Cine citeste Lumea Justitiei ?
Rãsfoind în aceastã dimineatã, ziarul si titlurile articolelor din Lumea Justitiei, am gãsit si un articol care ne înfãtiseazã un bilant cu privire la numãrul si categoria persoanelor care obisnuiesc sã citeascã acest ziar.
De asemenea, aflãm care este data la care a luat fiintã ziarul Lumea Justitiei.
Din câte îmi amintesc, în trecut, mã aflam pe facebook când am aflat de existenta ziarului acestuia si chiar mã întrebam de când dateazã, de cât timp ?
Lumea Justitiei este pânã la ora prezentã, singurul ziar care ne oferã zilnic stiri din lumea instantelor, a mediului judiciar, a institutiilor Statului, cu precãderea asupra acelor institutii care au un cuvânt de spus, în aceastã lume în care se înfãptuieste Justitia.
Mai putin plãcut este însã spatiul aflat la dispozitia cititorilor ziarului, care permite scrierea comentariilor, opiniilor cititorilor.
Prea multi au înteles cã libertatea de exprimare sau expresie implicã a fi agresiv, a ataca opinia altor cititori si, mai mult, aceste atacuri nejustificate, nefondate, utilizeazã si un vocabular oribil, urât, rusinos pentru orice om si cetãtean care în România a beneficiat de învãtãmântul gratuit, de Stat.
Existã comportamente desprinse din filele Istoriei umanitãtii, din epoci îndepãrtate despre care am aflat numai mergând la scoalã, în timp ce unii comentatori par a nu fi mers la scoalã, dar par a proveni direct din acele vremuri care au urmat perioadei glaciatiunii pe planeta noastrã si perioadei dinozaurilor.
Felul în care este scrisã - si, pentru cã ne confruntãm încã cu multã sãrãcie în România ( ca si în alte tãri ) nu mã voi referi la ortografia în sine, pe care trebuie sã o trecem uneori, probabil, cu vederea, si sã ne gândim cã unii nu au putut totusi frecventa scoala prea mult - limba românã la nivel de vocabular, îngrozeste !
Ca si faptul cã cei care scriu urât par a nu fi constienti si par a resimti chiar o bucurie si o plãcere în frazele lor hidoase si rele !
Ne rugãm ca Dumnezeu sã gãseascã cea mai bunã si pasnicã solutie pentru astfel de ADN-uri sau date biologice si genetice, spre pacea si binele tuturor !
Singur Dumnezeu stie cum poate ajunge la mintea, sufletul, inima, constiinta, psihicul acestor persoane al cãror comportament oripileazã, îngrozeste si te face sã te întrebi dacã, cu adevãrat nu existã lumi paralele ?
Totusi, citind problemele cu care se confruntã Justitia, ne întrebãm de ce existã între oameni uneori diferente asa de mari, de ce oamenii le mentin, de ce multi ridicã bariere între oameni, de ce multi detestã si dispretuiesc o educatie frumoasã, sau de ce sunt asa de putin receptivi la o educatie frumoasã sau pasnicã ?
Pentru cã, în cele din urmã, totusi, suntem cu totii oameni.
Lumea Justitiei ne aratã o lume închisã dialogului, în care fiecare vrea sã ordone, sã impunã, sã domine, si toate acestea fãcând un exces de putere, si întelegând în mod gresit cã forta de coercitie sau coercitivã a Statului este datã autoritãtilor ( institutiilor, etc. - dupã caz ) pentru ca acestea sã o foloseascã abuziv.
De asemenea, Justitia nu trebuie sã fie un sistem represiv si exclusiv represiv.
În cele din urmã, ce este Justitia ?
Justitia este chematã sã facã luminã, acolo unde patima oamenilor a întunecat ratiunea, mintea, actiunile oamenilor, este chemata sã lumineze, sã desluseascã faptele care îi sunt supuse atentiei, înfãtisate, este chematã sã asculte, întotdeauna si cealaltã parte - si mai ales, dar mai ales, acolo unde pãrtile, prin însãsi situatia de fapt, nu se aflã pe pozitie de egalitate juridicã.
Sã nu uitãm un alt aspect : Justitia se înfãptuieste, adicã nu loveste cu mãciuca ( sau cu ciocãnelul ! a remarcat cineva cã judecãtorii în România nu au acel ciocãnel ? mã întreb de ce oare, azi nu mai existã un ciocãnel, cu ajutorul cãruia instanta, judecãtorul chema pãrtile la liniste, la ordine, le atentiona ... ? ).
Justitia presupune totusi liniste, pace, se presupune cã ea aduce pacea si linistea între pãrtile aflate în litigiu.
În România se pune semnul egal între Justitie si un sistem represiv, pe care nici nu îl putem numi un sistem de Drept sau al Dreptului, adicã un sistem care sã aibã Dreptul la bazã si care sa promoveze drepturile omului si libertãtile sale fundamentale.
De asemenea, persoane care ajung, gratie faptului cã semenii lor, colegi, subalterni, au încredere în ei, în discernãmântul lor, în buna lor educatie, în calitãtile lor umane, - în functii de conducere, - odatã ajunsi în acele functii se comportã discretionar, în primul rând fatã de colegii lor, apoi fatã de subalterni, si în cele din urmã fatã de toti cei care ajung sã se afle, voit sau nu, în relatie cu ei sau în vreun raport social ( chiar prin forta împrejurãrilor ).
Într-adevãr, revenind la cititorii Lumii Justitiei, remarcãm cã ei se aflã în numãr mare, crescând chiar, ceea ce ne vorbeste de la sine despre societatea în care trãim : o societate a conflictelor si certurilor necontenite.
O societate care nu cautã linistea, nici pacea, dar care se hrãneste parcã cu intriga, rãutatea, cearta, zâzania.
Am remarcat cã, atunci când oamenii (comentatorii de pe luju.ro) au supãrãrile si nemultumirile lor, unele fãrã legãturã directã cu Justitia, încep în mod scandalos sã atace persoanele despre care se vorbeste, se scrie adicã în articole : acele persoane sunt descrise urât, se vorbeste vulgar si grosolan, despre prezenta lor, înfãtisarea lor, fizicul lor, sau despre vârsta lor ; în special, femeile sunt acelea despre care comentatorii scriu foarte vulgar si cu mult dispret, chiar cu repulsie si urã !
Este o lume incredibilã, care îngrijoreazã !
Oare cei care scriu si comenteazã urât cu privire la vârsta si înfãtisarea persoanelor, mai ales a femeilor, nu sunt persoane nãscute de o femeie ?
Nu sunt oare soti, sau logodnici, sau prieteni, sau frati, sau tati, sau pãrinti, sau unchi, sau bãrbati care au în familia lor, femei ?
Sã fim sinceri, dupã ce se exprimã asa de plini de repulsie si cu un vocabular urât, dupã ce îsi manifestã toate frustrãrile si sila, si dezgustul, si ura - fata de oameni ! - ajung la concluzia cã magistratii si judecãtorii sunt refulati sau nemultumiti sau cei care au probleme, ei apreciind probabil cã, în ce îi priveste, nu au probleme, fiind exemple de sãnãtate mentalã desãvârsite.
Sau poate nu îsi dau seama cã acei magistrati, judecãtori, vin în contact chiar cu ei, în sãlile de judecatã, în instante ?
La rândul lor, magistratii înteleg, mai ales judecãtorii, cã rolul si rostul lor în colectivul de magistrati-judecãtori este sã nu se suporte, sã nu se placã deloc, sau prea mult, sã cheme panicati Inspectia Judiciarã, care si ea aleargã la fata locului sã stingã "pericolul", si îsi pierde capul într-atâta, încât se pare cã scrie orice în actele inspectiei !
Magistratii împotriva magistratilor : SOS Inspectia Judiciarã si CSM.
Unii au mai mult vocatie de Pompieri, mai degrabã, au instincte de pompieri.
Orice mic diferend, nu este supus dialogului, ci este înfierat in acte ale inspectiilor judiciare, ale Consiliului Superior al Magistraturii.
Consiliul Superior al Magistraturii nu apãrã niciun magistrat anume, si când se iveste concret, real, cazul sã fie apãrat vreunul sau vreuna dintre ei, în schimb, cu titlu si cu caracter general, impersonal, în presã se indigneazã si apãrã imaginea magistratilor.
Dar, concret, a cãror magistrati ?
A celor pe care, în timp i-au pus la zid nemilos si i-au înfierat ?
A celor pe care, în timp i-au pus la zid nemilos si i-au înfierat ?
În definitiv, Consiliul Superior al Magistraturii este o institutie care nu cred sã existe în tãri mai dezvoltate sau mai libere, de pildã în SUA s-ar putea sã nu existe, si totusi Justitia functioneazã.
Consiliul Superior al Magistraturii are o influentã asupra Institutului National al Magistraturii, asupra Scolii Nationale a Grefierilor din România înfiintatã în anul de mare gratie 1999 !
Consiliul Superior al Magistraturii este o institutie costisitoare, scumpã !
Nu în ultimul rând dacã oamenii ar citi cãrti folositoare, literatura clasicã ( care azi se uitã ), biografii ale oamenilor care si-au pus amprenta asupra celorlalti, uneori asupra umanitãtii, Istorie, stiintã, Biblia, Vietile sfintilor, Faptele apostolilor, Rugãciuni, religie pe scurt - si religia este foarte frumoasã - asa cum citesc Lumea Justitiei, dacã ar avea o grabã si o plãcere la fel de mare în a citi si alte cãrti !
Cu sigurantã s-a simti o schimbare în comportamentul lor, si în lumea comentatorilor de pe Luju.ro, dar si în lumea Justitiei în sensul ei larg ( Personalul instantelor, justitiabili, avocati, experti, etc. ).
Nu în ultimul rând dacã oamenii ar citi cãrti folositoare, literatura clasicã ( care azi se uitã ), biografii ale oamenilor care si-au pus amprenta asupra celorlalti, uneori asupra umanitãtii, Istorie, stiintã, Biblia, Vietile sfintilor, Faptele apostolilor, Rugãciuni, religie pe scurt - si religia este foarte frumoasã - asa cum citesc Lumea Justitiei, dacã ar avea o grabã si o plãcere la fel de mare în a citi si alte cãrti !
Cu sigurantã s-a simti o schimbare în comportamentul lor, si în lumea comentatorilor de pe Luju.ro, dar si în lumea Justitiei în sensul ei larg ( Personalul instantelor, justitiabili, avocati, experti, etc. ).
Sã vedem acum si câteva Extrase din articolul din Lumea Justitiei care ne vorbeste despre numãrul cititorilor ziarului, despre emblema si sigla ziarului :
"UN REZULTAT CARE NE OBLIGA - Lumeajustitiei.ro a depasit pragul de 10.000 vizitatori unici/zi si 40.000 afisari/zi!
Joi, 24 ianuarie 2013 09:29 | Scris de L.J. | | |
Dezvaluiri – Evenimente
Miercuri 24 ianuarie 2013, traficul oficial al siteului Lumeajustitiei.ro - monitorizat de trafic.ro - a inregistrat un numar de peste 10.000 vizitatori unici, dupa ce in perioada de la Sarbatorile de Iarna si pana in prezent am mentinut un nivel constant de circa 9000 de vizitatori unici/zi si circa 40.000 de afisari/zi.
Pentru un site de nisa – axat pe domeniul Justitiei - o asemenea cifra reprezinta o performanta editoriala, cu atat mai mult cu cat avem nenumarate confirmari din interiorul sistemului judiciar ca suntem prima publicatie in preferintele magistratilor.
De la lansarea Lumeajustitiei.ro, care a avut loc in data de 26 iulie 2010 (in plina vacanta judecatoreasca) am reusit in doi ani si jumatate sa ne impunem in piata media drept cea mai citita publicatie on-line pe zona Justitiei.
Cititorii nostri fideli sunt in primul rand din randul judecatorilor si procurorilor, personalul auxiliar din instante si parchete, avocati, experti, notari, mediul de afaceri si zona politica interesata de functionarea Justitiei.
[..]
Pentru a raspunde curiozitatii multor cititori care doresc sa stie ce reprezinta chipul uman care apare in sigla Lumea Justitiei, facem cunoscut ca este vorba de Domnul Iisus, intr-o postura indurerata de ceea ce observa ca fac oamenii pe pamant. Imaginea este a unei statui reale reprezentand pe Domnul Iisus cu un chip expresiv, de la un monument din Oklahoma - SUA dedicat celor ucisi din pornirile de rautate ale unor semeni ai nostri.
Alaturi de vorba de duh a parintelui Arsenie Boca "In mintea stramba si lucrul drept se stramba", care este deviza siteului, am dorit ca aceasta imagine a Domnului Iisus sa transmita mesajul ca lumea, inclusiv Justitia romana, poate fi mai buna daca cei de care depinde soarta altora vor constientiza ca actiunile lor necantarite pot face un rau ireparabil. Si ca nimic nu ramane neobservat!"
Sursa extraselor :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu