile sunt linistitoare pentru ca, oricat de nebunesti ar parea, nu sunt niciodata mai nebunesti decat realitatea insasi.
Nota : Aceasta fictiune se sprijina pe evenimente reale si pune in scena personalitati care apar sub numele lor adevarat. Unele dintre cuvintele lor sunt imaginare, altele sunt fidele manierei in care au fost redate in carti si articole. [ ... ]
( extras din “ Blestemul lui Edgar “, Amintiri atribuite lui Clyde Tolson ( 1932-1972 ), Capitolul 33 - Marc Dugain, Editura RAO, Bucuresti, 2007 pt versiunea in lb romana august 2008 – titlul original “ La malédiction d’ Edgar “, Editions Gallimard, Paris, 2005 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu