Colicile hepato-biliare, diskineziile biliare ( Fitoterapia – Medicina pentru Familie )
Determinate de calculoze, infectii ale vezicii biliare, de tulburari neuro-vegetative ca urmare a emotiilor, supararilor, traumatismelor psihice, oboselii fizice si nervoase, aceste afectiuni beneficiaza sub aspect fitoterapeutic de plante cu actiune antispastica, coleretic-colagoga, la care se asociaza specii medicinale sedative.
Din plantele cele mai active se recomanda rostopasca (Herba chelidonii) sub forma de infuzie, ½ lingurita de planta ( se va respecta aceasta cantitate ! ), la o cana cu apa (250 ml).
Se bea dimineata o cana cu infuzie, intr-un interval de ½ ora, ca atare sau usor indulcita cu miere.
Se poate repeta a doua cana numai dupa 14 ore.
Tratamentul se practica timp de doua saptamani, dupa care urmeaza o pauza de o saptamana.
Frunzele de anghinarã se administreaza tot sub forma de infuzie, o lingura de planta la ½ litru de apa, cantitate care se bea treptat in cursul unei zile, inaintea meselor principale.
In diskineziile biliare se mai recomanda :
- Frunzele de salvie,
- Tintaurã,
- Sunãtoare,
- Frunzele de pãpãdie,
- Florile de coada soricelului, sau
- Florile de musetel,
sub forma de infuzie, o lingurita de planta la o cana cu apa, 2-3 cani pe zi.
Sub forma de decoct, 1-2 lingurite de planta la o cana cu apa, se pot folosi radacinile de brusture (Radix bardanae) si de cicoare (Radix cichorii).
Pentru prevenirea calculozei biliare se recomanda cure indelungate cu infuzii preparate din 2 lingurite la o cana cu apa, din urmatoarele specii medicinale :
- Mãtase de porumb (Stigmata maydis),
- Fructele de mãces (Fructus cynosbati),
- Turitã mare (Herba agrimoniae), si
- Decoctul de radacina de brusture.
Ca stimulente ale functiei hepatice si hepato-protectoare, fitoterapia recomanda fructele de armurariu (Fructus cardui mariani), sub forma de infuzie 1- 1 ½ lingurite de fructe proaspat macinate, la o cana cu apa, 2 cani pe zi, din care prima cana, cu ½ ora inainte de micul dejun.
A doua cana, impartita in doua parti egale, se ia cu ½ ora inaintea meselor de pranz si seara. Aceasta curã se face 2 saptamani lunar.
Tot ca stimulent al functiei hepatice se recomanda infuzia de schinel (Herba benedicti), o lingurita la o cana, 2-3 cani pe zi si decoctul de lichen de piatrã, o lingurita la o cana cu apa, la care se adauga 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau doua cani pe zi.
( extras din Fitoterapia si aromaterapia, capitol din Medicina pentru Familie, sub redactia Prof.dr. Marin Voiculescu, Editura Medicala, Bucuresti, 1986 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu