Creierul dumneavoastra – centrul psihicului
Este evident faptul ca, locul in care trebuie sa cautam informatii despre intuitie este insasi sursa tuturor gandurilor : mintea. Suna destul de simplu – doar pana cand incepeti sa va intrebati, ce este cu adevarat mintea.
Este, oare, vorba doar de creier, sau aici intra si gandurile cu ajutorul carora, probabil, se realizeaza depasirea barierelor fizice impuse de creier ? Unde se situeaza psi-ul, si ce este el, in sens fizic ?
Intrebari ca cele de mai sus intereseaza atat medicii de diferite specializari, cat si psihiatrii, psihologii si oamenii de stiinta ce se ocupa cu studiul psi-ului.
Acesti experti au inceput sa studieze toate aspectele legate de ce anume este mintea in realitate – incluzand aici creierul, subconstientul si inconstientul, cat si ceea ce presupune uniunea mai multor minti individuale.
E posibil ca psi-ul sa fie un alt aspect al functionarii creierului, o parte cumva bazata pe latura fizica a creierului.
Este, de asemenea, posibil ca psi-ul sa reprezinte o punte de legatura, intre partea fizica a creierului unui individ, si mintea universala, mult mai vasta.
Psihologia, in particular, poate descoperi multe orizonturi noi, prin studierea continua a fenomenului psi.
Si fiindca abilitatea intuitiva este asociata cu mintea, creierul este in mod evident locul din care trebuie sa se inceapa demersul studiului psihic.
Teorii despre creier [ ... ]
In ultimele decenii, una dintre cele mai profunde descoperiri medicale, castigatoare a Premiului Nobel in anul 1981, a fost aceea a lui Roger Sperry.
Acest cercetator al creierului uman a depasit intelepciunea conventionala, care sustinea ca, in cadrul neocortexului, importanta majora o are emisfera stanga, responsabila pentru ratiune si gandire analitica.
El a dezvaluit faptul ca, emisfera dreapta este la fel de importanta, generand puterea intuitiva, imaginatia, creativitatea, simtul artistic si asocierile libere.
O teorie mai recenta este aceea apartinand lui Paul Maclean, un cercetator din cadrul Institutului National al Sanatatii din SUA.
El sustine ca, creierul uman se poate imparti in trei sectiuni – mergand de jos in sus -, fiecare avand o functie unica.
( 1 ) Tot el a descoperit ca cerebelul, situat in partea cea mai de jos, e cea mai veche ( in termenii evolutiei ) portiune a creierului nostru, si ca este asociat cu instinctele animalice, de genul “ lupta sau fugi “.
( 2 ) Cea de-a doua sectiune este reprezentata de sistemul limbic, responsabil pentru sentimente si diverse atasamente emotionale.
( 3 ) Iar deasupra acesteia, se gaseste neocortexul, cea mai noua sectiune a creierului, pe care atat Maclean, cat si multi altii, o considera responsabila pentru ratiune si gandire profunda.
Opiniile difera in ceea ce priveste intrebarea : “ In ce parte a creierului se situeaza abilitatile intuitive ? “
Unii sustin ca ele se gasesc in creierul primar, care e legat de reactiile instinctive.
Cercetari mai noi sugereaza ca intuitia, ce consta in abilitatea de a vedea si descifra imagini simbolice, e pozitionata in neocortex, adica in aria superioara a creierului, cea mai dezvoltata sectiune a creierului.
Creierul uman si sistemul nervos central reprezinta ceva la fel de complex ca oricare alt sistem de comunicare folosit pentru creatie.
Nu e de mirare de unii oameni de stiinta cred ca puterile ascunse ale abilitatii psihice isi au salasul in acest labirint.
O teorie importanta privind impartirea creierului in doua emisfere – dreapta si stanga – este aceea care acrediteaza faptul ca, starea mentala ideala este data interactiunea celor doua emisfere.
Pentru a ne folosi creierul la capacitate maxima, contributia celor doua sectiuni trebuie sa fie aproximativ egala – pentru a crea un echilibru intre gandirea logica si cea intuitiva.
Cu toate ca noi tindem sa ne concentram pe functiile rationale ale creierului, indeplinite de emisfera stanga, putem totusi antrena si emisfera dreapta, prin implicarea in diverse activitati creative si prin meditatie. Acest aspect poate explica de ce meditatia ne ajuta sa accesam puterea intuitiva. [ ... ]
Navigand printre undele creierului
Creierele noastre produc in mod continuu impulsuri electrice.
Acesti curenti electrici reprezinta undele cerebrale. Exista patru tipuri de astfel de unde :
1. beta,
2. alfa,
3. teta,
4. delta.
Pentru a simplifica ( si super-simplifica ), va prezentam in continuare ce anume fac aceste unde.
Tipul de unda beta apare cel mai des in starile normale de veghe si are rolul de a mentine gandirea rationala si concreta.
Tipul de unda alfa apare cel mai des in momentele de visare cu ochii deschisi, de fantezie si vizualizare si are rolul de a face legatura cu subconstientul ; de asemenea, imbunatateste memoria si creativitatea.
Tipul de unda teta apare cel mai des in subconstient, in somnul cu vise si are rolul de a stimula creativitatea, inspiratia si memoria.
Tipul de unda delta apare cel mai des in mintea inconstienta, in somnul profund si are rolul de a aduce somnul de refacere ; de asemenea, poate accesa intuitia si empatia.
Desi toate aceste stari arata destul de simplu, creierele noastre se afla de cele mai multe ori in diverse alte stadii, in care aceste unde se combina. Spre exemplu, undele teta sunt considerate cele mai puternice si mai folositoare dintre toate, cu precadere in timpul meditatiei ; cu toate acestea, procesul respectiv va fi cu atat mai benefic, cu cat teta va interactiona mai mult cu delta.
Unii cercetatori sustin ca interactiunea diferitelor unde ale creierului da nastere, de fapt, la alte noi tipuri de unde.
Iar o parte dintre adeptii filosofiei orientale propun Teoria conform careia, starea de trezie a mintii, in care o persoana este constienta la maximum de existenta sa spirituala, imbina simultan toate cele patru forme de unde ale mintii.
Nota : De-a lungul unei perioade de 16 ani, majoritatea laureatilor Premiului Nobel pentru stiinta, au recunoscut ca s-au folosit de intuitie, in momentul in care au facut descoperirile. Conform unui articol din publicatia Intuition Magazine aparut in anul 1995, 82 de castigatori din cei 93 premiati, au declarat ca ei cred in existenta intuitiei stiintifice, in timp ce numai 11 au negat-o, sau si-au exprimat dubii in privinta ei. Cu toate acestea, in timpul interviurilor, pana si cei mai sceptici au povestit intamplari si experiente care pot fi descrise doar ca fiind intuitive.
( extras din Parapsihologie, Lynn A. Robinson, LaVonne Carlson-Finnerty, editie revizuita de Katherine A. Gleason, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu