Spiritul deasupra materiei ? Ce spun stiintele naturii si psihologia despre parapsihologie ?
Parapsihologia
Atat artistii, cat si profetii si filosofii vorbesc despre aceste fenomene de secole.
Intr-adevar, textele sacre Veda, scrise in India cu mii de ani in urma, confirma faptul ca este o iluzie sa credem ca mintile individuale sunt separate unele de altele ; in realitate, ele pot depasi granitele timpului si ale spatiului, pentru a accesa informatii.
In acest sens, oamenii nu numai ca sunt cu totii parapsihici, ci chiar mai mult – sunt parapsihici laolalta.
Probabil, primul psihanalist care a afirmat ca latura inconstienta a fiecaruia impartaseste celorlalti anumite ganduri si imagini, a fost Carl Gustav Jung ( 1875 – 1961 ).
Jung a emis o Teorie care sustine ca mintea inconstienta exprima o constienta pe care toate persoanele cu traditii culturale similare, o impartasesc.
El a denumit acest nivel comun de simboluri si cunostinte “ inconstientul colectiv “.
Apoi, “ Ipoteza Gaia “, propusa de James Lovelock prin 1940, sustine, de asemenea, ideea ca intre mintile oamenilor exista o conexiune.
Conform acestei Teorii, Pamantul este, in fapt, un enorm sistem biologic cu un singur, imens, organism viu.
Aceasta idee vrea sa spuna ca planeta, impreuna cu toate fiintele care o populeaza, formeaza o singura minte.
Asadar, indivizii pot raspunde la nevoile planetei intr-un mod unificat.
In prezent, stiintele exacte au inteles, in sfarsit, cum stau lucrurile si incearca sa tina pasul cu Teoria existentei unei minti colective.
Atat in stiintele exacte, cat si in cele umaniste, cercetatorii s-au straduit sa dovedeasca existenta psi-ului, si sa explice ce este el cu adevarat.
In acest capitol vom arunca o privire asupra modului in care stiinta si psihologia privesc fenomenele psihice.
Parapsihologia ca stiinta
Cand cercetatorii fenomenelor psihice se refera la obiectul studiului lor, ei folosesc termenul de “ psi “, pe care l-am introdus in capitolul 1.
Psi este prima litera a cuvantului grecesc psyche, care inseamna simultan, “ suflare “, “ suflet “ si “ minte “.
( Mai mult decat atat, este radacina cuvantului “ psihologie “, adica a stiintei mintii ).
Studiul stiintific al psi-ului include domenii ca : telepatia, premonitia, clarviziunea si psihokinezia.
Primele incercari ale stiintei moderne de a studia fenomenele psihice au avut loc, cu mai bine de un secol in urma.
Ca reactie la miscarea spiritualista deosebit de populara de atunci, numerosi oameni de stiinta au instituit grupuri care sa realizeze diverse rapoarte referitoare la acel domeniu.
In anul 1882, cativa studenti ai Universitatii Cambridge din Anglia au intemeiat o astfel de organizatie, numita Societatea pentru Cercetare Psihica, organizatie care inca exista si functioneaza la Londra.
Aceasta organizatie s-a concentrat asupra examinarii ( si, ori de cate ori era posibil, asupra demascarii ) celor mai vestite persoane cu abilitati de medium ale vremii.
Cercetatorii isi stabileau anumite standarde ale muncii si tineau o evidenta riguroasa a rezultatelor.
Intr-o cu totul alta zona a lumii, in SUA, a luat fiinta in anul 1885, Societatea Americana pentru Cercetare Psihica, ce a ramas cea mai longeviva organizatie americana care a cercetat psi-ul.
Aceasta detine o Biblioteca exhaustiva de informatii, in ceea ce priveste aproape orice experiment, din cadrul oricarui tip de fenomene paranormale.
[ ... ]
O alta venerabila institutie americana ce colecteaza informatii despre acest tip de fenomene este Laboratorul de Cercetare a Constiintei. [ ... ]
Nota : Unul dintre primii cercetatori ai abilitatilor psihice a fost Upton Sinclair, autorul lucrarii The Jungle ( Jungla ) publicata in anul 1906, si castigator al premiului Pulitzer, pentru critica rationala adusa bolilor sociale.
Cu toate acestea, in anul 1930 a intrerupt linia subiectelor realiste pe care le dezbatuse pana atunci, publicand Mental Radio ( Radioul mental ), o carte care aduna sutele de experimente ce dovedeau abilitatea telepatica a sotiei sale. Metodele de investigare si rezultatele obtinute au fost atat de impresionante, incat prietenul lui Sinclair, Albert Einstein, a scris prefata cartii, in semn de atestare a validitatii stiintifice.
( extras din Parapsihologie, Lynn A. Robinson, LaVonne Carlson-Finnerty, editie revizuita de Katherine A. Gleason, Editura Curtea Veche, Bucuresti, 2006 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu