Icoana Maicii Domnului “Despietrirea inimilor învrãjbite”
“Despietrirea inimilor invrajbite” (ceea ce de sapte ori a fost sãgetatã) “Semistrelnaya”, 13 august
Icoana Maicii Domnului “despietrirea inimilor invrajbite” simbolizeaza proorocirea batranului Simeon de Dumnezeu primitorul, care a grait catre Maica lui Dumnezeu : “Acesta este pus spre caderea si spre ridicarea multora in Israel si ca un semn care va starni impotrivirea si prin sufletul tau va trece sabie, ca sa se descopere gandurile din multe inimi” (Lc. 2, 34-35).
In Sfanta Scriptura, cifra sapte semnificã plinatatea a ceva, in cazul de fata a amaraciunii si a “tristetii si durerii inimii”.
Aceasta icoana se mai numeste si “Proorocirea lui Simeon”.
In Rusia, copiile acestei icoane s-au preaslavit prin numeroase vindecari. Astfel, in anul 1830, in orasul Vologda, s-a stins epidemia de holera dupa o procesiune cu icoanele “Semistrelnaya” si “Semigorodnaia” (Icoana celor sapte orase). In fata acestei icoane se fac rugaciuni si pentru impaciuirea celor invrajbiti. Icoana este praznuita la 13 august.
Tropar
Despietreste inimile noastre cele invrajbite, Nascatoare de Dumnezeu, iar navalirile celor ce ne urasc le potoleste si toata stramtorarea sufletului nostru o conteneste. Ridicand ochii la icoana ta cea sfanta ne umilim in fata suferintei si milostivirii tale pentru noi si ranile Ti le sarutam, iar de sagetile noastre care te strapung ne infricosam.
Ci tu Maicã prea-milostiva, nu ne lãsa sa pierim in impietrirea noastra si din pricina nemilostivirii celor apropiati, caci esti cu adevarat despietrirea inimilor invrajbite.
Rugaciune
O, Maicã a lui Dumnezeu mult-patimitoare, ceea ce pentru curatia ta si pentru nenumaratele suferinte indurate de tine pe pamant, esti mai presus decat toate fiicele pamantului, primeste suspinele noastre mult-indurerate si ne pazeste sub acoperamantul milostivirii tale, caci alt adapost si solire calda in afara de tine nu avem, ci tu, indraznire avand catre Cel nascut din tine, ajuta-ne si ne mantuieste cu rugaciunile tale ca fara de oprelisti sa ajungem in imparatia cerurilor, unde impreuna cu toti sfintii vom canta lui Dumnezeu Celui cu Treime, ( precum a fost la inceput, ) acum si pururea si in vecii vecilor. Amin !
Rugaciune (condacul al 13-lea)
O, Maicã prealaudata, ceea ce te-ai istovit de amaraciune, stand langa Crucea Fiului si Dumnezeului tau, ascultã suspinele si lacrimile noastre si ne izbaveste de mahniri, boli si moartea cea vesnica pe toti cei ce nadajduiesc (nadajduim) la nespusa ta milostivire si strigã (strigam) lui Dumnezeu : Aliluia !
( extras din Acatistul pentru Împãcarea celor Învrãjbiti, se tipareste cu binecuvântarea Prea Sfintitului Pãrinte Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, Ed.Bunavestire, Bacãu, 2002 )
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu